Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy podatkowe, takie jak podatek od zysków kapitałowych, podatek dochodowy od kapitału, podatek od nieruchomości i wiele innych.

Re: Pytania dotyczące zgłaszania dochodów kapitałowych przez banki do BZSt

Napisany przez JimRaynor
Cześć, mam trzy pytania dotyczące sposobu, w jaki banki zgłaszają dochody kapitałowe do Federalnego Urzędu Podatkowego:

1. Czy zgłasza się dokładną kwotę czy też zaokrągla do pełnych euro? Czy jest to traktowane jednolicie?
2. Jeśli dokonuje się zaokrąglania, czy każde konto jest zgłaszane osobno po zaokrągleniu, czy najpierw dodaje się dochody z wszystkich kont i następnie zaokrągla?
3. Jeśli konto a) generuje odsetki i b) ma opłaty za prowadzenie konta, czy bank rozlicza te dwa elementy i zgłasza tylko różnicę między nimi, czy zgłasza pełne dochody z odsetek? (Przykład: konto generuje 25 euro odsetek, bank nalicza 15 euro opłat za prowadzenie konta - czy bank zgłasza 10 € czy 25 € do BZSt?)

Interesują mnie odpowiedzi na te pytania, szczególnie w kontekście roku 2002.

Powodem jest to, że muszę dokładnie udowodnić Urzędowi ds. kredytów Studenckich wszystkie moje dochody kapitałowe z 2002 roku. Podano mi ogólną kwotę, ale bez względu na to, ile razy ją przeliczam - moje wyniki wahają się czasem bardziej, a czasem bliżej podanej kwoty, ale nigdy jej dokładnie nie osiągają.

Przed wcześniejszymi odpowiedziami na ewentualne pytania:
* Mam tylko zaświadczenia o odsetkach/podatkach dla jednego konta akcyjnego, nie dla kont rachunków bieżących, książeczek oszczędnościowych itp. Odsetki uzyskane na tych kontach zostały jednak uznane, ale nie wiem, jak zostały zgłoszone do BZSt (patrz pytania).
* Wszystkie dochody kapitałowe były objęte dyspozycjami zwolnienia od podatku.

Pozdrowienia

Stefan

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata