Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Obsługa klienta / bankowość internetowa / bankomaty.

Re: Czy należy złożyć bankom dyspozycje zwolnienia z opodatkowania zysków kapitałowych?

Napisany przez ADMCI4
Cześć, gdy ostatnio byłem w banku, pracownica zwróciła mi uwagę, że nie wydałem jeszcze żadnego dyspozycji zwolnienia dla mojego planu oszczędnościowego. To prawda, jeszcze tego nie zrobiłem, ale na tym rachunku oszczędnościowym nie spodziewam się dużych sum. Czy zawsze muszę wydawać dyspozycję zwolnienia dla wszystkich form inwestycji i co się stanie, jeśli tego nie zrobię? Czy bank będzie potem odprowadzał część zysków do urzędu skarbowego? Czy te części są trwale utracone? Pozdrawiam, Jomo

Re: Czy należy złożyć bankom dyspozycje zwolnienia z opodatkowania zysków kapitałowych?

Napisany przez 2Escorpio
Nie, nie musisz tego robić. Kwota podatku zazwyczaj jest automatycznie przekazywana do urzędu skarbowego.

Napisany przez ADMCI4
nie masz nic do stracenia, po prostu sam jesteś winien, jeśli tego nie zrobisz, przecież nie dla banku, tylko dla ciebie! Dlaczego chcesz sfinansować swoje pieniądze urzędowi skarbowemu? To ci nic nie kosztuje, tylko podpis. Chyba masz roczny limit wolny do kwoty 801 euro, oznacza to, że jeśli otrzymasz 50 euro odsetek za kwotę XY, zapłacisz 19% podatku od odsetek urzędowi skarbowemu. Ale jeśli masz zlecenie zwolnienia, pieniądze pozostaną przy tobie. A 19% z 801 euro to już trochę ... Mam nadzieję, że teraz to jest tak, jak to wyjaśniłem. :-)

Napisany przez ADMCI4
Więc 19% z pewnością nie są potrącane od 801 euro, ale od odsetek, które przekraczają kwotę wolną od podatku w wysokości 801 euro. Ponadto nie są to 19%, lecz 25% podatek belki, z czego 5,5% to dopłata solidarnościowa oraz ewentualnie podatek kościelny. Na przykład: Złożyłeś u swojego banku dyspozycję zwolnienia z podatku w wysokości 200 euro (kwotę 801 euro możesz przypisać różnym bankom) i otrzymujesz odsetki w wysokości 400 euro za rok 2011. 200 euro odsetek należy do Ciebie bez żadnych potrąceń. Te 200 euro powyżej kwoty wolnej od podatku zostaną teraz rozliczone według wspomnianych stawek procentowych. Kwotę wynikającą z tego rozliczenia otrzyma urząd skarbowy.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata