Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy podatkowe, takie jak podatek od zysków kapitałowych, podatek dochodowy od kapitału, podatek od nieruchomości i wiele innych.

Re: Czy zyski ze giełdy muszą być zgłoszone urzędowi skarbowemu?

Napisany przez ADMCI4
Nigdy nie interesowałem się tą kwestią i dlatego nie mam zbyt wielu pojęcia na ten temat. Jednak od kilku lat mam akcje, które odziedziczyłem po swoim ojcu. To są akcje pracownicze, które mógł on kupić w swojej firmie wtedy. Co roku otrzymywałem pewną rentowność z tego, ale była ona raczej niewielka. Teraz chcę pozbyć się tych akcji, ponieważ wolałbym zrobić coś innego z tą gotówką, co będzie bardziej pewne. Czy muszę zgłosić sprzedaż tych akcji i zysk, który z niej wynika, w moim najbliższym zeznaniu podatkowym mojemu urzędowi skarbowemu? Dotąd nie zgłaszałem rentowności, ponieważ nie była wysoka. Pozdrowienia Kelner

Napisany przez 2Bolitho
Oprocentowanie będzie prawdopodobnie dywidendą, przypuszczam. Ta dywidenda, wraz ze wszystkimi innymi dywidendami i dochodami z odsetek, jest wolna od podatku do kwoty 801 euro (dla singla) lub 1602 euro (dla małżonków wspólnie rozliczających się). Zyski z transakcji akcyjnych podlegają podatkowi liniowemu, o ile akcje zostały zakupione po 01.01.2009 roku. Jednak lepiej niech o tym ponownie napisze specjalista. Na tym forum mamy przecież wielu ekspertów. Teraz chciałbym pozbyć się akcji, ponieważ chciałbym zrobić coś innego z pieniędzmi, co jest bezpieczniejsze. Co dokładnie jest bardziej bezpieczne niż udziały w firmach? Mam na myśli, że jeśli zainwestuje się cały swój majątek w jedno przedsiębiorstwo, okej, to może być bardzo ryzykowne. Ale z rozprowadzeniem ryzyka na wiele firm jest to dość bezpieczne. Oczywiście, wycena przedsiębiorstwa może gwałtownie się zmieniać, a wyniki nie zawsze są takie same. Ale dlatego inwestycje w firmy nie są w sobie niebezpieczne. W takim razie wszyscy piekarze, instalatorzy, fabrykanci i detalisci (itp.) musieliby być prawdziwymi ryzykantami....

Napisany przez CFO
@Tellerwäscher Zasadniczo akcje uważane są za majątek, a wzrost wartości akcji za wzrost majątku. Opodatkowuje się jedynie wyższy majątek. Przy sprzedaży akcji zamieniam swój majątek papierów wartościowych na gotówkę, więc nie mam zysku, ale inny rodzaj majątku. Dlatego jako posiadacz akcji opodatkowuję wyższy (lub niższy) majątek na koniec roku. Inaczej jest w przypadku kogoś, kto spekuluje akcjami i traktuje to jako główne źródło dochodu. Wtedy krótkotrwały wzrost wartości jest opodatkowany jako dochód. Podsumowując: Jedyną konsekwencją podatkową jest wzrost/ spadek majątku. Poza tym, warto dobrze się zastanowić nad sprzedażą, jeśli nie jest to absolutnie konieczne. Z jednej strony otrzymuje się dywidendę z akcji, z drugiej zyskują one na wartości, gdy prowadzenie firmy jest dobre, a przedsiębiorstwo zajmuje się działalnością tworzącą wartość. Zawsze istnieje ryzyko straty (aktualnie w branży energetycznej) Pozdrowienia CFO

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata