Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: Ponad 55 lat prywatnie ubezpieczony - żona objęta obowiązkowym ubezpieczeniem.

Napisany przez schmiddi
Cześć, dzisiaj znalazłem tę stronę i mam nadzieję, że ktoś mi pomoże. Jak to wygląda, jeśli mężczyzna jest samozatrudniony jako główny zawód, ma prywatne ubezpieczenie zdrowotne i ma ponad 55 lat. Jeśli zrezygnuje ze swojej działalności gospodarczej w wieku 59 lat, czy może być ubezpieczony przez żonę, która miałaby wtedy powiedzmy 54 lata? Czy istnieje jakakolwiek możliwość, że osoba powyżej 55 roku życia, przechodząca z prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego na ubezpieczenie zdrowotne ustawowe, może się do tego jakoś dostosować?

Re: Ponad 55 lat prywatnie ubezpieczony - żona objęta obowiązkowym ubezpieczeniem.

Napisany przez EasyD
Tutaj prawo jest jasno określone i już to nie jest możliwe.

Napisany przez schmiddi
A jeśli znajdzie pracę za €401 mając 59 lat? - Więc nie ma już w ogóle szans?

Napisany przez ADMCI4
Cześć Schmiddi, nie ma szans. Masz tylko możliwości dotyczące kształtowania w ramach PKV. Pozdrowienia Alexander Irmscher

Napisany przez schmiddi
Dziękuję bardzo za szybkie odpowiedzi

Napisany przez schmiddi
Idźmy do tego trochę inaczej, 2007 - otrzymuje BG ALG II - on jest głównym przedsiębiorcą (osoba otrzymująca dodatek do wynagrodzenia), ona (pełne ALG II) ma obowiązkowe ubezpieczenie - czy wtedy musiał być obowiązkowo ubezpieczony przez ARGE, a ona następnie mogła być ubezpieczona jako członek rodziny? Zawsze z myślą o roku 2007 - od 2009 roku obowiązują nowe przepisy!

Napisany przez Mike Spezi
Cześć Schmiddi, nowe ustawy, o których mówisz, mają niewiele wspólnego z tym tematem. Czy w 2007 roku miałeś już ukończone 55 lat? Już wtedy obowiązywała zasada, że powrót do GKV jest wykluczony po ukończeniu 55 lat. Jednak istnieją nowe regulacje określające, w jaki sposób Arge ma być zaangażowana w składkę PKV. Pozdrowienia Mike

Napisany przez schmiddi
Nie nie 55

Hej Schmiddi, nie do końca rozumiem Twoich informacji. Byłeś już samozatrudniony zanim skończyłeś 55 lat i miałeś ubezpieczenie PKV? Twoja żona była ubezpieczona w GKV przez pracodawcę? Nawet wtedy nie mogłeś skorzystać z ubezpieczenia rodzin z bezpłatnym członkostwem. To działałoby tylko wtedy, gdybyś jako samozatrudniony był dobrowolnym członkiem GKV, a twoja żona nie pracowała w pełnym wymiarze godzin. Albo twoja żona była ubezpieczona obowiązkowo, a Ty nie podejmowałeś żadnych działań. Prawo do zasiłku Hartz 4 uzupełniającej kwoty wynika z całkowitego dochodu rodziny podlegającego zaksięgowaniu? Jaka jest obecnie wysokość dochodu z samozatrudnienia? Być może warto sprawdzić swój obecny pakiet PKV, czy można ewentualnie przejść na tańsze pakiety? Później, jako emeryt, możesz przejść na tzw. standardowy pakiet PKV i otrzymasz dopłatę do ubezpieczenia zdrowotnego zarówno od KDVR, jak i od KW. pozdrowienia Mike

Napisany przez Maikie
To zasadniczo możliwe jest zmiana na ubezpieczenie Zdrowotne na Mocy Ustawy w każdym wieku.

Jak to zrobić? Po prostu trzeba podjąć pracę objętą ubezpieczeniem społecznym i automatycznie zostaniesz ponownie objęty ubezpieczeniem na mocy ustawy.

Jest zasadniczo możliwe zmienić ubezpieczenie zdrowotne na obowiązkowe niezależnie od wieku.

Jak to zrobić? Po prostu przyjąć pracę podlegającą ubezpieczeniu społecznemu gdziekolwiek, a automatycznie ponownie jest się objętym ubezpieczeniem zdrowotnym.

OJEJ!

Najpierw chciałbym wyrazić klientom, którzy musieli doświadczyć twojej porady, moje ogromne ubolewanie. Najwyraźniej zostaliście oszukani i wystawieni na sprzedaż!!

Takie porady są mylące i mogą mieć fatalne skutki dla ubezpieczonych.

Twoje stwierdzenie jest zarówno głupie, jak i nieprawdziwe!

Z przyjęcia pracy podlegającej ubezpieczeniu społecznemu zgodnie z Kodeksem Społecznym nie wynika automatycznie zawarcie ubezpieczenia zdrowotnego - ani możliwość przystąpienia do obowiązkowego ubezpieczenia w GKV! Skąd wziąłeś tę bzdurę??

Kodeks Społeczny wyraźnie określa te kwestie. Osoby w wieku 55 lat, które były wcześniej ubezpieczone w PKV, nie mogą powrócić do GKV. To samo dotyczy osób, które zwolniły się z obowiązku ubezpieczenia w GKV poprzez jednorazowe przekroczenie limitu rocznego wynagrodzenia.
Dla pracowników nie musi to być zawsze niekorzystne, ponieważ pracodawca także współpracuje z prywatnym ubezpieczeniem zdrowotnym do połowy średniej maksymalnej składki GKV.

Z poważaniem
Maik

Napisany przez ADMCI4
Cześć - dziękuję za odpowiedzi.

Tak, to prawda, że po ukończeniu 55 lat nie można już przystąpić do ubezpieczenia zdrowotnego w ramach obowiązkowego ubezpieczenia zdrowotnego - dlatego chciałbym teraz znaleźć inny sposób.

Ale tak naprawdę już prawie zakończyłem temat, ponieważ zaczyna być dla mnie zbyt uciążliwy dla nerwów.

Ostatnie moje rozważania:

Moim zdaniem sytuacja prawna jest bardzo jednoznaczna. Do 31.12.2008 r. osoba pobierająca zasiłek ALG II ponownie stawała się członkiem społeczności solidarnościowej. Nie było to istotne, czy głównym zajęciem była praca samodzielna, czy nie.

Przepisy § 5 ust. 5 Ustawy o ubezpieczeniu społecznym i zdrowotnym odnoszą się tylko do przypadków wymienionych w § 5 ust. 1 pkt 1 lub pkt 5-12 Ustawy o ubezpieczeniu społecznym i zdrowotnym.

Obowiązek ubezpieczenia w związku z pobieraniem zasiłku ALG II - § 5 ust. 1 pkt 2a Ustawy o ubezpieczeniu społecznym i zdrowotnym nie jest tu wymieniony, zatem obowiązek ubezpieczenia istnieje.

W 2005 r. były próby ze strony kas ubezpieczeń społecznych, aby nie przyjmować osób pracujących głównie na własny rachunek - mimo brzmienia ustawy. Następnie, na początku 2005 r., były pewne decyzje sądów socjalnych w tej sprawie, gdzie oczywiście kasy ubezpieczeń poniosły całkowitą porażkę.

Oraz:

Obowiązek ubezpieczenia powstał tutaj na mocy prawa. Wynika to z § 186 ust. 1 pkt 2a Ustawy o ubezpieczeniu społecznym i zdrowotnym

(2a) ubezpieczenie osoby pobierającej zasiłek ALG II zgodnie z drugą ustawą księgi drugiej oraz zasiłek dla bezrobotnych lub świadczenie utrzymania zgodnie z trzecią ustawą księgi trzeciej zaczyna się od dnia, od którego pobierana jest pomoc.

Zatem odnosi się to do pierwszego dnia otrzymania pomocy i obowiązującej wówczas normy prawnej. A prawo do 31.12.2008 r. było jasne. Zawsze prowadziło to do przynależności do społeczności solidarnościowej w wyniku pobierania zasiłku ALG II. Nie ma tutaj znaczenia dzień oceny (ewentualnie dzisiaj) - liczy się dzień pierwszego rozpoczęcia pobierania świadczenia.

Oraz:

Moje osobiste przekonanie na ten temat; jeśli wówczas nie było zwolnienia, wtedy wówczas zostałeś obowiązkowo ubezpieczony w GKV. Nie ma tutaj miejsca na dyskusję. Były takie przypadki u nas (centrum zasiłków) i postanowiłem, że klienci powinni zostać zarejestrowani w GKV. Nie wiem jednak, czy Twoje centrum zasiłków teraz na to zareaguje.

Ale również przepisy przejściowe zawarte w § 5 ust. 5a Ustawy o ubezpieczeniu społecznym i zdrowotnym są jasne:

(5a) Osoba, która była prywatnie ubezpieczona na zdrowie bezpośrednio przed pobraniem zasiłku ALG II lub która nie była ubezpieczona ani w systemie publicznym, ani prywatnym oraz należy do osób wymienionych w ust. 5 lub w § 6 ust. 1 lub 2 lub przynależałoby do nich w przypadku wykonywania pracy na terytorium kraju.

Zdanie 1 nie dotyczy osób, które były obowiązkowo ubezpieczone na podstawie § 5 ust. 1 pkt 2a we Wspólnocie.

Przepisy § 5 ust. 5a Ustawy o ubezpieczeniu społecznym i zdrowotnym umożliwiają od 01.01.2009 r. osobom pobierającym zasiłek ALG II, będącym prywatnie ubezpieczonym, nie przystąpienie do ubezpieczenia w GKV.

A dla osób, które wpadły w stan pobierania świadczenia do 31.12.2008 r., to ograniczenie nie obowiązuje przez cały okres trwania świadczenia. Na podstawie § 186 ust. 2a Ustawy o ubezpieczeniu społecznym i zdrowotnym Twoje centrum zasiłków powinno zrozumieć, że wtedy, od pierwszego dnia otrzymania świadczenia, obowiązek ubezpieczenia w GKV wszedł w życie i będzie trwać przez cały czas otrzymywania świadczenia.

Oraz:

Zgodnie z § 5 ust. 1 pkt 2a Ustawy o ubezpieczeniu społecznym i zdrowotnym wszyscy pobierający zasiłek ALG II są obowiązkowo ubezpieczeni w GKV. Istnieją tutaj tylko 2 wyjątki:
- jeśli ktoś może być objęty ubezpieczeniem rodzinym w GKV, to ma to pierwszeństwo przed obowiązkowym ubezpieczeniem
- obowiązuje od 01.01.2009 r.: jeśli ktoś był wcześniej ubezpieczony w PKV, pozostaje w PKV podczas pobierania zasiłku ALG II
Główna działalność samodzielna nie stanowi wyjątku (§ 5 ust. 5 Ustawy o ubezpieczeniu społecznym i zdrowotnym):
(5) Na podstawie ust. 1 pkt 1 lub 5-12 nie jest obowiązkowo ubezpieczona osoba, która jest głównym przedsiębiorcą.
-> Pkt 2a nie jest tutaj wymieniony!!!!

To oznacza, że Urząd Pracy w 2007 r. musiał opłacać składki do GKV za żonę, a mąż był objęty ubezpieczeniem rodzinym w GKV (bez opłacania składki), jeśli nie miał (miał) dochodu powyżej około 350 euro.

oraz:

1.7.4 Łączenie otrzymywania zasiłku ALG II z główną działalnością samodzielną

[1] Osoby prowadzące działalność samodzielną jako główne zajęcie nie są obowiązkowo ubezpieczone na podstawie § 5 ust. 5 Ustawy o ubezpieczeniu społecznym i zdrowotnym nawet w przypadku spełnienia warunków prowadzących do obowiązkowego ubezpieczenia (§ 5 ust. 1 pkt 1 lub 5-12 Ustawy o ubezpieczeniu społecznym i zdrowotnym).

[2] Jednakże w przypadku, gdy osoby prowadzące działalność samodzielną otrzymują zasiłek ALG II, obowiązuje je obowiązkowe ubezpieczenie zdrowotne na podstawie § 5 ust. 1 pkt 2a Ustawy o ubezpieczeniu społecznym i zdrowotnym, ponieważ przepis § 5 ust. 5 Ustawy o ubezpieczeniu społecznym i zdrowotnym nie przewiduje wyłączenia z obowiązkowego ubezpieczenia w tym przypadku

Gdy małżonkowie oboje pobierają zasiłek ALG II, obaj podlegają obowiązkowemu ubezpieczeniu zgodnie z przepisami obowiązującymi do 31.12.2008 r. Jeśli jeden z małżonków mógłby być objęty ubezpieczeniem rodzinym w przypadku drugiego, Urząd Pracy przekazywał składki na ubezpieczenie zdrowotne tylko za jednego z małżonków (ubezpieczenie rodzinne ma pierwszeństwo przed obowiązkowym ubezpieczeniem).

Z uwagi na działalność samodzielną możliwość objęcia ubezpieczeniem rodzinym nie była dostępna dla żony w 2007 r. (prognoza dochodowa około 350 euro, obecnie 365 euro).

Skontaktuj się z ostatnim publicznym ubezpieczeniem zdrowotnym z kopią decyzji o zasiłku ALG II i z informacją, że § 5 ust. 5 Ustawy o ubezpieczeniu społecznym i zdrowotnym nie ma zastosowania, i złoż wniosek o członkostwo od 2007 r. Żądaj pisemnej decyzji.

Oraz:

Oczywiście osoba prowadząca działalność samodzielną w danym momencie nie mogła być objęta ubezpieczeniem rodzinym - ponieważ miała dochód, a druga osoba nie, dlatego ta osoba prowadząca działalność samodzielną powinna być objęta obowiązkowym ubezpieczeniem, a druga osoba objęta ubezpieczeniem rodzinym.

itd. itd.

Czy ktoś ma teraz jakieś zdanie na ten temat??? - niemal trudno już się połapać - wiem, zaczynam przypominać sobie, dlaczego muszę tak cierpieć??

Napisany przez Maikie
Dyskusje tutaj zdecydowanie nie są mile widziane.

Jestem do dyspozycji w razie jakichkolwiek pytań....

Dyskusje tutaj zdecydowanie nie są mile widziane.

W razie jakichkolwiek pytań jestem do dyspozycji....

Oczywiście, dyskusje tutaj są nawet szczególnie mile widziane. (Przy okazji, Disskusionen w drugiej części słowa pisze się z dwoma s!)

Jednak całkowicie bezsensowne wpisy jak twój niestety niczego nie przekazują.

Ogólne stwierdzenia, które są dodatkowo nieprawdziwe, nie spełniają celu postawionego w pytaniu.

Pozdrawiam
Mike

@ sonne 117

Wszystko w porządku i przyznaję, że wkrótce nikt już nie będzie miał pełnego rozeznania.

Dlatego też moje pytanie, czy w momencie wystąpienia tej sytuacji, osoba ta osiągnęła już 55. rok życia.

To, co sprawia mi tu trudność, to jednoczesne zachowanie niezależności z dochodami i ubezpieczeniem w PKV.

Gdyby niezależność ta w tym momencie przestała istnieć, w mojej ocenie, zgodnie z dawnymi przepisami, obowiązek ubezpieczenia w GKV zawsze musiałby być przestrzegany.

Nie jestem pewien, czy gdy działalność niezależna jest kontynuowana??

Jeśli faktycznie ma się uzasadnione wątpliwości, należy zwrócić się do sądu socjalnego.

Pozdrawiam
mike

Napisany przez ADMCI4
Cześć,

Gdyby samozatrudnienie w tym momencie nie istniałoby, moim zdaniem, zgodnie z dawnym prawem, należałoby zawsze skorzystać z obowiązkowego ubezpieczenia w systemie GKV.

Nie jestem pewien co do kontynuacji samozatrudnienia??

Jeśli istnieją uzasadnione wątpliwości, należy skonsultować się z sądem socjalnym.

Najpierw jednak odpowiedź, zarówno wtedy jak i teraz nie ukończyłem jeszcze 55 lat - (dopiero w przyszłym roku).

Samozatrudnienie działało wtedy i działa nadal.

Ale jak już wspomniałem - pojawiają się pytania. Niektórzy mówią tak - zgodnie z ówczesnym prawem - a niektórzy mówią nie. A co do kontaktu? - pójdziecie się śmiać, dwóch adwokatów i aż DWIE opinie!!!!!!!

Naprawdę bardzo bym był wdzięczny, gdyby ktoś mógł odpowiedzieć w sposób konkretan.

Miłego dnia

Napisany przez Maikie

Oczywiście, dyskusje są tutaj wręcz mile widziane. (Słowo „dyskusje” pisze się zresztą w drugiej części z dwoma literami s!

Piszę to specjalnie, ponieważ dyskusje z jednym s są na końcu krótsze niż na początku....

Jeśli schmiddi chce skorzystać z porady kogoś pracującego w firmie ubezpieczeniowej, to niech sam o tym zdecyduje.

Wychodzę z tego tematu, bo to nie prowadzi do niczego....

PS: W większości przypadków (klienci moich) prywatne ubezpieczenie zdrowotne (dzięki rezerwie na starość) w późniejszym wieku jest tańsze niż ubezpieczenie publiczne i zapewnia większe świadczenia.... z tego powodu to rozważanie jest w ogóle bezsensowne.

Piszę to specjalnie, bo z jednym „s” dyskusje nie będą tak długie jak na początku....

Jeśli szmidzi chce się poradzić kogoś pracującego dla ubezpieczenia, niech sam wie

Wychodzę z tego tematu, bo to nie prowadzi do niczego....

PS: W większości przypadków (moi klienci) ubezpieczenie zdrowotne prywatne (dzięki rezerwie na starość) w późniejszym wieku jest tańsze od publicznego i oferuje więcej korzyści.... dlatego ta rozważanie jest totalnym nonsensem.

Nie, Maikie, problemem jest to, że wyraźnie mają państwowe i prywatne ubezpieczenia zdrowotne poważne braki w ustawodawstwie. Istnieje różnica między sprzedażą produktu a faktyczną wiedzą na jego temat.

I mogę ci zapewnić! Na pewno tutaj niczego nie muszę sprzedawać!

Twoja ostatnia uwaga dotycząca rezerw na starość w PKV w żaden sposób nie pomaga autorowi pytania. Chodziło tutaj o to, jak można się odciążyć od obciążenia składkami w PKV. Ponadto istnieją ogromne różnice między PKV w zakresie rezerw na starość! Do czego mi jest ulga w późniejszym wieku, jeśli nie będę w stanie pokryć bieżących podwyżek składek. Szczególnie młode taryfy mają ten cechę podatku inflacyjnego. Dlaczego tak jest, wyjaśniłem już dokładnie gdzie indziej.

Nawet jeśli zasiliłem odpowiednie rezerwy na starość, jako emeryt otrzymam taki sam zasiłek ustawowy jak emeryt ubezpieczony publicznie! To może być problem.

Proszę więc powstrzymaj się od takich poniżej przeciętnych ogólników.

z poważaniem
mike

Napisany przez Maikie
Twoja opinia, moja opinia.

Napisany przez EasyD

Gdy schmiddi chce skorzystać z porady kogoś pracującego dla firmy ubezpieczeniowej, musi sam zdecydować

Myślę, że praktycznie każdy woli skorzystać z pomocy doradcy z eksternalnej firmy, niż kogoś, kto ma wybór, ale nie ma zielonego pojęcia. A jeśli chodzi o Ciebie, Maikie, to na tym forum do tej pory zauważyłem jedynie udostępnianie informacji nieprawdziwych.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata