Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Strategia giełdowa: korzystać z wymiany miesiąca

Napisany przez Tilo
Cześć, dobrzy ludzie!

Od lutego stosuję strategię inwestycji giełdowej, która jest szczególnie odpowiednia dla początkujących: kupowanie kontraktów CFD pod koniec miesiąca, trzymanie ich przez zmianę miesiąca, a następnie sprzedawanie na początku nowego miesiąca. Jak dotąd działa bardzo dobrze. Efekt, który tu występuje, nazywa się efektem Turn-of-the-month. Podejrzewa się, że kursy rosną na początku miesiąca, ponieważ przez programy oszczędnościowe, ubezpieczenia, wypłaty pensji, itp., na początku miesiąca do rynku akcji napływa niewiarygodnie dużo nowych pieniędzy.
Dotychczas wszystko szło całkiem dobrze: ogólny wzrost portfela o 19% przy 2 zmianach miesiąca

Osobiście jeszcze tego nie przetestowałem, ale jeśli potrafisz korzystać z Google, znajdziesz kilka naukowych opracowań na ten temat, które zazwyczaj potwierdzają ten efekt.

Jestem ciekawy maja...

Czy ktoś ma tutaj doświadczenia na ten temat?

Napisany przez el_bundz
Brzmi jak idealna strategia dla początkujących, aby jak najszybciej pozbyć się pieniędzy.

Napisany przez 2Bolitho
Bardzo prosta, ale całkiem możliwa strategia. Istnieje wiele bardziej skomplikowanych sposobów, które również działają. Dlaczego więc nie. Ważne byłoby konsekwentne stosowanie tej strategii. Najlepiej zautomatyzowane. Co dokładnie kupujesz? Kontrakty CFD na DAX-a i inne?

Napisany przez Tilo
Tak dokładnie, kupuję CFD na DAX pod koniec miesiąca, a następnie w pierwszy lub drugi (ewentualnie trzeci) dzień nowego miesiąca, gdy nadarzy się okazja do sprzedaży. Do tej pory nie jest to jeszcze zautomatyzowane, ponieważ uważam, że korzystne okazje mogą się różnić miesiącami. Ale nadal eksperymentuję. Jeśli chcesz wiedzieć więcej, odsyłam do mojego podpisu... @el_bundz: Tak, można tutaj także stracić pieniądze, nie ma sensu tego ukrywać. Mam nadzieję, że każdy, kto zajmuje się handlem na giełdzie, zdaje sobie z tego sprawę. Tutaj nie ma żadnych gwarancji. Ale są też szanse na zysk.

Napisany przez el_bundz

...Strategia giełdowa, szczególnie odpowiednia dla początkujących...

Nie skomentowałem jakości tej strategii. Po prostu uważam, że nie ma sensu dla początkujących - i to było napisane od razu w pierwszym zdaniu.

Napisany przez 2Bolitho
Fajna strona.

To, czego nie lubię, to fakt, że od razu w pierwszej wymianie twój strategii zostałeś niewierny. Kupiłeś w ostatnim dniu miesiąca, a następnie sprzedałeś tego samego dnia. Jednak strategia zakładała sprzedaż dopiero 1-2 dni później. Zupełnie nie rozumiem transakcji na początku miesiąca. To arbitralne handlowanie bez planu. Moje zdanie: jeśli strategia handlowa, to konsekwentnie.

Napisany przez Tilo
Gruba strategia mówi: kupuj pod koniec miesiąca, sprzedawaj na początku nowego miesiąca. Obecnie nie ma jeszcze więcej strategii. Jednym z celów projektu jest ustalenie, kiedy są korzystne okazje do wejścia lub wyjścia.

W pierwszym miesiącu faktycznie sprzedałem wieczorem ostatniego dnia handlowego. Do tego momentu transakcja przyniosła 121 punktów DAX. Dla mnie to było wystarczające. Oczywiście mogłem poczekać do pierwszego dnia (co byłoby nawet lepszym rozwiązaniem, ponieważ był pewien dystans około 40 punktów), ale wtedy byłem zadowolony z osiągniętego wyniku. Potem trochę się z tego denerwowałem...

Następnie kupiłem 2 kontrakty CFD na początku handlu, które miały być przeznaczone tylko na pierwsze minuty handlowe (pierwsze 5-minutowe świeczki miesiąca często są białe) i ustawiłem stop 20 punktów poniżej. Ryzykowałem więc kolejne 40 punktów ze 121 zdobytych punktów i także opłaciło się...

Ogólnie rzecz biorąc, masz rację, ponieważ w ostatnim dniu miesiąca znowu sprzedałem. Ale koncepcja projektu zakłada również naukę poprzez próbę i błąd. Dlatego w przejściu na kwiecień trzymałem przez noc (i niestety znowu sprzedałem za wcześnie - w południe).

No cóż, co miesiąc stajemy się nieco mądrzejsi...

Chcę powiedzieć: Twoja krytyka jest uzasadniona, zostanie inaczej potraktowana w przyszłości!!

Napisany przez 2Bolitho
Tak, nauka jest ważna.

Dokładnie o to mi chodzi. Strategia powinna eliminować psychologię i emocje z decyzji. Jednak gdy zaczynam słuchać innych rzeczy (120 punktów mi wystarczy i tak dalej), niszczę swoją strategię.

Sam stosuję strategię i wiem, jakie to trudne.

Napisany przez Tilo
Cześć Kochani!

Dziś znowu nadszedł czas zmiany miesiąca, a tym razem mój projekt był dość udany: wzrost depozytu o 25,1%.

Tym razem udało mi się także naprawić kilka błędów. Dotychczasowa historia trzech zmian miesiąca była zyskowna. Zobaczymy, jak będzie dalej.

Pozdrowienia,

Tilo

Napisany przez 2Bolitho
Cieszę się! Tak trzymaj!

Napisany przez rendita
Cześć,
moim zdaniem ta strategia brzmi dobrze. Nawet początkujący może sobie z nią poradzić. Dzięki temu można z pewnością osiągnąć spory zysk, jeśli kupuje się wiele płyt CD zamiast tylko kilku.

Napisany przez 2Bolitho
Oczywiście, o ile zachowasz kontrolę nad zarządzaniem ryzykiem i pieniędzmi. W przeciwnym razie trading może szybko dobiec końca.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata