Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Od jakiego wieku można kupować akcje?

Napisany przez ADMCI4
Cześć Forum finansowe, mój siedemnastoletni siostrzeniec zawsze interesował się kwestiami ekonomicznymi. Rok temu w szkole wziął udział w symulacji giełdowej i od tego czasu z wielkim zapałem chciałby spróbować inwestować w akcje także w rzeczywistości. Dlatego chciałbym mu przekazać pewną sumę pieniędzy, z której mógłby samodzielnie kupować akcje. Mógłby je sam zarządzać i obserwować, jak się rozwijają. Jednakże ponieważ nie jest jeszcze pełnoletni, nie jestem pewien, czy faktycznie może to zrobić samodzielnie. Jeśli nie, czy mógłby to zrobić po udzieleniu mu pełnomocnictwa?

Re: Od jakiego wieku można kupować akcje?

Napisany przez 2Bolitho
Prawne kwestie zostaną tutaj z pewnością wyjaśnione przez bankowców. W internecie istnieje możliwość otwarcia tzw. portfela demonstracyjnego i handlowania wirtualnie. To tylko taki pomysł. W innym przypadku warto dużo się nauczyć na temat inwestowania. Większość osób na początku płaci wysoką cenę za naukę, ponieważ zaniżają ryzyko i przeceniają swoje umiejętności. Nie mam pojęcia, o jakiej kwocie startowej myślisz, ale powinno to być co najmniej 3000 euro. Pozwoli to na zakup 3 pozycji akcyjnych po 1000 euro każda. Przy mniejszej liczbie pozycji ryzyko jest zbyt duże, co jest również bardzo wysokie nawet przy 3 pozycjach. Oraz przy mniejszej kwocie na pozycję, opłaty w stosunku do pozycji są zbyt wysokie (ok. 1% przy kupnie lub sprzedaży za 1000 euro u brokera internetowego).

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata