Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na tematy związane z pracą i zawodem.

Re: Jakie stanowiska pracy można uzyskać po ukończeniu szkoły średniej o profilu zawodowym?

Napisany przez ADMCI4
Cześć, Mój syn chodzi do liceum i ma obecnie wiele trudności z nauką. Wątpliwe, czy uda mu się ukończyć szkołę średnią. To oznaczałoby, że nie zda matury, a być może opuści szkołę tylko z technikum. Mam trochę obaw, czy faktycznie znajdzie miejsce na praktyki zawodowe z takim tytułem. Może możecie podać mi kilka zawodów, do których mój syn mógłby się ubiegać, jeśli naprawdę będzie musiał opuścić szkołę przed czasem. Dziękuję!!! Pasulke

Re: Jakie stanowiska pracy można uzyskać po ukończeniu szkoły średniej o profilu zawodowym?

Napisany przez 2Bolitho
Moim zdaniem dziś matura/studia nie są już konieczne do zrobienia kariery. Ścieżka akademicka ma niewiele wspólnego z biznesem. Raczej każdy musi zdecydować się nigdy nie przestawać się uczyć, ciągle rozwijać i ustawić się na rynku pracy. Zawodu na całe życie już nie ma. 5 najbardziej popularnych zawodów, które istnieją dzisiaj, nie istniało 10 lat temu. Za 10 lat sytuacja będzie prawdopodobnie jeszcze bardziej skrajna. Najważniejsze jest robić to, w czym się jest dobrym i co się lubi. Jeśli ma się wiedzę specjalistyczną i jest się ekspertem w danej dziedzinie, to już dużo znaczy. Zasadniczo można się ubiegać o pracę wszędzie. Nie widzę żadnych ograniczeń. Ważne jest dobra prezentacja i argumentacja. Powinna być ona spersonalizowana pod kątem zawodu i firmy. Nie wysyłaj standardowych podań... i nie oszczędzaj na zdjęciu aplikacyjnym.

Napisany przez Maikie
Wiele opinii i moim zdaniem matura jest przereklamowana. Jeśli spojrzymy na najbogatszych ludzi na świecie, zauważymy, że prawie żaden z nich nie ma nawet dyplomu szkoły. Okej, to przykład nie jest najlepszy, ale miał po prostu pokazać, że dyplom to nie wszystko. Jeśli ma on normalny dyplom (odpowiednik polskiej średniej szkoły), ma szansę pracować w każdej firmie. W każdym razie warto się wcześnie ubiegać o pracę, wtedy nic nie powinno pójść nie tak. To powinno mu również sprawiać przyjemność, wtedy bardziej się zaangażuje, a pracodawca to zauważy. Pozdrowienia

Napisany przez 2Escorpio
Maikie pisze: Gdy patrzy się na najbogatszych ludzi na świecie, można zauważyć, że prawie nikt z nich nie ma nawet ukończonej szkoły
Ale to wszystko są ludzie, którzy założyli własne firmy, więc nikt nie pyta o ich wykształcenie --- Generalnie uważam również, że stopnie naukowe stają się coraz mniej istotne (oczywiście, warto pozostać przynajmniej w umiarkowaniu... jeśli ktoś przerywa naukę po ósmej klasie, będzie miał również trudności ze znalezieniem pracy).

Napisany przez 2Bolitho
Escorpio pisze: To ludzie, którzy założyli własne firmy i dlatego nikt nie pyta się o ich dyplom absolwencki --- Ogólnie rzecz biorąc, uważam także, że stopnie naukowe stają się coraz mniej istotne (oczywiście, dobrze jest pozostać przynajmniej w średnim poziomie... jeśli ktoś przerywa naukę po ósmej klasie, również będzie miał trudności ze znalezieniem pracy).
Czy naprawdę wszyscy potrzebujemy pracy? Myślę, że tak naprawdę potrzebujemy dochodu. I możemy to osiągnąć na różne sposoby. Praca zależna to tylko jedna z wielu opcji.

Napisany przez 2Escorpio
Bolitho pisze: Czy naprawdę potrzebujemy wszystkich pracować? Myślę, że tak naprawdę potrzebujemy dochodu. I możemy go osiągnąć na różne sposoby. Praca zależna to tylko jedna z wielu opcji.
Jest mi obojętne, w jaki sposób ludzie zdobywają swoje dochody, pod warunkiem, że na przykład nie muszę tego finansować w formie podatków.

Napisany przez 2Bolitho
Uważam, że znacznie gorsze jest opodatkowanie dochodów z pracy. Podatki zawsze mają działanie hamujące. ;-) Ale tak, związek między opodatkowaniem pracy a świadczeniami społecznymi nie jest dobry. Nie tylko dla płacącego, ale także dla odbiorcy. Powstają zależności, które nie mogą być pożądane.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata