Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Ochrona finansowa WHEN zabezpieczenie przed ryzykiem podstawowym i zapewnienie dochodu)

Napisany przez ADMCI4
Jak to zwykle bywa, dotychczas nosiłem swoje pieniądze do banku, miałem książeczkę oszczędnościową, ubezpieczenie na życie wraz z ubezpieczeniem niezdolności do pracy, oszczędzanie premiowe, oszczędzanie na mieszkanie. Teraz zostałem zalecony przez dobrego znajomego doradcę VVO. (Tak, przeczytałem tutaj wpisy.) To prawda, że rozmowa jest zorganizowana psychologicznie, a przyznaję, że można się temu oddać. Głównymi tematami była ochrona finansowa (zabezpieczenie podstawowych ryzyk i ochrona dochodu). Jestem w pełni zadowolony z doradztwa w zakresie podstawowych ryzyk i ochrony dochodu. Doradztwo wykazało również, że moje ubezpieczenie na mienie oraz komunikacyjne są dobre, a nawet bardzo dobre, i nie ma tu potrzeby optymalizacji. Indywidualne ubezpieczenie od niezdolności do pracy, bez opcji zwrotu, w moim przypadku ma większy sens niż dotychczasowe połączenie z ubezpieczeniem na życie z dynamiczną stopą zwrotu (efektywnie z oprocentowaniem 3-3,8%). Przechodząc do konkretów. Moje oszczędzanie na emeryturę opiera się teraz w pierwszej kolejności na oszczędnościach pracowniczych. Ponadto planowane jest inwestowanie w fundusz Volkswohlbundu na najbliższe 43 lata. Zgodnie z informacją, corocznie po wygaśnięciu umowy, Volkswohlbund będzie dokonywał nowych porównań i wybierał inne fundusze. Aktualnie planuję regularne oszczędzanie w następujące fundusze: Carnignac Patrimoine A, DWS TOP50, Carnignac Investissement, BGF World Mining Fund A2. Jak sądzę, to dobrze wybrane fundusze, więc jest wszystko w porządku. Książeczkę oszczędnościową zamieniam na konto oszczędnościowe w Bank of Scotland. (156€ - niedawno go obrabowałem dla mojego mistrza). Średniookresowe budowanie majątku (kapitał własny na budowę domu) powinno jednak odbywać się poprzez Swiss Classic Invest 2plus. Tutaj jeszcze nic nie potwierdziłem ani nie podpisałem, ponieważ wiele negatywnych opinii pojawiło się na temat Convest21. Również tutaj istniała możliwość wyboru spośród G, S, W, F, podobnie jak w przypadku Convest. W sieci dostępne są bardzo ograniczone informacje na temat tego konceptu, nie mówiąc o porównaniu długoterminowym. Już pewnie przez 30 godzin szukałem, co mogę zrobić. Byłem zadowolony z całego doradztwa i nie mam nic przeciwko temu, że mój doradca i VVO zarabiają moje pieniądze, to jest całkowicie zgodne z etyką. Ale ostatecznie najważniejsze są MOJE interesy. Mowa była o dwucyfrowej stopie zwrotu netto, ale oczywiście wiąże się z tym pewne ryzyko. Warto zauważyć, że wartość wykupu z dotychczasowych umów bezpośrednio wpływa na SCI, ponadto 100€ miesięcznie. Przeanalizowałem teraz dwie różne drogi. 1. Wszystkie wartości wykupu na konto oszczędnościowe (ok. 4500€). Z tego 750€ + x w ładny pakiet wybranych funduszy (DJE, Pioneer Global Ecology A, Carlson Fund-DnBNOR Renewable Energy A, ewentualnie DWS). Dodatkowo 750-1000€ w akcje (Bifrontera, Coenergy, Centrosolar). 2. Przeczytałem o obligacjach hipotecznych WGF (WGFH07). Okres zapadalności 4,5 roku, oprocentowanie 5,35% min. 1000€. Oraz Enertrag Zins Plus 6-letni okres zapadalności, oprocentowanie 7% min. 2500€. Reszta na konto oszczędnościowe. Która droga jest godna polecenia? Czy mój wybór funduszy jest obiecujący? BTW. Dziękuję, że poświęcacie czas na przeczytanie tego.

Re: Ochrona finansowa WHEN zabezpieczenie przed ryzykiem podstawowym i zapewnienie dochodu)

Napisany przez EuroPaule
Durstlöscher pisze: Teraz przejdźmy do istoty. Moja emerytura opiera się przede wszystkim na VWL. Ponadto planowane jest tutaj zainwestowanie w fundusz Volkswohlbund przez następne 43 lata.
Cześć, To nie jest fundusz (zawsze napisywane z d i s, zarówno w liczbie pojedynczej, jak i mnogiej), ale jakaś związana z funduszem ubezpieczenie. To ogromna różnica, szczególnie dla portfela agenta ubezpieczeniowego. Cytat od Durstlöscher Według informacji, w przypadku rocznego cyklu życia, VWB dokonuje nowych porównań i wybiera inne czcionki. Obecnie inwestowałbym w następujące czcionki: Carnignac Patrimoine A, DWS TOP50, Carnignac Investissement, BGF World Mining Fund A2 Jak dotąd uważam, że to nie są złe czcionki, więc wszystko jest w porządku. Ludzie w VWB również nie wiedzą, które fundusze będą najlepsze w przyszłym roku. Zawsze wybierają te, które ostatnio dobrze prosperowały. Jest to tak, jakbyś jechał samochodem do przodu patrząc tylko w lusterko wsteczne. Niestety nikt inny także nie jest w stanie powiedzieć, które rynki/fundusze będą szczególnie dobre w przyszłości. Dlatego nie można polecić nic lepszego. Ale to nie jest korzyść dla ciebie. Czysty marketing! Cytat od Durstlöscher Średnioterminowy budżet (na budowę domu) powinien być realizowany poprzez Swiss Classic Invest 2plus. Na razie nie podjąłem jeszcze żadnej decyzji ani nie podpisałem, ponieważ dotychczas wiele negatywnych informacji trafiło na temat Convest21. Również tutaj dano możliwość wyboru spośród G, S, W, F, tak samo jak w przypadku Convest. W internecie jest bardzo mało informacji na temat tego konceptu, a tym bardziej brakuje porównań długoterminowych. Oni już wiedzą... . To bzdura. Ten produkt ma sens tylko dla sprzedawcy, ponieważ koszty (prowizja emisyjna) są płatne z góry, a z tego tytułu prowizja jest wypłacana natychmiast. W przypadku normalnego planu oszczędnościowego prowizja byłaby wypłacana raty i tylko do czasu, kiedy rzeczywiście wpłacasz. Dla inwestora zwykły plan oszczędnościowy zdecydowanie jest lepszy. Jeśli zdecydujesz się na coś w rodzaju Carmignac Patrimoine jako planu oszczędnościowego, być może przez dyskontowy fundusz bez opłaty emisyjnej, więcej pieniędzy trafi na Twoje konto depozytowe, a stopa zwrotu będzie raczej lepsza niż gorsza.... . Po tym produkcie można już zauważyć, co sądzić o doradztwie od VVO.... . Cytat od Durstlöscher Szukałem teraz już przez 30h, co mogę zrobić. Ogólnie byłem zadowolony z doradztwa i nie mam nic przeciwko temu, że mój doradca oraz VVO zarabiają na mnie, to jest w pełni legalne. Dla jasności: VVO to klasyczna sprzedaż wielopoziomowa. Opakowanie to niezależne doradztwo finansowe, ale bardziej zależy na generowaniu prowizji, aby zegarki Rolex były cięższe, a auta grubsze (dzięki temu chłopaki z Monachium są motywowani). To, co tam przeżywasz, nie ma nic wspólnego z doradztwem, ale to czysta, względnie dobrze wykonana sprzedaż. Nic przeciwko sprzedaży. Ale kupujący powinien wiedzieć, że nie jest doradzany, tylko siedzi naprzeciwko sprzedawcy. Wtedy wszystko jest w porządku. Cytat od Durstlöscher Ale ostatecznie to JA chcę liczyć. Była mowa o dwucyfrowym zysku netto, ale wiąże się to oczywiście z pewnym ryzykiem. Warto zauważyć, że wartości wykupu z powyższych dotychczasowych umów powinny być przenoszone bezpośrednio do SCI, a także 100€ miesięcznie. W tym zdaniu są co najmniej dwa powody, by odesłać sprzedawcę VVO z powrotem do jego starego zawodu: 1. Obiecywać dwucyfrowy zysk jest już samo w sobie niesolidne. 2. Rozwiązywanie istniejących umów, aby zawrzeć nowe, też nie jest zbyt eleganckie. Niestety jest to praktyka, która dla klientów jest bardzo kosztowna! Czy masz wrażenie, że TOBIE zależy na liczeniu podsumowania? Cytat od Durstlöscher Teraz znalazłem dwa różne sposoby. 1. Wszystkie wykupy na konto oszczędnościowe (ok. 4500€) Z nich 750€ + x w ładny pakiet wybranych przeze mnie funduszy (DJE, Pioneer Global Ecology A, Carlson Fund-DnBNOR Renewable Energy A, ewentualnie DWS) Ponadto 750-1000€ w akcje (Bifrontera, Coenergy, Centrosolar) Jeśli wybrałeś fundusze samodzielnie, zaleca się przeprowadzenie transakcji za pośrednictwem dyskontowego funduszu. inwestowanie w akcje należy odpuścić, jeśli chodzi o inwestycje. Jeśli chcesz trochę zaryzykować, to do dzieła. Cytat od Durstlöscher 2. Przeczytałem o obligacjach hipotecznych WGF (WGFH07). 4,5 roku okres kredytowania, 5,35% oprocentowanie, co najmniej 1000€ A także Enertrag Zins Plus 6 lat okres kredytowania, 7% oprocentowanie, co najmniej 2500€ Reszta na koncie oszczędnościowym. Obligacje korporacyjne absolutnie nie są instrumentem na start. Bardzo złożone! W takim przypadku lepiej wybrać 1. bez bezpośredniego inwestowania w akcje. Pozdrowienia, Paule

Napisany przez RWP1
EuroPaule pisze: Czujesz, że TY na koniec się liczy?
Najpierw dziękuję za twoją odpowiedź, nie daj się zmylić przez moją nazwę użytkownika, zarejestrowałem się już wcześniej, zanim wątek dla gości został otwarty. I przepraszam za błędy ortograficzne, poprawiłem je w drugim wątku Teraz co do tematów zabezpieczenia dochodów, zabezpieczenia przed podstawowymi ryzykami tak. Dobrze było ponownie się nimi zająć, ponieważ ubezpieczenie na wypadek niezdolności do pracy nie zabezpiecza już tak dużego udziału mojej obecnej pensji, a ubezpieczenie OC też nie było już aktualne. Dodatkowo, pierwotne ubezpieczenie na wypadek niezdolności do pracy miało błąd w umowie. Moja doradczyni wtedy zaznaczyła głównie prace fizyczne [nie] i głównie prace biurowe [tak], choć jasno pracuję w branży rzemieślniczej i w tym czasie pracowałem. Gdybym nie odbył tej rozmowy, nie wiedziałbym o tym, a w razie czego ubezpieczenie mogłoby nie wypłacić świadczenia. Mam również pewność, że w przypadku Swiss Classic Invest chodzi tylko o prowizję. Dlatego też nie zamierzam z tego skorzystać. Skłaniam się ku mojej pierwszej opcji, choć z mojego najbliższego otoczenia słyszałem wiele razy, że warto jeszcze poczekać z inwestycjami w fundusze. Więc większość na rachunku oszczędnościowym oraz niewielką kwotą w akcje. Ach, jeszcze jedna informacja. doradca (sprzedawca) chciał wykorzystać wartości wykupu do wcześniejszej spłaty mojego kredytu (jeszcze 2400€), aby ostatecznie zwolnić około 100€ odsetek i spłatę, by móc zainwestować w Swiss Classic Invest. Jednak jestem zdania, że lepiej spłacać zgodnie z planem, bez ponoszenia opłat za wczesną spłatę i wolę oszczędzić wartości wykupu na pewno w lepszym oprocentowaniu niż dotychczas. A może uważacie, że wcześniejsza spłata jest uzasadniona? Opłaty za wczesną spłatę wynoszą maksymalnie 1% lub około 1,5%, co daje 24/36€ co oznacza, że obecnie mniej pozostanie do zainwestowania.

Napisany przez RWP1
Po tym, jak tutaj zrobiło się dość cicho, chciałbym podzielić się kolejnymi informacjami. Zatem mam do dyspozycji jednorazową kwotę 4500€ oraz miesięczne 100€. Aktualnie, wbrew radzie od EuroPaula, szukam 1-2 obligacji korporacyjnych, które umożliwią mi uzyskanie rozsądnej stopy zwrotu. Jedną z nich mogłaby być na przykład obligacja Solar Millennium AG. Chociaż 6% może się wydawać niewiele, to również świadczy o niewielkim ryzyku. Ponadto firma wydaje się przejrzysta na pierwszy rzut oka, można na przykład pobrać sprawozdania finansowe z ostatnich lat ze strony internetowej. Niemniej jednak byłbym wdzięczny za wskazówki dotyczące obligacji o terminie wykupu poniżej 5 lat. Około połowa wyżej wspomnianej kwoty zostanie zainwestowana tutaj. 40% zostanie przechowane na koncie oszczędnościowym jako rezerwa na niespodziewane wydatki, naprawy itp. Z pozostałymi 10% chcę się trochę pobawić (akcje). Miesięczne 100€, dokładniej 117€, również zostaną przelane na konto oszczędnościowe, aż pojawi się ponowna ustalona kwota inwestycji lub moja gra na giełdzie odniesie sukces i zechcę zwiększyć wkład. Pozostaje pytanie o odpowiednie konto maklerskie. W związku z tym, ponownie dokonam kilku porównań.

Napisany przez claudi
Cześć wszystkim, po prostu zapytam tutaj, ponieważ VVO już się tu pojawiło. Dziś rozmawiałem z jednym z ich doradców (czy może sprzedawców?) przez telefon i umówiliśmy się na spotkanie na przyszły tydzień. Chciałbym się dowiedzieć, czy ktoś z was miał już doświadczenie z nimi. Czy sprzedają tylko te produkty, za które otrzymują najwyższą prowizję, czy też naprawdę doradzają i proponują dobre produkty? Dzięki za odpowiedzi =)

Napisany przez RWP1
Cześć Claudi, Jeśli chodzi o tematykę ubezpieczeń, udało mi się zaoszczędzić kilka euro poprzez optymalizację proponowaną przez VVO, przy czym świadczenia były częściowo lepsze lub niezmienione. Jeśli chodzi o inwestycje, po obserwacji rozmowy sprzedażowej z moim ojcem, mogę powiedzieć, że zawsze próbuje się promować Swiss Classic Invest. Jest to porównywalne do Convest 21 z Banku 2plus, wystarczy wyszukać w Google. Moim zdaniem nie jest to godne polecenia. Po obserwacji dwóch rozmów mogę powiedzieć, że zawsze wszystko przebiega tak samo, zawsze zwraca się uwagę na własne cele i życzenia, takie jak [... zamknij oczy i wyobraź sobie...], panika związana z inflacją. To, co mnie osobiście bardzo drażniło, to nacisk dotyczący referencji, które masz podać, oraz łączenie ich z VVO. Osobiście potraktowałem tę rozmowę jako impuls do refleksji, ale nic poza tym. Kilka euro zaoszczędzonych na ubezpieczeniach mogłem również sam zdobyć poprzez porównywanie i negocjacje.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata