Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Czy emerytura mieszkaniowa jest również pomocna w młodym wieku?

Napisany przez ADMCI4
Chciałbym wykupić dodatkowe ubezpieczenie na starość. Jeśli to możliwe, chciałbym skorzystać również z rządowych funduszy. Dlatego właśnie pomyślałem o programie Wohn-Riester. Mamy już Dom i interesuje mnie, czy mogę korzystać z oszczędności z umowy Wohn-Riester, mimo że jeszcze nie jestem na emeryturze. W takim razie nie będę musiał potrzebować dodatkowych funduszy na Dom. Czy moglibyście mi wyjaśnić, jak dokładnie działa program Wohn-Riester? Dani

Napisany przez Maikie
Cześć, możesz przekazać Wohn-Riester do banku po 12 latach. W ten sposób otrzymałeś środki z państwowych dotacji i zainwestowałeś je w swoje mieszkanie. Pozdrowienia Micha Knoll

Napisany przez ADMCI4
Cześć Dani, Wohnriester można stosować tylko do nieruchomości zakupionych przed 2008 rokiem. Alternatywą jest zwykłe Riestern. Ale: Rentowność jest niska, Wsparcie jest niepewne pod względem trwania i wysokości: opóźnione opodatkowanie: stopa podatkowa i limity obliczeniowe w momencie świadczenia (za 30 lub 40 lat) są całkowicie niepewne; czy świadczenie będzie podlegać ubezpieczeniu społecznemu?; niebezpieczeństwo przeniesienia na ewentualne dzieci; tylko bezzwrotnie, jeśli się długo żyje; wcześniej przez lata coroczne przekazywanie informacji o Twoich dochodach osobom trzecim usługodawcom (córka firmy znanego funduszu przetwarza dane). Moim zdaniem, korzyści zabezpieczenia w razie niewypłacalności nie są duże. Kto jest niewypłacalny, ten w tym okresie również nie oszczędza na starość wystarczająco. A oszczędności z Riester, które już masz, są przydatne tylko wówczas, gdy emerytura regularna będzie wyższa od minimalnego świadczenia socjalnego, w przeciwnym razie będą one zaliczone do dochodu lub (wtedy może to być najlepsze rozwiązanie) uznane za niewłaściwe pod względem podatkowym. Dlaczego nie pozostać niezależnym i oszczędzać bez pomocy państwa?

Napisany przez ADMCI4
Absurd! Wohnriester nie może zostać wzięty! Musi być po 2008! Przepraszam

Napisany przez C. Andreas
Dani pisze: Chciałbym dodatkowo zabezpieczyć swoją emeryturę. Jeśli to możliwe, chętnie skorzystam również z państwowych dotacji. Dlatego pomyślałem o Riesterze dla mieszkań. Mamy już Dom i zastanawia mnie, czy oszczędności z umowy Riester dla mieszkań mogę już wykorzystać, jeśli jeszcze nie jestem na emeryturze. W takim razie być może nie będę musiał wcale nic robić dla mojego domu. Czy możecie mi wyjaśnić, jak dokładnie działa Riester dla mieszkań? Dani
Cześć, Riester dla mieszkań opłaca się tylko wtedy, gdy jesteś praktycznie pewien, że w przyszłości chcesz nabyć własność mieszkalną. Riester dla mieszkań to jedyny sposób oszczędzania na emeryturę, który można rozpocząć już w młodym wieku. Istnieją również pewne wady Riester dla mieszkań, ale korzyści finansowe przeważają, ponieważ zarówno w fazie oszczędzania, jak i spłaty kredytu otrzymujesz dopłaty i ulgi podatkowe.

Napisany przez Gerd
Dlaczego system Riester’a nie ma sensu? Jeśli dzisiaj oszczędzam na podatkach i otrzymuję dopłaty, powinienem z tego skorzystać. Pewnie można również oszczędzać bez pomocy państwa, co również jest wskazane, ponieważ emerytura Riestera w większości przypadków nie wystarcza. Niemniej jednak muszę również oszczędzać podatki w przypadku prywatnych inwestycji. Jeśli otrzymuję w późniejszym wieku zasiłek socjalny, wszystko to będzie wliczane, a nie tylko Riester.

Napisany przez ADMCI4
@Gerd: Ponieważ opłacalność inwestycji nie powinna zależeć wyłącznie od przyszłych oszczędności podatkowych. Korzyści z produktu powinny być już sensowne bez dodatkowych dodatków podatkowych lub opodatkowania emerytury. Ponieważ emerytura w wieku starszym staje się coraz bardziej (od 2040 roku w 100%) opodatkowana. Ponieważ aktualna stawka podatku (+ ewentualne składki na ubezpieczenia społeczne) jest obecnie nieznana. Ponieważ nie wiadomo, czy do tego czasu kontynuowane będą dodatki. Ponieważ dla urzędu skarbowego zawsze naliczane są pełne dodatki, nawet jeśli mniej pieniędzy trafia do umowy, Ponieważ nie każdego roku wpłaty były sprawdzane pod kątem spełnienia 4%. Proszę pamiętać, że wymagane do uzyskania pełnego dodatku 4% brutto muszą być pochodzące z dochodu netto. Dodatek jest udzielany jedynie w celu uniknięcia przypadku podwójnego opodatkowania. W zamian za to tracisz kontrolę nad swoim kapitałem na ten okres. Wolę dziś wykupić się po obecnych cenach, aby móc swobodnie dysponować swoim kapitałem i w razie potrzeby go wypłacić. I nie chcę, żeby kiedyś pojawił się dzwon

Napisany przez Rosengarten
Jeszcze raz dla zrozumienia. Rozumiem to tak, że jeśli już masz Dom, to możesz skorzystać z pieniędzy z konta Riester z góry? Jak to miałoby wyglądać? Jeśli nie zostaną one wydane na budowę/remont, to nie można ich użyć... podobnie jak w przypadku oszczędności budowlanych. Tam jest zabronione wykorzystywanie pieniędzy do innych celów... ale to i tak się zdarza, podobnie jak za szybka jazda w terenie zabudowanym - 30 km/h. Proszę, zrób sobie przyjemność i policz wpłaty + ulgi podatkowe + dotacje razem. Zobacz, jaką rentę jesteś w stanie zagwarantować sobie i policz, ile czasu zajmie odzyskanie twoich pieniędzy (bez odsetek). Jeśli Ci się to podoba, mogę Ci złożyć ofertę. Ty wpłacisz mi określoną kwotę. Ja dodam fikcyjną dotację (w zależności od kwoty wpłaty). Po x latach zagwarantuję Ci, że twoje pieniądze będą dostępne (plus minimalna stopa procentowa na część oszczędności) i będę płacić Ci Twoje pieniądze + dotację przez około 25 lat. Następnie będziesz otrzymywać rentę do końca życia z odsetek... fantastyczne, nieprawdaż? Jeśli przedwcześnie zmarłeś, oczywiście pieniądze pozostają ze mną. Dałem Ci gwarancję bez końca... ponosząc pełne ryzyko! Gdyby to było dozwolone, zrobiłbym to. Banki i firmy ubezpieczeniowe mogą to robić.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata