Jeszcze raz dla zrozumienia. Rozumiem to tak, że jeśli już masz
Dom, to możesz skorzystać z pieniędzy z konta Riester z góry? Jak to miałoby wyglądać? Jeśli nie zostaną one wydane na budowę/remont, to nie można ich użyć... podobnie jak w przypadku oszczędności budowlanych. Tam jest zabronione wykorzystywanie pieniędzy do innych celów... ale to i tak się zdarza, podobnie jak za szybka jazda w terenie zabudowanym - 30 km/h.
Proszę, zrób sobie przyjemność i policz wpłaty + ulgi podatkowe + dotacje razem. Zobacz, jaką rentę jesteś w stanie zagwarantować sobie i policz, ile czasu zajmie odzyskanie twoich pieniędzy (bez odsetek).
Jeśli Ci się to podoba, mogę Ci złożyć ofertę. Ty wpłacisz mi określoną kwotę. Ja dodam fikcyjną dotację (w zależności od kwoty wpłaty). Po x latach zagwarantuję Ci, że twoje pieniądze będą dostępne (plus minimalna stopa procentowa na część oszczędności) i będę płacić Ci Twoje pieniądze + dotację przez około 25 lat. Następnie będziesz otrzymywać rentę do końca życia z odsetek... fantastyczne, nieprawdaż? Jeśli przedwcześnie zmarłeś, oczywiście pieniądze pozostają ze mną. Dałem Ci gwarancję bez końca... ponosząc pełne ryzyko! Gdyby to było dozwolone, zrobiłbym to. Banki i firmy ubezpieczeniowe mogą to robić.