Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jaką kartę kredytową warto mieć? Które konto osobiste najlepiej mi odpowiada? Czy PayPal jest naprawdę bezpieczny?

Re: Czy istnieją w zagranicznych krajach inne limity kart kredytowych?

Napisany przez ADMCI4
Planuję wraz z rodziną podróżować do Irlandii latem. Dla pewności chcę zabrać ze sobą również moją kartę Mastercard. W Niemczech używam jej od czasu do czasu, ale za granicą jeszcze nie miałem okazji. Moim dostępnym limitem na karcie tutaj w Niemczech jest 1000 euro. Czy ten limit obowiązuje również za granicą, czy muszę wziąć pod uwagę coś innego? Irlandia nie należy do strefy euro, więc obroty będą przeliczane. Czy limit pozostaje taki sam, czy może się różnić w zależności od kraju? Pozdrawiam

Napisany przez 2Escorpio
Limit jest takie samo, liczy się kwota przeliczona na euro. Do tego dochodzą jednak kilka procent opłat za walutę obcą. Jedyny limit zwykle występuje przy wypłacie gotówki z bankomatu. To samo dotyczy również karty EC. Może się zdarzyć, że przy płatnościach (jeśli karta ma chip) będziesz potrzebował/a kod PIN zamiast podpisu. To zależy od kraju. Pozdrawiam esco

Napisany przez ProperSoul
Cześć Wędrowcze po łąkach, Irlandia rzeczywiście należy do strefy euro. W zasadzie jest ona nawet jednym z założycieli strefy euro. Nie ma więc opłat za wymianę walut obcych. Natomiast, zgodnie z moją wiedzą, Irlandia Północna używa funta brytyjskiego jako waluty. Dlatego bardzo prawdopodobnie będą tam obowiązywać opłaty za wymianę walut. Niestety nie mogę odpowiedzieć, czy masz inne limity podczas podróży po Europie niż w Niemczech. Moim zdaniem najlepiej byłoby zapytać o to w swoim banku, z którego masz kartę MasterCard. Jesteśmy na wycieczce kończącej w regionie Dublina. Co warto zobaczyć: Newgrange (starożytny kurhan) i Glendalough (ruiny) oraz piękny, wielki ogród (zamek), którego niestety nie pamiętam nazwy. Miłej zabawy w Irlandii

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata