Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: Czy jako student trzeba zmienić ubezpieczenie zdrowotne?

Napisany przez ADMCI4
Cześć!!
Mój syn ma teraz 24 lata i studiuje na czwartym semestrze.
Oczywiście obecnie jest jeszcze ubezpieczony przez nas.
Niestety to możliwe jest tylko do 26. roku życia.
Potem musi sam się ubezpieczyć.
Ponieważ na pewno będzie nadal studiował w tym czasie,
finansowo oczywiście bardzo nas to dotknie.

Mam dwa pytania w związku z tym. Czy musi zmienić kasę ubezpieczenia,
gdy przechodzi z ubezpieczenia rodzinnej na dobrowolne?
Czy istnieje tutaj konkurencja,
czyli różne składki różnych kas ubezpieczeń zdrowotnych ???

Pozdrowienia, Scotty

Napisany przez EasyD
Jeśli Twój syn obecnie jest ubezpieczony w rodzinie przez Pfefferminzia, to po przejściu na dobrowolny status nadal może pozostać członkiem Pfefferminzia. Składka w każdym funduszu zdrowia jest taka sama pod względem podstawy wymiaru składki. Różnice mogłyby występować obecnie tylko ze względu na dodatkowe składki.

Napisany przez RuhenderPol
Mam pytanie z podobnej dziedziny: moja współlokatorka właśnie skończyła studia i nie jest już ubezpieczona przez rodzinę. Jednocześnie nie chce zarejestrować się w programie Hartz IV, ponieważ wkrótce wybiera się na trzytygodniową podróż do Azji (z ubezpieczeniem zagranicznym) i następnie chce skoncentrować się na poszukiwaniu pracy. Co powinno jej się poradzić? Czy ktoś jest ekspertem w tego typu sytuacjach?

Napisany przez EasyD
Twoja współlokatorka nie ma tak wielu możliwości. Zostaje dobrowolnym członkiem Ubezpieczenia Zdrowotnego na mocy składki w wysokości około 145 € miesięcznie (przy założeniu, że nie ma dzieci i nie osiąga żadnych dochodów), plus ewentualna składka dodatkowa.

OK, przekażę dalej. Czy mimo tego, że przebywa w Azji, musi się nadal ubezpieczyć?

Napisany przez EasyD
Miejsce zamieszkania jej współlokatora prawdopodobnie nadal będzie się znajdować tutaj w Niemczech. Dlatego nadal podlega obowiązkowi ubezpieczenia (patrz ust. 5 Ustawy o ubezpieczeniach zdrowotnych). Ponieważ kasy chorych nie zawsze są najbardziej szybkie - co najmniej moim doświadczeniem - dobrze jest skontaktować się z nimi wcześniej, aby uniknąć ewentualnego koniecznego późniejszego uiszczania składek za kilka miesięcy z dołu.

Zawsze zaleca się także zawarcie prywatnej ubezpieczenia podróżnego za granicę, które jest dostępne za kilka euro rocznie.

Cześć, dzięki wielkie,
moja współlokatorka właśnie złożyła wniosek o zasiłek Hartz IV.
więc ten temat powinien być już załatwiony. Jeszcze raz dzięki.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata