Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych tematów związanych z finansami.

Re: Pytanie dotyczące dodatkowej pracy.

Napisany przez manschgerl
Cześć najpierw, pracuję na pełny etat na umowie o pracę i dodatkowo mam pracę jako wolny pracownik. Tutaj zarabiam miesięcznie nie więcej niż 375 euro. Czy muszę założyć działalność gospodarczą czy jak to należy zgłosić? Jakie mam obowiązki podatkowe i czy muszę dodatkowo płacić składki na ubezpieczenie zdrowotne (KV) i na emerytalne (RV)? Składki na KV i RV są już opłacane przez pracodawcę w ramach pracy na pełny etat.

Napisany przez 2Bolitho
Czy poinformowałeś swojego pracodawcę? Jeśli nie zgodzi się on na to i jeśli przez pracę nie będziesz w stanie pełnić obowiązków w pełnym wymiarze godzin, może to stanowić podstawę do wypowiedzenia umowy. Czy miało to być natychmiastowe czy zwykłe, wymagałoby to dyskusji. 375 euro wydaje mi się być kwotą charakterystyczną dla pracy dorywczej. Byłoby to najbardziej eleganckie rozwiązanie. Zapytaj pracodawcę z drugiego zatrudnienia o to. Można założyć działalność gospodarczą, wtedy jednak konieczne jest posiadanie odpowiedniego zezwolenia oraz prowadzenie ewidencji dla celów podatkowych. Można ubiegać się o zwolnienie z podatku VAT jako mały przedsiębiorca. Uważaj jednak: przy tylko jednym zleceniodawcy, który może dodatkowo narzucać wiele treści związanych z pracą, łatwo można wpaść w sytuację pozornej samozatrudnienia. Bez zgłoszenia tego urzędowi skarbowemu i innych instytucji nie zdecydowałbym się na to. Praca na czarno jest przestępstwem. Na razie nie widzę konieczności składek na ubezpieczenie zdrowotne i emerytalne. Jesteś przecież ubezpieczony.

Poinformowałam swojego pracodawcę i powiedział, że nie ma problemu, ponieważ drugą pracę wykonuję tylko w piątki od 19:00 do 24:00. Dla niego było to w porządku. On wie o tym. Moim problemem jest to, że w 2009 roku byłem w urzędzie pracy i powiedzieli mi, że mogę dorobić do 165 euro bez podatków, co kwalifikuje się jako praca na pół etatu. Wtedy zaczęłam drugą pracę. Powiedziałam im, że mogę dorobić dokładnie 165 euro. Powiedzieli wspaniale, wystarczy, że przedstawisz fakturę na koniec miesiąca. Przypuszczałam, że to wystarczy. Nie było mowy o działalności gospodarczej ani niczym innym. Co miesiąc wystawiałam fakturę na 165 euro i przelewali mi pieniądze. W 2010 roku znów miałam pełny etat. Poszukałam informacji w internecie i tam było napisane, że do 400 euro można dorabiać na pół etatu. W 2010 roku zarabiałam więc miesięcznie około 375 euro z drugiej pracy w ramach pełnego etatu. W lutym 2010 roku zostałam zwolniona i zgłosiłam się do urzędu pracy. Powiedzieli, że nie wiedzą dokładnie, czym się zajmuję w drugiej pracy, ponieważ nie jest to ujęte jako praca na pół etatu czy praca za 400 euro, ponieważ wystawiam fakturę, a nie mam umowy o pracę na pół etatu, co czyni mnie quasi samozatrudnionym. Zapytałam więc w drugiej pracy, a oni powiedzieli, że oczywiście potrzebuję zezwolenia na prowadzenie działalności gospodarczej, ponieważ jestem wolnym pracownikiem bez umowy. Ja jednak nie zdawałam sobie z tego sprawy, bo nikt mi tego nie powiedział. Teraz oczywiście natychmiast złożyłabym wniosek o zezwolenie na prowadzenie działalności gospodarczej, obawiam się jednak, że mogę mieć kłopoty z powodu zaległości podatkowych lub czegoś w tym rodzaju, ponieważ pracowałam od 2009 roku bez tego. Wyjaśniłabym po prostu, że nie miałam świadomości i zapłaciłabym to, co należy. Obecnie mam znowu pełny etat i mój pracodawca wie o drugiej pracy. To nie powinno spowodować problemów. Mam nadzieję, że nie będę miała kłopotów, zwłaszcza, że kwoty, które zarabiałam, nie były zbyt wysokie. W 2009 roku 165 euro miesięcznie, a w 2010 roku około 375 euro miesięcznie. Mam nadzieję, że da się to jakoś wyjaśnić...

Napisany przez 2Bolitho
Sprawdź tutaj: Pracownik nieetatowy ? Wikipedia Weź zaświadczenie o prowadzeniu działalności gospodarczej, od teraz dołącz do zeznania podatkowego. Być może nawet za zeszły rok, jeśli nie zostało to jeszcze zrobione. Nie są to przecież duże kwoty. Ale tutaj dochodzę również do swoich granic. Najlepiej zapytaj znajomego księgowego.

Dziękuję za pomoc!!! Bardzo sobie cenię, że odpowiedziałeś mi tak szybko. Niestety nie mam żadnego doradcy podatkowego w swoim kręgu znajomych, ale zdecydowanie poszukam i dowiem się, jak mogę rozwiązać tę sprawę później bez problemów. Jak już wspomniałem, nigdy nie chciałem oszukiwać czy cokolwiek innego. Jeśli będę musiał dopłacić, oczywiście to zrobię.

Napisany przez Reibold
Cześć, mogę odpowiedzieć na pytania dotyczące ubezpieczeń. Składki na ubezpieczenia społeczne są potrącane od głównej pracy, jeśli ta przynosi wynagrodzenie powyżej 400 € brutto. Wówczas nie musisz płacić dodatkowych składek za samozatrudnienie, o ile miesięczny średni zysk nie przekracza 365 €. To będzie musiało zostać potwierdzone pewnego dnia na podstawie rozliczenia podatkowego. W tej chwili musiałbyś więc wydawać średnio 10 € na miesiąc na koszty działalności, aby zmniejszyć zyski. To na pewno nie powinno stanowić problemu. Jednak warto byłoby zarejestrować pracę w ubezpieczalni, aby uniknąć jakichkolwiek podejrzeń. Jeśli przekroczyłeś limit 365 € w 2010 roku, musisz to później zgłosić ubezpieczalni. Jeśli zarejestrujesz się tam jako samozatrudniony dodatkowo, będziesz zobowiązany do zapłacenia około 145 € miesięcznej składki na ubezpieczenie zdrowotne i opiekuńcze wstecz. Może uda ci się znaleźć jeszcze kilka kosztów działalności z 2010 roku! Z poważaniem, Alexander Reibold Makler ubezpieczeniowy i funduszowy Neuburg an der Donau Tel: 08431 901290

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata