Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Emerytura czy własny Dom - co powinno być pierwszą troską?

Napisany przez alex2811
Dobry wieczór, muszę powoli zacząć dbać o moje zabezpieczenie emerytalne. Jeśli chodzi o emeryturę, chciałbym unikać ryzyka, dlatego na razie prywatna renta wydaje mi się interesująca (ale jeszcze nie zdecydowałem się na konkretnego dostawcę). Jednak jak to jest z posiadaniem własnego domu (co zdecydowanie jest ważne dla emerytury) - czy powinienem temu najpierw dać priorytet? Krótko o mnie: Mam 20 lat i uczę się zawodu (studia dualne). Chcę zabezpieczyć swoją przyszłość emerytalną - jak już wspomniałem, interesuje mnie prywatna renta, do której będę wpłacać miesięcznie. Ale dla mnie też ważne jest posiadanie własności (ale niekoniecznie budowa własnego domu... mieszkanie własnościowe byłoby dla mnie tak samo dobre, przynajmniej na chwilę obecną). Czy istnieje możliwość zabezpieczenia obu rzeczy? Czy istnieje rodzaj ubezpieczenia emerytalnego, z którego mogę w międzyczasie wypłacić część (i ewentualnie uzupełnić ją pożyczką), aby w końcu zrealizować jakieś zamierzenie? Myślę, że mam dość dobre perspektywy zawodowe po studiach i nauce zawodu, ale nie mogę określić, ile co miesiąc miałoby być dostępne, aby wpłacić je do produktu emerytalnego. Wiem, że w normalnym ubezpieczeniu emerytalnym można dokonywać wypłat w międzyczasie, ale zazwyczaj jest to raczej niekorzystne... Czy powinienem pozostawić to osobno? Na przykład pracować z całą siłą na własność (niezależnie czy Dom, mieszkanie, itp.), a później martwić się o rentę? Jeśli tak, to w jaki sposób? Obecnie konto oszczędnościowo-kredytowe nie jest już tak popularne... Jestem wdzięczny za wszelkie wskazówki, pomysły i informacje!

Napisany przez 2Bolitho
Cześć, mój pierwszy wskazówka: Zadaj sobie pytanie o swoje przekonania! Czy masz pewność co do czego? Co dokładnie oznacza ryzyko? Możesz pewnie ulokować 100 euro przy oprocentowaniu 2%. Na końcu możesz mieć 140 euro. Ale nie otrzymasz za nie już takiej samej ilości towarów o wartości 100 euro. Zamiast tego będziesz musiał zapłacić 200 euro za te same towary. Czy to jest pewne? Możesz także ulokować na przykład 10 razy po 1000 euro w akcje. 2 firmy bankrutują, pieniądze przepadają. 2 firmy osiągają roczne straty na poziomie 2%. 4 firmy rozwijają się normalnie i przynoszą 8% zysku. 2 firmy stają się nowymi gwiazdami na rynku i potrają swoją wartość. W takim przypadku mimo dwóch całkowitych strat, miałbyś więcej pieniędzy niż wcześniej i mógłbyś kupić więcej niż wcześniej. Czy to jest pewne? Pomimo ryzyka i strat? Obie scenariusze są możliwe, tak jak wiele innych. Nic nie jest pewne. Jedną z możliwych strategii jest rozłożenie swojego majątku na różne klasy aktywów (lokata terminowa, obligacje, akcje, surowce, nieruchomości). Możesz zdecydować się na równy podział lub dostosować go do swoich osobistych preferencji. W ten sposób nawet jeśli jedna rzecz nie wypali, to inne zwykle zrekompensują straty. A jeśli sam budujesz swój majątek, zawsze możesz dostosować alokację środków. Na przykład kupno domu. Jak zbudować strategię majątkową, możesz przeczytać na blogu Reich mit Plan. A teraz do jednego z przekonań: Ale jak z własnym domem (który jest zdecydowanie ważny dla zabezpieczenia na starość)... Dlaczego jest tak ważny? Żyjemy w społeczeństwie, które się starzeje. Ogólnie populacja maleje. Coraz mniej domów jest potrzebnych. Zawsze istnieją więc również przeciwdziałające argumenty. Jeśli coś jest ważne, to dla Ciebie. Ale to jest sprawą wysoce indywidualną i nie dotyczy każdego. To zależy od tego, czego chcesz. W przypadku domów własnych często podejmujemy irracjonalne decyzje. Kupujemy zbyt duże albo zbyt dobrze położone nieruchomości, tylko dlatego, że jest to na czasie. Decyzje te nie mają już nic wspólnego z ekonomicznymi rozważaniami, a my prowadzimy życie, którego może nie jesteśmy w stanie sobie pozwolić i potem całe życie zazdrościmy sąsiadom nowych samochodów i wspaniałych karier. A my jeździmy tylko dobrym używanym i nadal nie mamy żadnej odpowiedzialności osobistej. Takie decyzje kierowane emocjami są niebezpieczne. Zwłaszcza jeśli mają służyć zabezpieczeniu na starość. rachunki oszczędnościowe nie są obecnie tak modne... Tak, ale co z tego? Może akurat dla Ciebie ma to sens. Co może zaoferować rachunek oszczędnościowy, czego Ty oczekujesz? Jeśli oba te elementy się zgadzają, wszyscy są zadowoleni. Osobiście lubię elastyczność i dlatego robię praktycznie wszystko sam. Żadne ubezpieczenie czy fundusz nie może mi tego zapewnić. Mogę ubezpieczyć dokładnie to, co jest mi drogie. To wymaga pracy. Dla mnie jest to opłacalne. Ale wymaga to również budowania wiedzy i utrzymywania jej na bieżąco. Ale to łatwo zrobić. Mniej o pół godziny telewizji dziennie i jesteś już na dobrej drodze.

Napisany przez ADMCI4
Cześć alex2811, Czy rozwiązałeś dla siebie następujące pytania: Jak długo jeszcze zamierzasz studiować i jaki jest realistyczny lub średni dochód po studiach? (Potencjał) Czy masz (lub będziesz miał) partnera/partnerkę i/lub dzieci, które mogą przyczynić się do gromadzenia majątku (np. poprzez małżeństwo z osobą bogatą)? (Potrzeba) Jaki styl życia planujesz prowadzić w przyszłości? (Potrzeba) Czy istnieje majątek, który twoi rodzice mogą, będą lub chcą przekazać ci (całkowicie lub częściowo) w przyszłości? Jakie jest prawdopodobieństwo, że po ukończeniu studiów zostaniesz w obecnym miejscu? (Elastyczność) Jeśli potrafisz odpowiedzieć sobie na te pytania, prawdopodobnie będziesz w stanie lepiej określić, jakie priorytety chcesz ustawić. Nie popełniaj błędu i nie inwestuj wszystkich sił w zabezpieczenie na starość. Kilka lat temu popularne były konta oszczędnościowe mieszkaniowe, teraz promuje się je nadal, polisy na życie są out od 2004 roku, teraz jest moda na Riester - ale to głównie marketing lub zmieniająca się twarz biznesu opartego na zużywających się strachach. Fajne jest to, że gdy okaże się, że wciskano ci kit, sprzedawca będzie albo już nieżywy, albo zerknie obojętnie i powie wtedy tak sądziliśmy... itp. Obecnie ja skupiłbym się tylko na produktach zabezpieczających na starość, które później oferują możliwość świadczeń w naturze lub być może w metali szlachetnych. Funt masła zawsze pozostanie funtem masła, ale pieniądz fiat to dźwięk i dym! Czy ktoś zakłada, że euro przetrwa jeszcze 40 lat?

Napisany przez alex2811
Dziękuję najpierw za obszerną odpowiedź. Tak, myślę, że masz rację, że najmądrzej jest nie kłaść wszystkich jajek do jednego koszyka. Jeśli chodzi o własność: Niekoniecznie chodzi mi o to, że chcę samemu budować - raczej myślę jak Ty, że i tak będzie wystarczająco dużo mieszkań, domów, itp. I prestiż nie jest motywacją... chociaż jest to chyba standardową rzeczą. Po prostu nie chcę płacić czynszu na starość i zmagać się z wynajmującymi. Na czynniki takie jak okolica, otoczenie i samochody stojące w sąsiedztwie szczerze mówiąc jeszcze zupełnie nie zwróciłem uwagi. Twoja strategia (wszystko po prostu zrobić samemu) brzmi bardzo obiecująco - jednak trzeba naprawdę być zawsze na bieżąco. A ja chciałbym też móc się czasem odprężyć. Myślę, że każdy jest inny w tej kwestii. Ponieważ moje środki w ciągu najbliższych 2-3 lat i tak będą dość ograniczone, będę musiał na początek skupić się na mniejszych skalach. Prywatne ubezpieczenie emerytalne jest moim faworytem, dodatkowo jeszcze inna forma lokaty. Ale myślę, że zanim coś zamknę, i tak zapytam jeszcze niezależnego doradcę. Jeśli po ukończeniu szkoły sytuacja finansowa się poprawi, to mogę sobie wyobrazić zaangażowanie w akcje - oczywiście tylko jako jedno z wielu rodzajów lokat. Jeszcze raz dziękuję za Twoje sugestie. Pomogło mi to jeszcze trochę.

Napisany przez 2Bolitho
Na pewno :-) To z domem jest zrozumiałe, także ja mieszkam we własnej nieruchomości. Chciałem tylko zwrócić uwagę na ryzyko, ponieważ samodzielnie używany obiekt oceniamy inaczej (stosujemy inne kryteria) niż obiekt z zyskiem.

Napisany przez Maikie
Cześć Alexie, Możesz myśleć o posiadaniu własnego domu, ale nie otrzymasz finansowania, ponieważ nie masz stałego dochodu ani oszczędności (chyba że przeoczyłem coś). Jedyną sensowną opcją w Twoim przypadku jest prywatne zabezpieczenie emerytalne, ale musisz uważać, gdzie je założysz. Zdecydowanie zalecam skorzystanie z niezależnego doradztwa i uniknięcie banków lub konkretnych firm ubezpieczeniowych, w przeciwnym razie prawdopodobnie popełnisz błąd, ponieważ oni grają na Twoim niezrozumieniu i myślą tylko o swoim zysku. Pozdrowienia

Napisany przez alex2811
Hackepeter pisze: Cześć alex2811, Czy masz już rozwiązane następujące pytania dla siebie: Jak długo będziesz jeszcze studiować i jakie są realistyczne lub przeciętne zarobki potem? (Potencjał) Czy masz partnera/partnerkę i/lub dzieci lub planujesz mieć i czy będą mogli oni przyczynić się do twego majątku (~żenić się na bogato)? (Potrzeba) Jaki styl życia zamierzasz prowadzić w przyszłości? (Potrzeba) Czy istnieje majątek, który twoi rodzice mogą ci (kiedyś) przekazać, chcieć cię przekazać lub przekażą ci go częściowo. Jaka jest szansa, że po ukończeniu studiów zostaniesz w obecnym miejscu? (Elastyczność). Jeśli potrafisz odpowiedzieć sobie na te pytania, prawdopodobnie będziesz o krok dalej i lepiej zrozumiesz, jakie priorytety chcesz ustawić. Nie popełniaj błędu i nie zmuszaj się na siłę do oszczędzania na emeryturę. Umowy oszczędnościowe mieszkaniowe były popularne jakiś czas temu i teraz też są dobrze promowane, ubezpieczenia na życie są bezużyteczne od 2004 roku, teraz jest to riester - ale to tak naprawdę tylko marketing lub zmienny obraz interesu opartego na zużywających się lękach. Zaletą sprzedaży produktów emerytalnych jest to, że gdy zorientujesz się, że wmówiono ci bzdury, sprzedawca już dawno nie żyje albo obojętnie wzrusza ramionami i mówi, że wtedy wierzyliśmy w to... lub podobne. Osobiście skupiłbym się obecnie tylko na produktach emerytalnych, które w przyszłości oferują opcję wypłaty w naturze lub być może w metalach szlachetnych. Funt masła pozostaje funtem masła, ale pieniądze fiat to dźwięk i dym!
Dziękuję również za ten post (przegapiłem go wczoraj wieczorem)... Również interesujące podejście. Studiuję jeszcze do 2014 roku. Potem mam dobre szanse na zatrudnienie w firmie. Moje początkowe wynagrodzenie brutto wyniesie około 2400 €. O dalszym rozwoju mogę tylko spekulować, ponieważ w dużej mierze zależy to oczywiście od zastosowania, stanowiska itp. Z czasem powinno to iść w kierunku 3000. Jestem również singielką i nie mam dzieci, ani nie mam jeszcze żadnych planów w tej kwestii. Jeśli chodzi o styl życia: Nie muszę mieć ani okazałego domu, ani jeździć dużym autem. Mieszkanie własnościowe i samochód klasy średniej są długoterminowym celem (aby wymienić tylko dwa najczęstsze wskaźniki). Nie mam drogich hobby i nie planuję ich zdobywać w przyszłości. Dziedziczenie: Moi rodzice posiadają Dom (wolnostojący) + grunt, który odziedziczę. Moi rodzice są jednak jeszcze relatywnie młodzi (50 lat) i mam nadzieję, że będą w nim mieszkać jeszcze długo. Choć jestem elastyczny, chciałbym pozostać w moim obecnym mieście lub regionie. Ale z jakimi konkretnymi wnioskami mogę wyjść z tego wszystkiego? Czy ktoś zakłada, że euro będzie istnieć jeszcze przez 40 lat? Jeszcze o tym nie myślałem...

Napisany przez alex2811
Maikie pisze: Cześć Alex, Co prawda możesz myśleć o własnym mieszkaniu, ale nie otrzymasz finansowania, ponieważ nie masz dochodu ani oszczędności (chyba że przeoczyłem coś). Prywatne ubezpieczenie emerytalne jest jedyną sensowną opcją w Twoim przypadku, ale powinieneś bardzo uważać, gdzie je zrobisz. Koniecznie musisz skorzystać z porady niezależnego doradcy i nie udawaj się do banku ani określonej firmy ubezpieczeniowej, ponieważ wtedy w 99% przypadków popełnisz błąd, ponieważ oni grają na Twojej niewiedzy i myślą tylko o swoich pieniądzach. Pozdrowienia
Tak, to z finansowaniem jest jasne... przepraszam, jeśli to było sformułowane niejednoznacznie, chodzi mi raczej o to, żeby zacząć dążyć do posiadania własnego mieszkania, a nie o natychmiastowe jego zakupienie. Już raz skorzystałem z pomocy niezależnego doradcy AWD w innym temacie. Myślę, że porozmawiam z nim o prywatnym ubezpieczeniu emerytalnym.

Napisany przez Maikie
Doradcy AWD nie są niezależni, Punkt 1. Punkt 2....zobacz sobie filmy na YouTube o AWD....potem na pewno nie będziesz tam nic robił. Zostali oni w 96,8% kupieni przez Swiss Life i nie mają już żadnego bogactwa produktów. Ponadto za doradztwo pobierają 96 € i lepiej nie inwestuj w coś takiego, tym bardziej że produkty oferowane przez AWD są kompletnym bublem. Pozdrowienia AWD - Lista dziesiątek tysięcy poszkodowanych przez AWD - Komunikat - Test Stiftung Warentest Temat na forum

Napisany przez Mike Spezi
Maikie, tutaj trafiłeś/aś w samo sedno w 1000%!!

Napisany przez el_bundz
Moje doświadczenie dotyczące emerytury jest takie, że większe firmy (powyżej 2000 pracowników) często mają umowy, dzięki którym mogą oferować korzyści związane z emeryturą (oraz ubezpieczenie od niezdolności do pracy) taniej dzięki rabatom ilościowym, niż jest to zwykle na rynku. Zatem w kwestii emerytury poczekałbym, aż znajdę pracę, i zobaczyłbym, co pracodawca może zaoferować. Niemniej jednak warto to porównać z ofertami na rynku.

Napisany przez alex2811
Maikie pisze: Doradcy AWD nie są niezależni, punkt 1. Punkt 2....zobacz sobie filmy na Youtube o AWD....po tym na pewno już tam nic nie będziesz robić. Zostali w 96,8% wykupieni przez Swiss Life i nie mają już różnorodności produktów. Ponadto za konsultację pobierają 96 € i lepiej nie inwestować w coś takiego, tym bardziej że produkty oferowane przez AWD to kompletny kit. Pozdrowienia AWD - Lista dziesiątek tysięcy pokrzywdzonych przez AWD - Informacje - Test Stowarzyszenia Konsumentów Temat na forum
Tak, niedawno też to przeczytałem... Mój doradca jednak nie jest wyłącznie pracownikiem AWD, wyjaśnił mi to również, chociaż nie mogę sobie dokładnie przypomnieć, ostatnie spotkanie było już jakiś czas temu. W każdym razie nie zabrał ode mnie 96 €?!

Napisany przez Maikie
On weźmie tobie również tylko wtedy, gdy coś zamkniesz.....

Napisany przez EasyD
Maikie pisze: Zostały one wykupione w 96,8% przez Swiss Life i nie mają już różnorodności produktów. Ponadto za poradę pobierają 96 €, a pieniądze lepiej zainwestować w coś innego, zwłaszcza że produkty oferowane przez AWD są kompletnym złym wyborem.
Na jakiej podstawie są formułowane te twierdzenia? Po pierwsze, nic to nie ma wspólnego z tematem, a po drugie, te stwierdzenia są po prostu nieprawdziwe.

Napisany przez Maikie
EasyD, jeśli sam tego nie wiesz, może warto jeszcze raz przemyśleć swoją karierę...

Napisany przez EasyD
EasyD, jeśli tego sam nie wiesz, może powinieneś jeszcze raz przemyśleć swoją pracę... To zabawne... Sama się zastanawiam, dlaczego dotąd tego nie zrobiły? Tego jeszcze im nie zaproponowałem. AWD ma obecnie około 350 partnerów produktowych. Moim zdaniem reprezentują oni wszystkie istotne firmy. Pytanie, które zawsze trzeba sobie zadawać, brzmi: czy konkretny doradca jest odpowiedni? I tutaj nie chodzi o to, czy firma nosi nazwę AWD, MLP, czy jest to pośrednik czy ktoś pracujący wyłącznie dla jednej firmy. doradca ten, który dobrze wykonuje swoją pracę, albo nie. AWD, pozostając przy tym przykładzie, to tylko narzędzie, które dysponuje. Ale do czego służy największy wybór produktów, jeśli się nie ma pojęcia...

Napisany przez Graufell
alex2811 pisze: Jestem również singielką i nie mam dzieci, nie mam też jeszcze żadnych planów w tej kwestii. Jeśli chodzi o styl życia: Nie muszę mieć okazałego domu ani jeździć dużym samochodem. Moim długoterminowym celem jest posiadanie mieszkania własnościowego i samochodu klasy średniej (to tylko najczęstsze wskaźniki, o których wspominam). Nie mam drogich hobby, i również nie planuję ich rozpoczynać w przyszłości :wink:
Alex, mając 20 lat, jesteś jeszcze dość młody. Możesz jeszcze poczekać kilka miesięcy, zanim podejmiesz decyzję, która będzie cię wiązała na kolejne 30-40 lat. Wykorzystaj ten czas i zaznajom się z inwestycjami finansowymi/emerytalnymi. Gdy będziesz rozmawiał z przedstawicielem produktów finansowych, przynajmniej będziesz miał z nim podobny poziom wiedzy. Kup kilka odpowiednich czasopism (np. o emeryturze od Fundacji Warentest lub coś podobnego), przeszukaj Internet i od czasu do czasu oglądaj programy konsumenckie w telewizji. Zauważ różnice między poszczególnymi produktami (prywatna ubezpieczenie emerytalne z dopłatą Riester, plan oszczędnościowy w funduszach z dopłatą Riester... itp.) i przede wszystkim zobacz zalety i wady tych inwestycji finansowych. Niektóre z tych produktów mogą kosztować bardzo dużo. Tak dużo, że po latach ostrej oszczędności nadal będziesz na minusie. Spokojnie zajrzyj też na youtube i wpisz hasło Riesterrente. Tam znajdziesz starsze relacje z programów Monitor, PlusMinus i wiele innych z telewizji. A jeśli po kilku miesiącach lub dłuższym czasie będziesz dobrze poinformowany, możesz spróbować porozmawiać z przedstawicielem. Nie musi to być koniecznie ktoś z AWD. Nie podpisuj nic od razu. W obecnym momencie istnieje duże prawdopodobieństwo, że zostaniesz oszukany. Aha, jeszcze jedna mała uwaga: Wszystko to może i najprawdopodobniej się zmieni. Nie można tego wszystkiego przewidzieć.

Napisany przez alex2811
Maikie pisze: Oni zaakceptują to tylko, jeśli coś zakupisz.....
Nie, coś kupiłem i sam nie zapłaciłem za to ani grosza.

Napisany przez alex2811
Graufell pisze: Alex, w wieku 20 lat jesteś jeszcze dość młody. Możesz jeszcze kilka miesięcy pozwolić sobie na podróżowanie po kraju, zanim zwiążesz się na kolejne 30-40 lat czymś. Wykorzystaj ten czas, aby dowiedzieć się więcej o inwestycjach/ubezpieczeniach emerytalnych. Kiedy będziesz rozmawiał z sprzedawcą produktów finansowych, przynajmniej będziesz rozmawiał z nim na równi. Kup kilka odpowiednich czasopism (np. ubezpieczenia emerytalne od Fundacji Warentest lub coś podobnego), przeszukaj internet i od czasu do czasu oglądaj programy konsumenckie w telewizji. Sam rozpoznaj różnice między poszczególnymi produktami (prywatne ubezpieczenie emerytalne z dofinansowaniem Riester, plan oszczędnościowy w funduszach z dofinansowaniem Riester... itp.) i zwłaszcza rozpoznaj zalety i wady tych inwestycji finansowych. Niektóre z tych produktów kosztują bardzo dużo pieniędzy. Tyle, że po latach pilnego oszczędzania wciąż będziesz na minusie. Spokojnie zajrzyj na youtube pod hasłem Riesterrente. Tam znajdziesz starsze raporty z programów Monitor, PlusMinus i wiele więcej z telewizji. A gdy po kilku miesiącach lub dłużej będziesz naprawdę dobrze poinformowany, możesz spróbować porozmawiać z sprzedawcą. Nie musi to koniecznie być ktoś z AWD. Niczego nie podpisuj od razu. W obecnym momencie z dużym prawdopodobieństwem zostaniesz wykiwany. Ach, tutaj mały komentarz: Wszystko to może i najprawdopodobniej się zmienić. Nie da się tego przewidzieć.
Wydaje mi się, że tak zrobię. Znajdę dobrą, aktualną poradę i porozmawiam z jednym lub dwoma doradcami.

Napisany przez ADMCI4
@EasyD powiedz...od kiedy pracujesz w AWD w Göttingen (1-2 lata)?!? Bo inaczej nie mogę wytłumaczyć twoich wypowiedzi tutaj...=> to nie było złośliwe...znam po prostu zbyt wielu ludzi, którzy pracowali w AWD, Tecis, Zeus itp....dlatego właśnie twoja reakcja wskazuje na to... Samo stwierdzenie ...AWD ma obecnie około 350 partnerów produkcyjnych... tak i co...mówią, że są niezależni i nie mają własnych produktów...ale należą do grupy SwissLife...jeśli spojrzeć na to z tego punktu widzenia...jest to zgodne...częściowo... 8-)

Napisany przez Simon147
@Graufell Niektóre z tych produktów kosztują naprawdę dużo pieniędzy. Tak dużo, że nawet po latach pilnego oszczędzania nadal jesteś na minusie. Jak to możliwe? W absolutnym super katastrofie, oszczędzający w systemie Riester otrzymuje swoje wpłacone składki plus dopłaty z powrotem. Okej, nie musimy rozmawiać o utracie siły nabywczej! Powodzenia!

Napisany przez Graufell
Simon147 pisze: @Graufell Niektóre z tych produktów kosztują naprawdę dużo pieniędzy. Tyle pieniędzy, że nawet po latach pilnego oszczędzania wciąż jesteś na minusie. Jak to się może stać?
Czy teraz muszę znowu zaczynać od zera? Nieważne, jaką ofertę ubezpieczeniową oszczędnościową wybierzesz, najpierw musisz spłacić koszty swoimi składkami. Te koszty mogą wynosić kilka tysięcy euro, w zależności od produktu. Gdy oszczędzający spojrzy po kilku latach na swój stan konta, z pewnością zdziwi się widokiem czerwonych liczb. Produkt oszczędnościowy, który dopiero po wielu latach generuje zysk, jest bezużyteczny i śmieszny.

Napisany przez Simon147
Hej @Graufell Specjalnie napisałam o Riesterze. Nie o wszystkich produktach oszczędnościowych Pozdrawiam

Napisany przez Graufell
A czy oszczędzanie, o którym wspomniałem, jest inne w przypadku ubezpieczenia emerytalnego z dofinansowaniem rządu?

Napisany przez Simon147
Tag erstmal, Rozmawiamy tylko o Riester, a tylko certyfikowane produkty otrzymują państwowe wsparcie. Aby uzyskać certyfikat, dostawcy muszą między innymi udzielić gwarancji zachowania składki - dostawca gwarantuje wszystkie składki + wsparcie do fazy wypłaty oprócz 15% na ewentualne ubezpieczenie dodatkowe (ubezpieczenie od utraty zdolności do pracy/niezdolności do służby, ubezpieczenie spadkobierców). Dostawcy mają obowiązek informowania o stanie kapitału, kosztach zawarcia/sprzedaży, kosztach administracyjnych i osiągniętych zyskach. Jeśli ktoś po latach pilnego oszczędzania nagle odkryje, że jego umowa Riester jest na minusie, przez wiele lat nie musiałby opróżniać skrzynki pocztowej. Możemy dyskutować o sensie lub nonsensie Riester przez całe życie, ale uważam, że dla pewnych osób (para ma dzieci, 1 rodzic to przeciętny pracownik, inne osoby w domu) Riester nie jest tak zły, jak czasami się mówi. Riester ma także tylko zrównoważyć 3% obniżkę (70 do 67%) wynikającą z reformy emerytalnej z 2001 roku. Umowa Riester prawdopodobnie nie umożliwi stylu życia na emeryturze jak Książę de Bordeaux. Miłego weekendu, Graufell, Simon PS Nie musisz zwracać uwagi na jakiekolwiek błędy ortograficzne ani wielkość liter. Jestem Anglikiem i cieszę się, że dotarłem tak daleko z językiem niemieckim. Dziękuję

Napisany przez agfinanzen
Cześć Alex, gdy decydujesz się na zakup mieszkania własnościowego, istnieje kilka kwestii, o których łatwo można zapomnieć, takich jak koszty utrzymania i koszty wspólnego własności, takie jak pomieszczenia ogólnego użytku - być może zainteresuje Cię ten artykuł na ten temat? Więcej istotnych informacji znajdziesz także na naszym profilu na Facebooku, zawsze cieszymy się z nowych przyjaciół i dyskutantów! Decyzja z pewnością nie jest łatwa i mamy nadzieję, że podejmiesz dla siebie właściwą!

Napisany przez ADMCI4
Maikie pisze: Zdecydowanie zalecam skorzystanie z niezależnej porady i uniknięcie udania się do banku lub konkretnego ubezpieczyciela, w przeciwnym razie w 99% przypadków popełnisz błąd, ponieważ oni grają na Twoim niezrozumieniu i myślą tylko o swoich pieniądzach. Pozdrowienia
A czy pośrednicy i doradcy tak nie postępują? Rzadko w moim życiu spotkałem się z takimi plugawymi praktykami jak z pośrednikami... Ale wracając do właściwego tematu. Radzę Ci zawarcie prywatnego ubezpieczenia emerytalnego. W przypadku właściwego dostawcy są one niezwykle elastyczne. Można przesunąć wiek emerytalny, dokonać dodatkowych wpłat, dokonać częściowej wypłaty, wstrzymać/zwolnić składki I przekazać je do finansowania. Ponadto można tam zawrzeć ubezpieczenie dodatkowe od niezdolności do pracy, jeśli nie masz jeszcze zabezpieczonego ryzyka. Gdzie mogę znaleźć takie ubezpieczenie? Myślę, że pomoże Ci to: FAZ.NET mobil A czy dostawca jest także odpowiedni, można sprawdzić w raporcie Map-Report lub Assekurata, najlepszych moim zdaniem agencjach ratingowych. Stiftung Finanztest też jest w porządku, choć zauważyłem już wiele razy pewne krótkowzroczności.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata