Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Czy mogę również korzystać z Wohn-Riester za granicą?

Napisany przez ADMCI4
Mam zawarty kontrakt Wohn-Riester, ponieważ jesteśmy właścicielami domu, który zawsze wymaga dużo remontów. Jednakże rozważamy również możliwość emigracji do innego kraju w późniejszym wieku, zwłaszcza że nasz najstarszy syn mieszka we Francji. Jeśli mielibyśmy również tutaj siedzibę, czy moglibyśmy wykorzystać kontrakt Wohn-Riester na rodzaj nieruchomości wakacyjnej we Francji? Czy kontrakt ten obowiązuje tylko w Niemczech?

Napisany przez ihrtraumtaenzer
Podpisałem umowę Wohn-Riester, ponieważ mamy Dom, który zawsze wymaga dużo pracy. Nie znam nikogo, kto ma Dom, przy którym nie trzeba byłoby wiele robić. Po co ten kontrakt? Czy niemiecki czy francuski Dom sam siebie utrzymuje? Nie rozumiem sensu.

Napisany przez C. Andreas
Calyppo pisze: Mam zawartą umowę na Riester mieszkaniowy, ponieważ posiadamy Dom, który zawsze wymaga dużo pracy. Możemy także sobie wyobrazić, że w późnym wieku wyjedziemy za granicę, zwłaszcza że nasz najstarszy syn mieszka we Francji. Jeśli będziemy mieć również tutaj adres zamieszkania, czy będziemy mogli wykorzystać umowę na Riester mieszkaniowy do zakupu domu na wakacje we Francji? Czy naprawdę działa to tylko w Niemczech?
Riester mieszkaniowy nie może być używany do modernizacji ani refinansowania. Teoretycznie może to zadziałać z Francją, ale ze względu na zabezpieczenia żadna instytucja prawdopodobnie nie pozwoli na obciążanie obiektu za granicą.

Napisany przez Simon147
Cześć, Wohnriester dotyczy tylko własnego użytkowania nieruchomości podczas zakupu po 31.12.2007 r. Apartament wakacyjny lub Dom emeryta poza granicami Niemiec nie są uprawnione do wsparcia. Jednak może to ulec zmianie zgodnie z orzeczeniem Trybunału Sprawiedliwości UE.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata