- pt kwie 08, 2011 3:44 pm
Witaj,
widzę to podobnie jak EASYD.
Obowiązek zawarcia umowy
Ubezpieczyciele nie mogą w zasadzie odmówić wniosku uprawnionego do ubezpieczenia w podstawowej taryfie. Jednak wniosek może zostać odrzucony, jeśli wnioskodawca był już ubezpieczony w danym ubezpieczycielu, a ubezpieczyciel unieważnił umowę ubezpieczenia z powodu niezgodnej z prawem groźby lub oszustwa albo zrezygnował z umowy ubezpieczenia z powodu umyślnego naruszenia obowiązku powiadamiania przedumownego (§ 193 ust. 5 zdanie 5 ustawy o ubezpieczeniach VVG). W takim przypadku wnioskodawca musi zwrócić się do innego ubezpieczyciela.
W większości przypadków nie opłaca się toczyć sporu sądowego. Jest to tylko zbędny koszt, a te pieniądze wolałbym użyć na składki do mojego nowego ubezpieczenia zdrowotnego.
Jeśli ubezpieczony przechodzi do podstawowej taryfy innego ubezpieczyciela, musi on przyjąć wniosek już wtedy, gdy wypowiedzenie umowy ubezpieczenia u poprzedniego ubezpieczyciela będzie skuteczne dopiero na koniec roku ubezpieczenia lub na koniec ustalonego minimalnego okresu ubezpieczenia.
Teraz EasyD pisze moim zdaniem zupełnie słusznie, że przyjęcie do podstawowej taryfy nie jest szczególnie atrakcyjne. Po pierwsze, nie jest on koniecznie tańszy, a po drugie, świadczy tylko na poziomie standardu GKV.
Jednak widzę tutaj pewien problem, ponieważ nie chcę ponownie naruszyć obowiązku informacyjnego!!! Która prywatna kasa chorych przyjmie mnie bez obciążeń ryzyka? A może mnie całkowicie odrzuci? Możliwości przyjęcia mnie do innej prywatnej kasy chorych na podstawową taryfę, ale nie więcej, chcąc uniknąć badania zdrowotnego.
Tutaj jeszcze raz do przeczytania:
Dodatkowe koszty wynikające z wcześniejszych chorób w podstawowej taryfie muszą być równomiernie rozłożone na wszystkich ubezpieczonych w podstawowej taryfie. Dodatkowe koszty wynikające z zapewnienia limitu składki na maksymalny składki w GKV oraz z obniżenia składki z powodu potrzeby pomocy muszą być równomiernie rozłożone na wszystkich ubezpieczonych prywatnie, poprzez dodatkową składkę. Aby móc przeprowadzić ten system wyrównawczy, konieczne jest przeprowadzenie badania stanu zdrowia i jest to wyraźnie dopuszczalne prawem (§ 203 ust. 1 zdanie 3 ustawy o ubezpieczeniach VVG). Jeśli badanie zdrowia wykaże podwyższone ryzyko, ubezpieczyciel oblicza fikcyjną dopłatę za ryzyko, która jednak jest używana jedynie do przeprowadzenia systemu wyrównawczego. Jednakże gdy ubezpieczony przenosi się później do innej taryfy niż podstawowa, fikcyjna dopłata za ryzyko jest uiszczana jako regularna dopłata za ryzyko do całej składki.
Pozdrawiam
Mike