Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: ubezpieczenie zdrowotne zostało anulowane, co teraz?

Napisany przez Marion
Dobry wieczór, po moim rozwodzie przeszłam (jako gospodyni domowa) do prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego. Wszystkie informacje udzieliłam w najlepszej wierze. - Agent ubezpieczeniowy jest dobrym przyjacielem mojego aktualnego męża i pomagał mi w wypełnianiu dokumentów. Krótko po zmianie skorzystałam z pomocy psychologa. Ubezpieczyciel rozpoczął dochodzenie i stwierdził, że 2 lata przed złożeniem wniosku korzystałam już z pomocy psychologa (inna diagnoza). Mój prawnik nie widzi szans, dzisiaj rano dostałam ostatni list od ubezpieczyciela. Od roku nie mam teraz ubezpieczenia. Otrzymuję tylko odmowy. Ale co mam teraz zrobić??? Mój mąż również ma prywatne ubezpieczenie zdrowotne. Dziękuję za przeczytanie, Marion

Napisany przez EasyD
Niemniej jednak kilka pytań wstępnych: - Czy ubezpieczyciel prywatny nie anulował umowy od samego początku, lecz wypowiedział ją w momencie stwierdzenia naruszenia obowiązku informacyjnego przedumownego? - Jak dawno miała miejsce ostatnia terapia psychologiczna?

Napisany przez Marion
Dobry wieczór, poprawnie prywatne ubezpieczenie zdrowotne zostało wypowiedziane, a nie rozwiązane. Do chwili obecnej, po 7 miesiącach, miesięczne składki w wysokości prawie 750 euro (!! ) zostały opłacone. A rachunki lekarskie wyniosły ogólnie około 2000 euro. Ostatnia terapia psychoanalityczna miała miejsce rok temu.

Napisany przez EasyD
To naturalnie bardzo skomplikowana i irytująca historia. Ale zdecydowanie rozwiązywalna. Jednakże muszą się przygotować na to, że koszty mogą być naprawdę wysokie. Ze względu na obowiązek posiadania ubezpieczenia zdrowotnego w Niemczech, będą musieli ubezpieczyć się wstecz i odpowiednio opłacić składki za rok od teraz. Zaraz prześlę im swoją numer telefonu poprzez prywatną wiadomość na forum. Wtedy będę mógł im spokojnie przedstawić moje pomysły na rozwiązanie tego problemu.

Napisany przez Reibold
Cześć Marion! Ponieważ od 2009 roku istnieje obowiązek przejścia na ubezpieczenie zdrowotne, nie może być tak, że pozostaniesz bez umowy! Czy próbowałaś już wrócić do obowiązkowego ubezpieczenia zdrowotnego? Jeśli byłaś tam ubezpieczona przez ponad 12 miesięcy, a umowę w prywatnej kasie chorych zakończono w ciągu pierwszych 12 miesięcy, powinni cię oni ponownie przyjąć. Jeśli nie masz żadnych dochodów, jako dobrowolny członek musiałabyś płacić tylko minimalną składkę w wysokości około 140 €, włączając w to ubezpieczenie pielęgnacyjne. Dodatkowo, kilka brakujących świadczeń możesz być w stanie dodać poprzez ubezpieczenia uzupełniające. Oczywiście byłabyś objęta obowiązkowym ubezpieczeniem w GKV, gdybyś podjęła pracę zarabiającą ponad 400 €. Pozdrowienia Alexander Reibold Agent ubezpieczeniowy i makler funduszy Neuburg an der Donau Tel: 08431 901290

Napisany przez Marion
Ponieważ przez 25 lat pracowałem w sektorze publicznym, to było moim pierwszym krokiem. Niestety, został odrzucony. Z różnych powodów praca nie wchodzi w rachubę. To nie może być i jednak tak jest.

Napisany przez EasyD
Reibold pisze: Czy kiedykolwiek próbowałeś powrócić do publicznej służby zdrowia? Jeśli byłeś tam ubezpieczony przez ponad 12 miesięcy, a umowa ubezpieczenia PKV została zakończona w pierwszych 12 miesiącach, powinni Cię ponownie przyjąć.
Ta regulacja zgodnie z §9 ust. 1 SGB V dotyczy jednak wyłącznie ubezpieczonych obowiązkowo. Tu mówimy o statusie dobrowolnym. Ale widzę tu - przynajmniej na podstawie dostępnych informacji - dwie możliwości, choć będą one kosztowne, aby ponownie Cię wprowadzić do PKV.

Napisany przez Reibold
Cześć! Nadal widzę możliwość powrotu do NFZ. Zgodnie z § 5 ust. 1 pkt 13 aktu ods. zdrowia każdemu przysługuje ubezpieczenie zdrowotne, kto inaczej nie może uzyskać takiej ochrony. W gruncie rzeczy jednak pytanie brzmi, czy prywatna ubezpieczalnia w ogóle mogła wypowiedzieć umowę. Ponieważ od 2009 roku obowiązek ubezpieczenia jest obligatoryjny, to przynajmniej musiała ona zaoferować alternatywę w postaci standardowego pakietu. Ale najlepiej byłoby omówić to z prawnikiem specjalizującym się w prawie socjalnym. Pozdrawiam Alexander Reibold

Napisany przez EasyD
Jeśli prywatne ubezpieczenie zdrowotne wyrzuciło ubezpieczonego z powodu naruszenia obowiązku informacyjnego sprzed zawarcia umowy, nie ma obowiązku ubezpieczenia go w podstawowej taryfie. W innym prywatnym ubezpieczeniu zdrowotnym istnieje jednak możliwość ubezpieczenia w podstawowej taryfie. Jednak widzę tutaj również inne rozwiązanie, które naprawdę trzeba omówić osobiście, gdyż moim zdaniem podstawowa taryfa nie jest w żadnym wypadku idealnym rozwiązaniem. Moim zdaniem nie trzeba również prawnika, ponieważ sytuacja - przynajmniej moim zdaniem - jest dość jednoznaczna.

Napisany przez Mike Spezi
Witaj, widzę to podobnie jak EASYD. Obowiązek zawarcia umowy Ubezpieczyciele nie mogą w zasadzie odmówić wniosku uprawnionego do ubezpieczenia w podstawowej taryfie. Jednak wniosek może zostać odrzucony, jeśli wnioskodawca był już ubezpieczony w danym ubezpieczycielu, a ubezpieczyciel unieważnił umowę ubezpieczenia z powodu niezgodnej z prawem groźby lub oszustwa albo zrezygnował z umowy ubezpieczenia z powodu umyślnego naruszenia obowiązku powiadamiania przedumownego (§ 193 ust. 5 zdanie 5 ustawy o ubezpieczeniach VVG). W takim przypadku wnioskodawca musi zwrócić się do innego ubezpieczyciela. W większości przypadków nie opłaca się toczyć sporu sądowego. Jest to tylko zbędny koszt, a te pieniądze wolałbym użyć na składki do mojego nowego ubezpieczenia zdrowotnego. Jeśli ubezpieczony przechodzi do podstawowej taryfy innego ubezpieczyciela, musi on przyjąć wniosek już wtedy, gdy wypowiedzenie umowy ubezpieczenia u poprzedniego ubezpieczyciela będzie skuteczne dopiero na koniec roku ubezpieczenia lub na koniec ustalonego minimalnego okresu ubezpieczenia. Teraz EasyD pisze moim zdaniem zupełnie słusznie, że przyjęcie do podstawowej taryfy nie jest szczególnie atrakcyjne. Po pierwsze, nie jest on koniecznie tańszy, a po drugie, świadczy tylko na poziomie standardu GKV. Jednak widzę tutaj pewien problem, ponieważ nie chcę ponownie naruszyć obowiązku informacyjnego!!! Która prywatna kasa chorych przyjmie mnie bez obciążeń ryzyka? A może mnie całkowicie odrzuci? Możliwości przyjęcia mnie do innej prywatnej kasy chorych na podstawową taryfę, ale nie więcej, chcąc uniknąć badania zdrowotnego. Tutaj jeszcze raz do przeczytania: Dodatkowe koszty wynikające z wcześniejszych chorób w podstawowej taryfie muszą być równomiernie rozłożone na wszystkich ubezpieczonych w podstawowej taryfie. Dodatkowe koszty wynikające z zapewnienia limitu składki na maksymalny składki w GKV oraz z obniżenia składki z powodu potrzeby pomocy muszą być równomiernie rozłożone na wszystkich ubezpieczonych prywatnie, poprzez dodatkową składkę. Aby móc przeprowadzić ten system wyrównawczy, konieczne jest przeprowadzenie badania stanu zdrowia i jest to wyraźnie dopuszczalne prawem (§ 203 ust. 1 zdanie 3 ustawy o ubezpieczeniach VVG). Jeśli badanie zdrowia wykaże podwyższone ryzyko, ubezpieczyciel oblicza fikcyjną dopłatę za ryzyko, która jednak jest używana jedynie do przeprowadzenia systemu wyrównawczego. Jednakże gdy ubezpieczony przenosi się później do innej taryfy niż podstawowa, fikcyjna dopłata za ryzyko jest uiszczana jako regularna dopłata za ryzyko do całej składki. Pozdrawiam Mike

Napisany przez Tony
Dobry wieczór. Zostałem niedawno zwolniony przez moje ubezpieczenie zdrowotne z powodu obowiązku zawiadamiania przedwstępnego, po tym, jak zostałem poddany operacji z zgodą ubezpieczyciela i teraz zostaję z radykalnymi kosztami leczenia, które uniemożliwiają mi poniesienie innych wydatków. Innymi słowy, mam teraz długi! Kto pokrywa koszty leczenia? Czy ubezpieczyciel nie powinien poczekać, aż znajdę nowe ubezpieczenie? (Ponieważ wszyscy w Niemczech muszą być ubezpieczeni?) Co z moimi składkami i premiami? Kto ma rację i co teraz mogę zrobić? Nawet skontaktowałem się z rzecznikiem ubezpieczonych i innymi firmami ubezpieczeniowymi, które mogłyby mi prawnie pomóc, ponieważ moje prywatne ubezpieczenie zdrowotne nie mogło mnie po prostu tak zwolnić.

Napisany przez EasyD
Prawidłowo jest to, że w przypadku naruszenia obowiązku przedkontraktowego informowania ubezpieczenie zdrowotne może wypowiedzieć umowę natychmiastowo. Niemniej jednak na wszystko jest oczywiście rozwiązanie. Napiszę do nich prywatną wiadomość, Tony.

Napisany przez Tony
Dziękuję bardzo. (co to jest PN?) Mam nadzieję, że się wywinę. Przecież nie robiłem tego celowo.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata