- śr mar 30, 2011 5:21 pm
Dobry wieczór,
muszę powoli zacząć dbać o moje zabezpieczenie emerytalne. Jeśli chodzi o emeryturę, chciałbym unikać ryzyka, dlatego na razie prywatna renta wydaje mi się interesująca (ale jeszcze nie zdecydowałem się na konkretnego dostawcę). Jednak jak to jest z posiadaniem własnego domu (co zdecydowanie jest ważne dla emerytury) - czy powinienem temu najpierw dać priorytet?
Krótko o mnie: Mam 20 lat i uczę się zawodu (studia dualne). Chcę zabezpieczyć swoją przyszłość emerytalną - jak już wspomniałem, interesuje mnie prywatna renta, do której będę wpłacać miesięcznie. Ale dla mnie też ważne jest posiadanie własności (ale niekoniecznie budowa własnego domu... mieszkanie własnościowe byłoby dla mnie tak samo dobre, przynajmniej na chwilę obecną).
Czy istnieje możliwość zabezpieczenia obu rzeczy? Czy istnieje rodzaj ubezpieczenia emerytalnego, z którego mogę w międzyczasie wypłacić część (i ewentualnie uzupełnić ją pożyczką), aby w końcu zrealizować jakieś zamierzenie? Myślę, że mam dość dobre perspektywy zawodowe po studiach i nauce zawodu, ale nie mogę określić, ile co miesiąc miałoby być dostępne, aby wpłacić je do produktu emerytalnego. Wiem, że w normalnym ubezpieczeniu emerytalnym można dokonywać wypłat w międzyczasie, ale zazwyczaj jest to raczej niekorzystne...
Czy powinienem pozostawić to osobno? Na przykład pracować z całą siłą na własność (niezależnie czy Dom, mieszkanie, itp.), a później martwić się o rentę? Jeśli tak, to w jaki sposób? Obecnie konto oszczędnościowo-kredytowe nie jest już tak popularne...
Jestem wdzięczny za wszelkie wskazówki, pomysły i informacje!