Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Planujesz budowę domu i szukasz najlepszego sposobu na jej sfinansowanie? To miejsce dla Ciebie! Znajdziesz tutaj informacje o kredytach hipotecznych, alternatywnych metodach finansowania oraz ofertach dla osób samozatrudnionych. Poznasz również pośredników kredytowych specjalizujących się w budownictwie oraz sposoby refinansowania kredytów.

Re: Budowa/kupno domu bez wkładu własnego? Proszę o radę.

Napisany przez magda80
Tutaj nasza sytuacja: Mieszkamy w Nadrenii Północnej-Westfalii. Mój mąż (ur. 1973) i ja (ur. 1980) jesteśmy małżeństwem i mamy czwórkę dzieci. Nasz miesięczny dochód wynosi 2300 €. Dotychczas nie korzystaliśmy z kredytu, nie posiadamy oszczędności! Zastanawiamy się nad kupnem lub budową domu. Czy w ogóle możliwe jest uzyskanie kredytu przy tym dochodzie, bez posiadania oszczędności? Dziękujemy!

Napisany przez 2Bolitho
Cześć, moje dochody były wyższe, ale wciąż porównywalne. Mamy tylko 2 dzieci i 7 lat temu kupiliśmy Dom, który później rozbudowaliśmy. Łącznie płacimy 500 euro miesięcznie na kredyty. To nie jest problem. Problem może pojawić się z koniecznością odkładania pieniędzy na naprawy, wymiany i remonty. To musisz koniecznie uwzględnić jako właściciel domu. Czasami może być bardziej opłacalne mieszkać za 750 euro na wynajętym mieszkaniu, niż posiadać Dom i spłacać ratę. Oczywiście wszystko zależy od ogólnej sytuacji, ale z czwórką dzieci potrzeba trochę przestrzeni. Z mojego doświadczenia, dziś nie zdecydowałbym się na to ponownie. Zbyt wiele razy było bardzo krytycznie pod kątem finansów.

Napisany przez Naseweis
magda80 pisze: Oto nasza sytuacja: Mieszkamy w Nadrenii Północnej-Westfalii. Mój mąż (ur. 1973) i ja (ur. 1980) jesteśmy małżeństwem i mamy czwórkę dzieci. Nasze miesięczne dochody wynoszą 2300 €. Dotychczas nie korzystaliśmy z żadnego kredytu, nie mamy też oszczędności! Zastanawiamy się nad kupnem lub budową domu. Czy w ogóle możliwe byłoby uzyskanie kredytu przy tych dochodach, bez oszczędności? Dziękuję!
Jeśli 2300 € to łączne wynagrodzenie netto wraz z zasiłkiem rodzinny, to prawdopodobnie nie! Byłoby jednak sensowne podać cenę nieruchomości + prowizję dla pośrednika + podatek od nabycia nieruchomości + koszty notarialne przy takich pytaniach. Pozdrawiam

Napisany przez Daira
Cześć Wścibski, teraz muszę się jednak bardzo zdziwić? Znasz banki, które oferują 100% finansowanie? W mojej agencji żadne mi nie są znane. To byłby naprawdę interesujący wskazówka, kto obecnie jeszcze oferuje coś takiego. Serdeczne pozdrowienia Daira

Napisany przez Naseweis
Cześć Daira, I znowu muszę się bardzo nad tobą zdziwić. Jeśli zdolność kredytowa jest właściwa, wiele banków to robi. Ile już udzieliłaś kredytów hipotecznych? Pozdrowienia

Napisany przez Daira
Cześć Mądralo, W ciągu 12 lat udało mi się już kilka pośredniczyć. Jednakże wyłącznie przy istniejącym kapitale własnym. Sama „hipoteka mięśniowa” nie wystarcza. Pozdrowienia Daira

Napisany przez Naseweis
Cześć Daira, nie ma sensu odpowiadać ci tutaj. Bo nigdy się nie nauczysz! Pozdrowienia

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata