Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Zakup mieszkania, rentowność, odpisy podatkowe?

Napisany przez Arkos
Cześć, chciałem zapytać, jak to wygląda z zakupem mieszkania. 1. Czy opłaca się finansowo, biorąc pod uwagę, że trzeba płacić co miesiąc pieniądze na utrzymanie domu itp. (użytek własny / wynajem). 2. Jak to jest z odliczeniem podatkowym? Czy jeśli Dom kosztuje 100 000 euro, a w ciągu roku płacisz 10 000 euro podatków, to czy przez następne 10 lat nie trzeba płacić podatków, czy jak to działa?

Napisany przez 2Bolitho
1) zależy od obiektu. W zasadzie jednak powinno się to opłacać. 2) Amortyzacja obiektów zmniejsza dochód podlegający opodatkowaniu lub zysk podlegający opodatkowaniu. Jeśli amortyzujesz budynek o wartości 100 000 euro przez 20 lat (nie znam dokładnych terminów), możesz odliczyć 5000 euro od zysku / dochodu każdego roku. Nie muszą one być opodatkowane. To jest podstawowa zasada. Wszystko inne powinieneś omówić z doradcą podatkowym.

Napisany przez Arkos
hm jeśli więc mam dochód, który muszę opodatkować w 50% sposób, otrzymuję Dom w zasadzie za połowę ceny. Ale jeśli opodatkuję tylko 20%, otrzymam zwrot tylko 20% ceny? brzmi to trochę niesprawiedliwie, ale teraz przynajmniej rozumiem kwestię opodatkowania mieszkania. Dzięki

Napisany przez 2Bolitho
nie mogę teraz nadążyć.Nie dostaniesz zwrotu pieniędzy. Twój dochód podlegający opodatkowaniu zostanie zmniejszony. Jeśli musiałbyś opodatkować 50 000 euro, to możesz odliczyć od tego kwotę 5 000 euro przez kolejne 20 lat (jak w przykładzie powyżej: 100 000 euro przez 20 lat amortyzacji w wysokości 5000 euro rocznie). Dzięki temu musisz opodatkować tylko 45 000 euro. Przy fikcyjnej stawce podatkowej 20% zapłaciłbyś wtedy 9000 euro podatku, a nie 10 000 euro.Dochód = 50 000 euro-. Amortyzacja 5 000 euro= dochód podlegający opodatkowaniu 45 000 euro

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata