Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na tematy związane z pracą i zawodem.

Re: Jak długo mogę jeszcze żądać zaświadczenia o pracy?

Napisany przez ADMCI4
Cześć wszystkim, kilka lat temu pracowałam przez trzy lata w księgarni. Praca tam była bardzo obszerna i obejmowała wiele obszarów. Kiedy zrezygnowałam z pracy ze względu na pracę zmianową – księgarnia znajdowała się na dworcu – niestety zapomniałam poprosić o wystawienie mi świadectwa pracy. Obecnie jestem ponownie bezrobotna, ponieważ mój ostatni pracodawca nie był w stanie mnie dalej zatrudniać. Teraz szukam nowej pracy i byłabym wdzięczna, gdybym miała świadectwo z księgarni. Czy mogę, nawet po upływie czterech lat, jeszcze zażądać jego wystawienia? Zapewne tam jest moja tecza personalna, do której można się odnieść. Anett

Napisany przez 2Bolitho
Ogólnie rzecz biorąc, masz prawo do otrzymania świadectwa pracy. Sprawa przedawnienia powinna być uregulowana zgodnie z BGB, ale nie znam się na tym. Może być trudno, jeśli nie będzie już nikogo, kto mógłby Cię ocenić.

Napisany przez ELWMS
Anett pisze: Cześć wszystkim, kilka lat temu pracowałam przez trzy lata w księgarni. Praca tam była bardzo obszerna i obejmowała wiele obszarów. Kiedy zrezygnowałam z pracy na zmiany - księgarnia znajduje się na dworcu kolejowym - niestety zapomniałam poprosić o wystawienie mi świadectwa pracy. W tej chwili jestem znowu bezrobotna, ponieważ mój ostatni pracodawca przestał mnie opłacać. Teraz szukam nowej pracy i byłabym wdzięczna, gdybym miała świadectwo z księgarni. Czy po czterech latach mogę nadal zażądać, aby mi je wystawiono? Pewnie tam jeszcze jest moje osobiste akta, które można przejrzeć. Anett
Cześć Anett, tutaj pomaga tylko jedno: Zapytaj swojego byłego pracodawcę. Zgodnie z BGB (§195) okres przedawnienia dla świadectw pracy wynosi trzy lata. Trzeba pamiętać również, że pracodawca musi być w stanie wystawić rzetelne świadectwo. Trudno jest ocenić rzetelnie wydajność pracy po tak długim czasie, ale warto spróbować. Po prostu grzecznie zapytaj i opisz sytuację. Jeśli byłaś dobra, na pewno (chętnie) Cię sobie przypomną. Jeśli stary pracodawca czuje się niemający możliwości, możesz zaproponować przygotowanie świadectwa za pomocą kwestii (dotyczących twoich obowiązków, projektów). Zaoferuj swoje zaangażowanie. Powodzenia.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata