Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych ubezpieczeń.

Re: Co jest uważane za wartość w kontekście mienia gospodarczego?

Napisany przez ADMCI4
Dzień dobry, w istocie różne rzeczy nie mogą być zaliczone jako przedmioty wartościowe, mimo że dla ich właścicieli mają one bardzo wysoką wartość. Gdyby uległy uszkodzeniu z jakiegoś powodu, byłoby to katastrofą dla niektórych osób. Mam na myśli niektóre rzeczy, jak na przykład moją kolekcję książek. Obiektywnie rzecz biorąc, prawdopodobnie nie mają one tak dużej wartości, ale dla mnie jest ona niezmierzona. Dlatego interesuje mnie, co jest uznawane za przedmiot wartościowy w kontekście ubezpieczenia mienia domowego i jak można ubezpieczyć inne rzeczy poza tym. gr. Chorizo

Re: Co jest uważane za wartość w kontekście mienia gospodarczego?

Napisany przez EasyD
Czym dokładnie są wartościowe rzeczy, skopiowałem raz dla Ciebie z warunków ubezpieczenia na wypadek szkód w gospodarstwie domowym: 1. Wartościowe rzeczy to a) Gotówka i kwoty na kartach płatniczych (np. karta chipowa), b) Dokumenty, w tym książeczki oszczędnościowe i inne papierowe wartości, c) Biżuteria, kamienie szlachetne, perły, znaczki, monety i medale oraz wszystkie rzeczy ze złota lub platyny, d) Futra, ręcznie tkane dywany i gobeliny, dzieła sztuki (np. obrazy, kolaże, rysunki, grafiki i rzeźby) oraz rzeczy ze srebra nie wymienione w c), e) inne rzeczy, które mają ponad 100 lat (antyki), z wyjątkiem mebli. Dla tych rzeczy zazwyczaj obowiązuje ograniczona rekompensata w razie szkody ubezpieczeniowej. Aby dowiedzieć się więcej, warto przejrzeć swoją polisę. Co do podstawy do oczekiwanej rekompensaty, tak samo jak wcześniej, znowu zacytuję fragment z warunków ubezpieczenia: 1. Wartość ubezpieczenia Wartość ubezpieczenia stanowi podstawę obliczania odszkodowania. a) Wartość ubezpieczenia to wartość odtworzenia rzeczy tego samego rodzaju i jakości w stanie nowym (wartość nowa). b) Dla dzieł sztuki (patrz § 26 ust. 1 d)) i antyków (patrz § 26 ust. 1 e)) wartość ubezpieczenia to cena odtworzenia rzeczy tego samego rodzaju i jakości.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata