Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Finansowanie 0% WHEN MediaMarkt/Saturn)

Napisany przez KlausF
Hej, czy ktoś ma doświadczenie z ofertą finansowania w wysokości 0%, którą MediaMarkt i Saturn często oferują? Jak solidne są te oferty i czy jest jakaś haczyk? Obecnie zastanawiam się nad zakupem telewizora i mimo że mam pieniądze, wolałbym spłacać go z mojej comiesięcznej pensji (nie musicie tego rozumieć ). Pozdrowienia Klaus

Napisany przez 2Escorpio
Hey, tutaj zazwyczaj nie ma haczyka... Oczywiście istnieją rabaty dla kredytu, ale są one pokrywane przez sprzedawców z tyłu (oczywiście trochę obniżone), aby skłonić klienta do zakupu. Trochę mniejszy zysk zawsze jest lepszy niż żaden zysk i jest całkowicie uwzględniony w cenie sprzedaży przez sprzedawców. esco

Napisany przez Peter
O ile mi wiadomo, taki kredyt obniża jednak zdolność kredytową w Schufa bardziej niż zwykły kredyt, ponieważ banki interpretują to w taki sposób, że ktoś, kto nie ma nawet pieniędzy na telewizor, nie radzi sobie z własnymi finansami. Z drugiej strony słyszałem, że praktycznie każdy otrzymuje finansowanie u sprzedawców, aby pozyskać klientów i dane klientów. Jeśli się mylę, poprawcie mnie

Napisany przez 2Escorpio
Nie, kredyt konsumencki jest nawet lepszy niż po prostu gotówkowy, ponieważ jest ściśle związany z produktem, który stanowi zabezpieczenie dla kredytu. Dla Biura Informacji Kredytowej (Schufa) również to nie ma znaczenia, a spłacone kredyty zawsze są korzystne przy staraniu się o nowy kredyt... bez względu na rodzaj.

Napisany przez Ely
Cześć drodzy użytkownicy forum, Ten post jest już kilka miesięcy stary, ale chciałbym dodać kilka słów. Chociaż Klaus na pewno już kupił lub sfinansował swój telewizor ;-) Z okazji chciałbym podać kilka wskazówek dotyczących oferowanych finansowań w ratach 0%, na co być może lepiej zwrócić uwagę. Piszę to na podstawie własnych, świeżo zdobytych doświadczeń. Pięć tygodni temu również kupiliśmy telewizor w ramach finansowania w ratach 0% w Saturnie. W tym przypadku pojawił się haczyk, o którym nie zostało nam powiedziano i o którym nie byliśmy świadomi. Otóż finansowanie w ratach 0% w Saturnie miało być obsługiwane przez Commerz Finanz. Zostało to zatwierdzone, zawarliśmy umowę. Niestety, „haczyk” przyszedł w zeszłym tygodniu w formie wyciągu z konta do naszego domu. W nim wyjaśniono pierwszą ratę w wysokości 75 euro, złożoną z 29,87 euro miesięcznego oprocentowania (oprocentowanie miesięczne 1,23%) oraz składki ubezpieczeniowej w wysokości 20,99 euro, a zwracana kwota wyniosłaby zaledwie 24,14 euro miesięcznie. Dziwne finansowanie 0%! Zadzwoniliśmy więc do banku (pewnie błąd...) ale wyjaśniono nam, że to 0% ofertę finansowania można skorzystać tylko jako nowy klient, a ponieważ kilka lat temu już finansowaliśmy aparat fotograficzny przez Commerz Finanz, nie jesteśmy już nowymi klientami i musimy finansować zgodnie z warunkami podanymi w wyciągu... Szok... W rozmowie w Saturnie nie było mowy o tym! W międzyczasie skontaktowaliśmy się w tej sprawie z naszym prawnikiem. Jeśli kiedykolwiek mieliście już finansowanie, to od dzisiaj podaję radę: zapytajcie, czy oferta finansowania 0% obejmuje również ewentualnych stałych klientów! W przeciwnym razie może się okazać, że czeka Was niemiła niespodzianka!

Napisany przez Udo40
To naprawdę jest niesamowite. Saturn powinien zadbać, aby finansowanie było udostępnione według podanych warunków.

Napisany przez 2Escorpio
To nie jest wina banku, tylko sprzedawcy Finansowanie w wysokości 0% nie istnieje... co miałaby z tego bank? Dlatego zawierane są umowy, że sprzedawca płaci % w tle i bez wiedzy klienta. Kosztuje to sprzedawcę, ale dzięki temu sprzedał urządzenie i uzyskał zysk... którego w innym przypadku by nie miał. Czy sprzedawca to robi tylko w przypadku nowych klientów czy stałych... zależy wyłącznie od decyzji sprzedawcy... bankowi nie zależy skąd pochodzą odsetki. Konkluzja: To nie jest wina banku, to jednoznacznie decyzja sprzedawcy.

Napisany przez Ely
Dla nas jednoznacznie winę w tym przypadku ponosi sprzedawca, a nie bank - moim zdaniem jest to wprowadzenie w błąd ze strony sprzedawcy, który reklamował 0% finansowanie, a w rozmowie przed podpisaniem umowy finansowej nie zwrócił uwagi, że ta oferta obowiązuje tylko dla nowych klientów. Chciałbym tylko zauważyć, że przy tych ofertach niestety nie można być pewnym, że dostaniesz to, co jest na wierzchu. Według prawnika mielibyśmy co prawda dobre szanse na rezygnację z umowy kupna i tym samym umowy finansowania. Ale z niestety związane jest to z dużą stratą czasu i kłopotami. Moje wnioski z tej sprawy: lepiej trochę dłużej oszczędzać i potem płacić gotówką ;-)

Napisany przez 2Escorpio
No dobrze, ostatecznie winę ponosi jednak oczywiście również klient... Nie sądzę, że bank lub sprzedawca zrobiłby coś, czego klient nie podpisał. Bo gdyby tego nie było nigdzie napisane, byłoby to oszustwo i nie sądzę, żeby firmy jak Saturn, Media Markt czy Commerzbank chciały być z tym łączone. Pozdrawiam, esco

Napisany przez peterchen
Cześć Moin Moin,
wątek jest już trochę starszy, ale chciałem krótko podzielić się swoimi doświadczeniami. Mało kto interesował się mną, oprócz sprawdzenia mojego dowodu osobistego. Uważam, że jest w porządku, gdy dodatkowe ubezpieczenie wiąże się z kosztami, o ile jesteśmy o tym informowani. W przeciwnym razie oczywiście należy to potępić.
Śmieszne, że ci, którzy mnie zapytali, nawet nie wiedzieli, ile zarabiam :eek:

Napisany przez 2Escorpio

To zabawne, że nawet nie chcieli wiedzieć, ile w ogóle zarabiam :eek:

To wynika z wysokości kwoty. Powyżej określonej kwoty konieczne jest przedstawienie zaświadczenia o dochodach.

Ponadto, na podstawie debetu lub karty kredytowej można również sprawdzić w bazie Schufa, czy istnieje umowa o pracę... w przeciwnym razie nie byłoby np. debetu.

Napisany przez menotin
Dobry wieczór wszystkim, aktualnie mam podobne pytanie. Dla mnie nie ma wątpliwości, że finansowanie jest wiarygodne, ale nie wiem, czy w przypadku Saturna lub Media Marktu nie płaci się już zbyt dużo za same urządzenia?

Dlatego pytanie, czy to w ogóle się opłaca?

Napisany przez 6Bankkaufmann
Dla Media Markt i Saturn zdecydowanie warto, ponieważ sprzedali.

Napisany przez 2Escorpio

Dzień dobry wszystkim, obecnie staję przed podobnym pytaniem. Dla mnie nie ulega wątpliwości, że finansowanie jest wiarygodne, ale nie wiem, czy w takich sklepach jak Saturn lub Media Markt nie płaci się już zbyt wiele za same urządzenia?

Dlatego pytanie, czy to się w ogóle opłaca?

W dzisiejszych czasach istnieje wiele sposobów na przystępniejsze pozyskanie pewnych urządzeń... Nie można ogólnie powiedzieć, o jakie dokładnie urządzenia chodzi.

Jednakże, jeśli ktoś nie może pozwolić sobie na zapłacenie gotówką i potrzebuje finansowania, to nie ma sensu, żeby urządzenie gdzie indziej kosztowało o 50 euro mniej.

Napisany przez credere
MediaSaturn ma w bieżących programach reklamowych zawsze oferuje oferty, które są równorzędnym lub nawet tańszym odpowiednikiem ofert internetowych. Dlatego w tych przypadkach na pewno nie można się pomylić, jeśli skorzysta się również z oferty 0%.
Poza tym sklepy elektroniczne mają już dobre marże na produktach. Muszą też zarobić, patrząc na duże powierzchnie sprzedażowe/pracowników itp.

Pozdrowienia

Napisany przez Kass Finanz
W tych ofertach markety współpracują z bankami. Specjalistyczne sklepy mają interes w sprzedaży swoich produktów, także na kredyt. Natomiast banki poszukują nowych klientów, którzy są zainteresowani kredytem. Pozyskanie nowego klienta poprzez reklamę wiąże się z kosztami dla banków, dlatego można również oferować zero procent finansowania dla mniejszych kwot, jeśli sklepy pokrywają koszty reklamowe. Następnie, poprzez korespondencję reklamową, próbuje się zwiększyć wartość kredytu przy zwykłych stopach procentowych.

Napisany przez Suxxess
No cóż, każdy zakup na 0% rat będzie prawdopodobnie odzwierciedlany w rejestrze BIK. Warto więc dobrze się zastanowić, czy chce się żyć na kredyt czy nie. W końcu trzeba będzie i tak zapłacić za towar, ponieważ odstępuje się tylko od naliczania odsetek, a nie od samej płatności za produkt.

Napisany przez erikberlin
Przy finansowaniu 0% zazwyczaj masz określony okres spłaty (np. 16 miesięcy). Oznacza to, że jeśli chcesz spłacać telewizor za 1000 € w ratach, MUSISZ wybrać 16 miesięcy, ponieważ tylko wtedy obowiązuje finansowanie 0%. Zawsze zwracaj uwagę na mały druczek w reklamach, tam znajdziesz informację o okresie kredytowania.

Napisany przez kiel2015
Oczywiście, nie masz takiego ryzyka utraty jak przy innych kredytach.

Napisany przez Philtrat
Czy w umowie nie ma mowy o klientach stałych, @Ely?

Napisany przez 2Escorpio

Naja, każda 0% finansowanie prawdopodobnie zostanie odnotowane w Schufa. Warto więc dobrze przemyśleć, czy chcemy żyć na kredyt, czy nie. W końcu i tak trzeba będzie spłacić ten badziew, ponieważ odstaje się jedynie od odsetek, a nie od faktycznej płatności za towar.

Dodatkowo, sprzedawca płaci odsetki (choć w mniejszym zakresie).

Więc negocjacje przy płatności gotówką mogą wciąż załatwić kilka euro, nawet w przypadku Saturna, MediaMarktu itp.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata