Re: Ochrona finansowa WHEN zabezpieczenie przed ryzykiem podstawowym i zapewnienie dochodu)
Napisany przez ADMCI4 -
- czw mar 24, 2011 8:31 pm
Jak to zwykle bywa, dotychczas nosiłem swoje pieniądze do banku, miałem książeczkę oszczędnościową, ubezpieczenie na życie wraz z ubezpieczeniem niezdolności do pracy, oszczędzanie premiowe, oszczędzanie na mieszkanie.
Teraz zostałem zalecony przez dobrego znajomego doradcę VVO. (Tak, przeczytałem tutaj wpisy.)
To prawda, że rozmowa jest zorganizowana psychologicznie, a przyznaję, że można się temu oddać. Głównymi tematami była ochrona finansowa (zabezpieczenie podstawowych ryzyk i ochrona dochodu).
Jestem w pełni zadowolony z doradztwa w zakresie podstawowych ryzyk i ochrony dochodu. Doradztwo wykazało również, że moje ubezpieczenie na mienie oraz komunikacyjne są dobre, a nawet bardzo dobre, i nie ma tu potrzeby optymalizacji. Indywidualne ubezpieczenie od niezdolności do pracy, bez opcji zwrotu, w moim przypadku ma większy sens niż dotychczasowe połączenie z ubezpieczeniem na życie z dynamiczną stopą zwrotu (efektywnie z oprocentowaniem 3-3,8%).
Przechodząc do konkretów. Moje oszczędzanie na emeryturę opiera się teraz w pierwszej kolejności na oszczędnościach pracowniczych. Ponadto planowane jest inwestowanie w fundusz Volkswohlbundu na najbliższe 43 lata. Zgodnie z informacją, corocznie po wygaśnięciu umowy, Volkswohlbund będzie dokonywał nowych porównań i wybierał inne fundusze. Aktualnie planuję regularne oszczędzanie w następujące fundusze: Carnignac Patrimoine A, DWS TOP50, Carnignac Investissement, BGF World Mining Fund A2. Jak sądzę, to dobrze wybrane fundusze, więc jest wszystko w porządku. Książeczkę oszczędnościową zamieniam na konto oszczędnościowe w Bank of Scotland. (156€ - niedawno go obrabowałem dla mojego mistrza).
Średniookresowe budowanie majątku (kapitał własny na budowę domu) powinno jednak odbywać się poprzez Swiss Classic Invest 2plus. Tutaj jeszcze nic nie potwierdziłem ani nie podpisałem, ponieważ wiele negatywnych opinii pojawiło się na temat Convest21. Również tutaj istniała możliwość wyboru spośród G, S, W, F, podobnie jak w przypadku Convest. W sieci dostępne są bardzo ograniczone informacje na temat tego konceptu, nie mówiąc o porównaniu długoterminowym.
Już pewnie przez 30 godzin szukałem, co mogę zrobić. Byłem zadowolony z całego doradztwa i nie mam nic przeciwko temu, że mój doradca i VVO zarabiają moje pieniądze, to jest całkowicie zgodne z etyką. Ale ostatecznie najważniejsze są MOJE interesy. Mowa była o dwucyfrowej stopie zwrotu netto, ale oczywiście wiąże się z tym pewne ryzyko. Warto zauważyć, że wartość wykupu z dotychczasowych umów bezpośrednio wpływa na SCI, ponadto 100€ miesięcznie.
Przeanalizowałem teraz dwie różne drogi.
1. Wszystkie wartości wykupu na konto oszczędnościowe (ok. 4500€). Z tego 750€ + x w ładny pakiet wybranych funduszy (DJE, Pioneer Global Ecology A, Carlson Fund-DnBNOR Renewable Energy A, ewentualnie DWS). Dodatkowo 750-1000€ w akcje (Bifrontera, Coenergy, Centrosolar).
2. Przeczytałem o obligacjach hipotecznych WGF (WGFH07). Okres zapadalności 4,5 roku, oprocentowanie 5,35% min. 1000€. Oraz Enertrag Zins Plus 6-letni okres zapadalności, oprocentowanie 7% min. 2500€. Reszta na konto oszczędnościowe.
Która droga jest godna polecenia? Czy mój wybór funduszy jest obiecujący?
BTW. Dziękuję, że poświęcacie czas na przeczytanie tego.