Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Podnoszenie wyniku SCHUFA - moje doświadczenia

Napisany przez Finanzhanz
Witaj Forum, chciałbym podzielić się następującym doświadczeniem w internecie: Jak udało mi się podnieść swoją ocenę z około 88% do 96,27. Nie chodziło o potrzebę kredytu, ale o (jeśli dobrze pamiętam) możliwość darmowego poznania swojej punktacji. Po dowiedzeniu się, że mam około 88% byłam zszokowana, bo to oznaczało, że przynależę do dosyć niewielkiej grupy osób z trudnościami w uzyskaniu kredytu. Nie zrozumiałam jednak dlaczego - nie miałam żadnych zaległości (oprócz dwóch drobnych przypadków jako nastolatka sprzed około 20 lat). Zainspirowana doniesieniami w internecie, że SCHUFA może przechowywać błędne dane lub śmieciowe informacje o ludziach, postanowiłam to sprawdzić i zarejestrowałam się na stronie meinschufa.de aby dokładnie przeanalizować swoje dane. To, że nie jest to możliwe bezpłatnie, jest niesmaczne i powinno być poddane działaniom prawnej obrony. Co zobaczyłam: 2 umowy telefoniczne, które były już zakończone (jedna od lat) były wciąż w systemie. Znajdował się tam także kredyt - jedyny jaki kiedykolwiek wzięłam – w wysokości 12000 EUR. Oddałam go przed czasem po 2/3 okresu spłaty. Zapytałam wtedy po prostu kredytodawcę, czy mogę to zrobić i pod jakimi warunkami, porównanie pokazało: Jeśli masz możliwość, spłacaj. Znajdowały się tam również karty kredytowe, konta osobiste i informacje, kto sprawdzał moje dane w SCHUFA. Dodatkowo moje dwa ostatnie adresy zamieszkania (które były do ostatniej kropki poprawne, w przeciwieństwie do licznych firm wysyłkowych, które sobie z tym nie radzą). Usunęłam te dwie stare umowy telefoniczne (obecnie jestem w ALICE, którą nie mogę znaleźć w SCHUFA), dodatkowo – po dokonaniu badań w internecie – obiecałam sobie i otrzymałam kolejne podwyższenie mojej ogólnej PUNKTACJI poprzez anulowanie moich kart kredytowych - i otrzymałam (zmniejszenie z 4 do 2), z czego jedna prywatna karta i jedna od pracodawcy. Musiałem również anulować kartę ATU-Card, która okazała się być nie taka nieszkodliwa, jak się okazało, była traktowana przez SCHUFA jako pełnoprawna karta kredytowa. Teraz mam 96,27% (dodatkowo trzeba czekać, być może miesiące, na kolejną ocenę) i nadal jestem w gronie około 35% niewiarygodnych kredytobiorców... Najprawdopodobniej nie osiągnę wyższego wyniku, ponieważ wcześniej spłacony przeze mnie kredyt ma dziwną oznaczenie, wygląda jak nie spłacona wierzytelność i prawdopodobnie wpływa tak samo na ocenę - czytałam coś podobnego wcześniej - czy w to wierzyć czy nie. Wygląda na to, że jest on postrzegany jako złamanie umowy. Kolejny punkt dla mojego adwokata, jeśli kiedyś znajdę na to siłę i czas, ale raczej tego nie przewiduję, czuję się raczej oszukana i bezradna. 3 lata po zakończeniu, czyli niedługo, wpis ten musi zostać usunięty na mocy prawa. Ostatnim punktem jest miejsce zamieszkania - zły rejon, w którym kiedyś mieszkałam jako studentka. Moim zdaniem to gwoźdź do trumny. Prawdopodobnie również wpływa - według internetu - ale nic już na to nie poradzę. Nie chciałam zachować tego dla siebie... Więcej na temat oceniania scoringu: Informacje dla konsumentów Oceny scoringowe Dieter Korczak & Michael Wilken Grupa badawcza GP Monachium, czerwiec 2009

update: Jedno stare miejsce z szarym dzielnicą zostało w międzyczasie cicho zlikwidowane, jak właśnie odkryłem. Nie mogę jednak powiedzieć, jaki procent przyczynił się do tego teraz

Napisany przez 2Escorpio
Wszystko w porządku, nie powinno się usuwać wpisów bez zgody. Nie może jednak być tak, że trzeba anulować karty kredytowe czy inne rzeczy, aby oczyścić swoje dane w Schufa. Oczywiście, wynik w Schufa rośnie, gdy zrezygnuję z wszelkich zobowiązań, takich jak umowy telefoniczne, karty kredytowe, kredyty, konta osobiste. Jednak na pewno nie może to być sposób na rozwiązanie wszystkich swoich spraw.

Napisany przez ADMCI4
Co za bzdura, oczywiście możesz otrzymać bezpłatne sprawozdanie zgodne z ustawą o ochronie danych (BDSG) raz w roku. Jeśli jednak zarejestrujesz się online, aby móc codziennie sprawdzać swoje dane tysiące razy, to już twój wybór, ale oczywiście wiąże się to z kosztami i w żadnym wypadku nie jest to bezczelność. Ludzie, ludzie...... I SCHUFA nie interesują demograficzne dane, takie jak adres w złej okolicy, które rzekomo mają wpływ na twój wynik. Takie informacje przetwarzają inne biura informacji kredytowej, takie jak np. Infoscore, itp. Proszę uprzedźcie się odpowiednio, zanim zaczniecie rozpowszechniać jakiekolwiek nonsensy.

Napisany przez ADMCI4
Ach tak, i jeszcze jedno, umowy kart kredytowych, regularnie obsługiwane kredyty, regularnie opłacane umowy telekomunikacyjne, zakupy na fakturze w internecie, które są opłacone bez upomnienia w ciągu terminu płatności itp., czyli odpowiednie zachowanie w zakresie płatności, nie prowadzi do obniżenia podstawowej punktacji, ani poszczególnych punktacji branżowych, lecz do poprawy tychże. Tylko wątpliwe zachowanie w zakresie płatności prowadzi do obniżenia. Jeśli sami oszukujecie się, macie bardzo słabe zachowanie w zakresie płatności, a zdziwicie się potem nad swoimi punktacjami, to faktycznie nikomu nie można już pomóc, ale w takim razie nie narzekajcie również na swoje punktacje.

Napisany przez ADMCI4
I jeszcze kilka ogólnych wyjaśnień: Dane w SCHUFA są tylko takie dobre lub złe, jakie są przekazywane przez ich partnerów umownych (banki, operatorów telekomunikacyjnych, instytucje kredytowe, dostawców energii elektrycznej i tak dalej) do SCHUFA. Jeśli kredyt zostanie spłacony, a bank nie poinformuje o tym SCHUFA, to SCHUFA nie będzie o tym wiedzieć, dlatego nic na ten temat nie będzie widnieć w raporcie. Jeśli bank nie zgłasza twojego konta do SCHUFA, to również SCHUFA nie będzie miała na ten temat informacji. Myślicie, skąd SCHUFA bierze swoje dane? Czy spadają one z nieba, czy co? A propos, spłacone kredyty muszą pozostać w twoim raporcie przez 3 lata od daty spłaty. Zapytania dotyczące twojej zdolności kredytowej w sklepach internetowych pozostają w twoim raporcie przez 1 rok, ale są udostępniane innym partnerom umownym tylko przez 2 tygodnie.

I WSZYSCY MACIE OBOWIĄZEK REGULARNIE SPRAWDZAĆ SWOJE DANE POD KĄTEM BŁĘDÓW, DLATEGO ISTNIEJE BEZPŁATNE SPRZEDAŻY!

Kto tego nie robi, jest sam sobie winien.

Napisany przez Frankisar
Słyszałem już wiele razy, że wiele firm i instytucji finansowych zapomina zgłosić informacje do Schufy. To naprawdę fatalne, trzeba się tym samemu zająć i może to źle wpłynąć na naszą sytuację.

Język i wybór słów użytkownika zufruehauf nie wskazują chyba na kwalifikowaną pracę biurową i ewentualną wiedzę z zakresu wewnętrznych informacji. Dla czytelników uzupełnienie informacji: - Darmowe udostępnienie informacji z Schufa zostało wymuszone dopiero w 2010 roku - wcześniej SCHUFA apparently zawsze było z tym skore do odmowy. Jest to zgodne z zdrowym rozsądkiem (i zapewne wcześniej czy później z przepisami prawnymi), że nikt nie powinien ponosić szkód, jeśli w różnych bazach danych znajdują się o nim nieprawdziwe informacje. Poszkodowany nie ma oczywiście obowiązku dbałości o jakiekolwiek bazy danych ani o złą pracę osób trzecich, bo to byłoby jeszcze piękniejsze, ale ma prawo do odszkodowania - zupełnie obojętne, kto wyrządził szkodę - to kiedyś musi nastąpić. W moich oczach informacje te nie tylko powinny być udostępniane bezpłatnie, ale również powinny być udostępniane na żądanie w każdej chwili i bezpłatnie. I SCHUFA nie interesuje się ... danymi demograficznymi, takimi jak adres w złej okolicy SCHUFA przechowuje, jak opisano, poprzednie i obecne adresy zamieszkania przez długi czas - adresy na pewno wpływają na wartość wyniku, jak dokładnie, wie tylko SCHUFA. Umowy kredytowe... nie prowadzą do obniżenia oceny bazowej Przedstawiłem mocny dowód na poparcie tego stwierdzenia. Przy wypowiedzeniu umowy, pracownik firmy kart kredytowych potwierdził mi, że nie jestem jedynym, kto z tego powodu zwraca swoją kartę kredytową. Chyba nie znajdziemy tu żadnych dalszych faktów lub dowodów oprócz wulgaryzmów niższej klasy społecznej. W moim przypadku ani mi, ani SCHUFA nie jest znane niewłaściwe zachowanie płatnicze, a mimo to nie rozumiem wartości oceny. Ponadto wątpię, czy może być prawne to, aby zgłaszać cokolwiek innego niż jasne prawne niewywiązanie się z zobowiązań. Nie istnieje niewłaściwe zachowanie płatnicze - to prawdopodobnie wytworzona legenda - jest to raczej stan binarny. Zobowiązanie nieuregulowane lub uregulowane. W związku z tym wyrok sądu dotyczący wierzytelności z umów kredytowych: Na mocy ostatniego wyroku Sądu Apelacyjnego w Monachium wszystkie banki udzielające kredytów są zobowiązane do dwukrotnego pisemnego wezwania klientów do zapłaty w przypadku rozwiązania umowy bez wypowiedzenia. Dopiero wtedy, gdy nie nastąpi zapłata, SCHUFA może zostać powiadomiona o sytuacji. Ponadto między ostatnim wezwaniem do zapłaty a zgłoszeniem do SCHUFA lub innych biur informacyjnych musi upłynąć co najmniej cztery tygodnie. Szukając w Google można znaleźć inne podobne wyroki. Stopniowo nasz system prawny staje na nogi w kwestii SCHUFA - to naprawdę już czas. Można by powiedzieć pasując do dyskusji, że brud ulicy zostaje spłukany. Myślę, że należy zastanowić się, czy i jak można wesprzeć organizacje zajmujące się ochroną danych i konsumentów, które mają to na swojej liście priorytetów. Indywidualnie trudno jest zrobić coś innego.

Zgłoszę się jeszcze raz w październiku - gdy spłacona z góry pożyczka zniknie z bazy danych. Wtedy zobaczymy... W przeciwnym razie nie ma już zbyt wiele do zrobienia: 2 konta osobiste, 2 karty kredytowe i 1 umowa telekomunikacyjna (jak już opisałem, unikam współpracy z firmami współpracującymi z SCHUFA, gdziekolwiek to możliwe). Jestem ciekawy, jak zmieni się lub jak tłumaczyć moją stosunkowo niską ocenę 96,27%.

Napisany przez 2Escorpio
Finanzhanz pisze: Zgłoszę się jeszcze raz w październiku - kiedy wczesniej spłacona pożyczka zniknie z bazy danych. Wtedy zobaczymy... W przeciwnym razie nie będzie zbyt wiele do zrobienia: 2 konta osobiste, 2 karty kredytowe i 1 umowa telekomunikacyjna (jak już wcześniej wspomniałem, unikam współpracy z firmami współpracującymi z SCHUFA) Jestem ciekaw, jak moja stosunkowo niska ocena 96,27% się zmieni lub jak mam ją wyjaśnić
Dlaczego tak bardzo się starasz poprawić swoją ocenę w Schufa, skoro nie pracujesz już z firmami współpracującymi z Schufa?

Żeby móc sobie wybudować Dom, na który mam ochotę (ewentualnie) w przyszłości, jeszcze nie uzbierałem wystarczającej sumy pieniędzy. Ponadto nikt nie może być pewien, czy kiedyś nie znajdzie się w sytuacji, gdy będzie potrzebować kredytu. Unikam firm współpracujących z SCHUFA, o ile to możliwe (np. Telco, handel); jeśli jednak zdecyduję się na kredyt, trzeba będzie to rozważyć. Nie chcę likwidować SCHUFA - chcę przecież nie być mylonym z osobami, które nie spłacają swoich długów. Chcę, aby SCHUFA działała w ramach uczciwości, legalności i przede wszystkim przejrzystości lub była zmuszona działać w ten sposób. Zostałem sklasyfikowany w najmniej wiarygodnej trzeciej części i nie mam na to wyjaśnienia - a SCHUFA odmawia mi takowego.

Napisany przez 2Escorpio
Ale czy jest świadoma, że podczas udzielania kredytów sprawdzana jest nie tylko baza danych Schufa, ale także Creditreform?

Właśnie jak obiecałem, oto aktualizacja: Spłacany z góry kredyt nie pojawia się już w bazie danych, inaczej nie ma zmian - a mój wynik teraz wynosi 98,10%
W związku z tym odpowiedź na pytanie, czy SCHUFA karze kogoś za wcześnie spłacany kredyt (kwotę, którą bank mógł wybrać), brzmi TAK; w moim przypadku o wartość o około 2% gorszą, co może znacząco wpłynąć, gdy będę chciał uzyskać kredyt. Nie ma o tym słowa ostrzeżenia - nadszedł czas powstrzymać tę organizację

Podsumowując, można powiedzieć, że należy unikać każdej współpracy z organizacją, która z kolei współpracuje z SCHUFA o ile to możliwe lub ograniczyć liczbę umów zawieranych z partnerami handlowymi, takimi jak firmy świadczące usługi kart kredytowych, banki, dostawcy usług publicznych i operatorzy telekomunikacyjni, ponieważ każde stosunek biznesowy lub intensyfikacja relacji pogarsza wynik. Posiadacz karty kredytowej pogarsza swoją zdolność kredytową, posiadacz umowy telefonicznej pogarsza swoją zdolność kredytową, dłużnik pogarsza swoją zdolność kredytową, tak samo jak ten, kto wcześnie spłaca swoje długi. Mieszkanie w złej dzielnicy lub bycie mieszkańcem złej dzielnicy pogarsza wynik. Tylko ten, kto mieszka w odpowiedniej dzielnicy i ma odpowiednią liczbę relacji biznesowych z partnerami handlowymi (którego nikt nie zna) ma bardzo dobry wynik.

W moim przypadku w bazie znajdują się teraz 2 karty kredytowe, 2 konta bankowe, 1 umowa telekomunikacyjna oraz zapytanie od jednej firmy telekomunikacyjnej. Alice, CortalConsors, Onvista Bank, Flatex i inne na przykład wyraźnie NIE współpracują z Schufą lub w moim przypadku nie przekazują danych, a mój następny krok to zerwanie/zakończenie relacji biznesowych z pierwszymi, ale nie zrezygnuję z karty kredytowej DKB.

Tylko wtedy, gdy potrzebuję dużego kredytu, wrócę. Mam nadzieję, że moje doświadczenia mogły w jakiś sposób przyczynić się do ugruntowania wielu plotek w sieci (oraz głupich gadanek) - gdyby inni również podzielili się swoimi doświadczeniami w sieci, można by było uzyskać jeszcze bardziej kompletny obraz

Dzięki za wskazówkę odnośnie Creditreform: Ile oni żądają ode mnie za informację?

Napisany przez 2Escorpio

Tak jak obiecałem, oto aktualizacja: Z wcześniej spłaconego kredytu nie ma już informacji w bazie danych, nie ma żadnych innych zmian - a mój wynik teraz wynosi 98,10%.
W związku z tym odpowiedź na pytanie, czy SCHUFA kara kogoś za wcześnie spłacony kredyt (kwotę, którą bank mógł wybrać), jest twierdząca; w moim przypadku oznacza to obniżenie wyniku o około 2%, co może mieć ogromne znaczenie, gdy będę chciał uzyskać kredyt.
Nie ma o tym żadnego ostrzeżenia - Nadszedł czas, aby położyć kres tej organizacji

Podsumowując, można powiedzieć, że wszelka współpraca z organizacją, która z kolei współpracuje z SCHUFA, powinna być jak najbardziej unikana, a liczba umów z partnerami biznesowymi, takimi jak firmy kart kredytowych, banki, firmy energetyczne i telekomunikacyjne, powinna być ograniczona do minimum, ponieważ każde partnerskie umożliwienie biznesowe negatywnie wpływa na wynik. Posiadacze kart kredytowych pogarszają swój wynik, posiadacze umów telefonicznych pogarszają swój wynik, osoby zadłużające się pogarszają swój wynik, tak samo jak osoby spłacające swoje długi wcześniej. Osoby mieszkające w złej dzielnicy lub tam wcześniej mieszkały, pogarszają swój wynik. Tylko osoby mieszkające w dobrej dzielnicy i utrzymujące odpowiednią liczbę partnerskich relacji biznesowych z partnerami umów (którą nikt nie zna) mają bardzo dobry wynik.

W moim przypadku znajdują się teraz 2 karty kredytowe i 2 konta bankowe, a także 1 umowa telekomunikacyjna i zapytanie od jednej firmy telekomunikacyjnej. Alice, CortalConsors, Onvista Bank, Flatex i inne, na przykład, oczywiście NIE współpracują z Schufa lub, w moim przypadku, nie przekazują danych, a mój następny krok będzie zakończenie/rozwiązanie relacji biznesowych z tymi pierwszymi, choć nie chcę rezygnować z karty kredytowej DKB.

Tylko wtedy, gdy potrzebuję dużego kredytu, wracam. Mam nadzieję, że moje doświadczenia mogą w jakikolwiek sposób przyczynić się do zrozumienia wielu plotek w sieci (i głupich gadanin) - gdyby inni również przekazali swoje doświadczenia w sieci, możnaby uzyskać jeszcze pełniejszy obraz sytuacji

Dzięki za sugestię dotyczącą Creditreform: Ile chcą ode mnie za informację

Każdy wynik SCHUFA powyżej 98% jest już przez większość banków uważany za bardzo dobry. Wynik 100% jest nieosiągalny... nawet wielokrotni milionerzy, którzy nigdy nie mieli kredytów i innych zobowiązań, nie mają wyniku 100%. Warto zauważyć, że nawet wynik 0% nie jest osiągalny.

CortalConsors, Onvista Bank, nie oferują kont osobistych, więc nie powinieneś mieć tam konta wybranego. Wszystkie inne produkty tam działają tylko na zasadzie salda dodatniego... więc nie ma powodu do sprawdzania Schufa.

Moim zdaniem, zasięgnięcie informacji w Creditreform powinno być bezpłatne raz w roku.

W wyżej wymienionym badaniu około połowa spośród 100 osób badanych osiągnęła wynik > 98, a 25% osób badanych > 99. Jeśli banki nie robią różnicy pomiędzy tymi dwiema grupami, byłoby to bardzo pożądane. Najwyższy wynik wyniósł faktycznie 99,70.

Napisany przez 2Escorpio

W wyżej wspomnianej badanej grupie około połowa z 100 osób testowych miała wynik > 98, a 25% miało wynik > 99.
Gdyby banki nie różniły się w tej grupie, byłoby to bardzo pożądane. Najwyższy wynik wynosi faktycznie 99,70.

Nie, od 98% wzwyż banki nie różnią już wyników, ponieważ nie jest to zły wynik, ale może się to po prostu trochę obniżyć przez konto bankowe, umowę telefonu komórkowego, czy inne produkty, które każdy człowiek posiada.

Napisany przez Dr.Oll

...
I co widzę: 2 umowy telefoniczne, które już wygasły (jedna od lat) wciąż figurowały. Również kredyt - jedyny wzięty przeze mnie kiedykolwiek - w wysokości 12000 EUR pojawił się na liście. Wtedy spłaciłam go z wyprzedzeniem po 2/3 okresu spłaty. Po prostu zapytałam kredytodawcę, czy to możliwe i jeśli tak, pod jakimi warunkami, a porównanie pokazywało: Jeśli możesz, spłać.
...

Cytat od zufruehauf

...
regularnie obsługiwane kredyty, regularnie opłacane umowy telekomunikacyjne, zakupy na fakturę w internecie które są regulowane bez upomnienia, w terminie płatności itd., czyli odpowiednie zachowanie płatnicze, nie prowadzą do obniżenia punktacji podstawowej ani poszczególnych punktacji branżowych, ale do ich poprawy. Tylko wątpliwe zachowanie płatnicze prowadzi do obniżenia.
...

Cytat od Finanzhanz

...
Umowy kart kredytowych ... nie prowadzą do obniżenia punktacji podstawowej

Ja podałem przekonujący dowód przeciwny.
...
W moim przypadku ani mi, ani SCHUFA nie jest znane złe zachowanie płatnicze, mimo to punktacja nie jest dla mnie zrozumiała.
...

Cześć wszystkim,

wątek jest już trochę stary, ale sądzę, że mogę nieco przyczynić się do wyjaśnienia.

Finanzhanz zastanawia się, dlaczego wcześnie spłacany kredyt może mieć negatywny wpływ na punktację. zufruehauf podaje - choć w sposób wymagający poprawy - odpowiedź na to pytanie.

Kluczowe jest tu odpowiednie zachowanie płatnicze. Aby zrozumieć znaczenie tej deklaracji, trzeba wiedzieć, co oznacza odpowiednie zachowanie płatnicze z punktu widzenia banku.

Obie strony umowy - klient i bank - zawierają umowę. Jedna strona udziela kredytu zgodnie z warunkami umowy (kwota kredytu, stopa procentowa itp.). Druga strona zobowiązuje się do spłaty kredytu. Sposób spłaty również jest przedmiotem umowy: okres spłaty, terminy płatności i wysokość rat są opisane w sposób jednoznaczny.

Odpowiednie zachowanie płatnicze oznacza, że spłacająca strona - klient - dokładnie przestrzega ustalonych warunków spłaty.

Umowa kredytowa, ustalona w ten sposób, dostarcza bankowi ustalonej kwoty obrotu przez określony okres - mianowicie odsetki. Jeśli klient odbiega od ustalonych warunków spłaty, na przykład poprzez wcześniejszą spłatę, zmienia się kwota odsetek, którą bank ma otrzymać. Bank, z powodu skróconego okresu spłaty, otrzymuje mniejsze odsetki. Zarabia na kredycie mniej niż to było pierwotnie uzgodnione między stronami w umowie.

Wcześniejsza spłata stanowi nadzwyczajne zachowanie w płatnościach a nie regularne. Tak samo jak nieuiszczenie spłaty, wcześniejsza spłata stanowi zachowanie szkodliwe dla strony udzielającej kredytu.

Dlatego przypuszczam, że to jest powód obniżenia punktacji. Poprawa punktacji, którą zauważył Finanzhanz po usunięciu wpisu o kredycie, wydaje się potwierdzać tę tezę.

Wreszcie, właśnie z powodu tak trudnych do zrozumienia zależności w procesie tworzenia punktacji, SCHUFA jest krytykowana. Procedura ta nie jest transparentna.

Cytat z Wikipedii

1 listopada 2011 roku Schufa Holding AG została zobowiązana przez Sąd Okręgowy w Berlinie do ujawnienia szczegółów dotyczących obliczania ryzyka niewypłacalności kredytowej lub procesu scorowania na podstawie skargi doradcy finansowego i doradcy ds. zadłużenia Andreasa Manoussosa (wyrok Sądu Okręgowego w Berlinie z dnia 1 listopada 2011 r. – 6 O 479/10). Wyrok nie jest ostateczny.

Napisany przez Naseweis
Jakie rodzaje danych mogą być uwzględnione w obliczeniach SCHUFA? Ogólnie rzecz biorąc: Nie każdy rodzaj danych jest uwzględniany we wszystkich pojedynczych obliczeniach wyniku. Tutaj znajdziesz przegląd wszystkich możliwych rodzajów danych używanych przez SCHUFA. Ważne jest, aby wiedzieć, że nawet jeśli nie ma żadnych informacji o określonym rodzaju danych dotyczących danej osoby, może to wpłynąć na wynik. Na przykład pozytywne informacje o zachowaniu zgodnym z umową w odniesieniu do Dotychczasowe opóźnienia w płatnościach mogą mieć pozytywny wpływ na wynik, nawet jeśli nie ma żadnych informacji o opóźnieniach w płatnościach dotyczących danej osoby.

Dotychczasowe opóźnienia w płatnościach
Jeśli w przeszłości nie spełniałeś umów dotyczących kredytów, takie jak liczba, rodzaj i czas trwania opóźnień płatności, mogą wchodzić w skład wyniku.

Aktywność kredytowa z ostatniego roku
To, czy i w jakim zakresie zawierałeś i zrealizowałeś transakcje kredytowe w ciągu ostatnich 12 miesięcy, może być uwzględnione w tym rodzaju danych.

Wykorzystanie kredytu
Informacje o liczbie, rodzaju, czasie trwania i zakresie kredytów, które zawarłeś, mogą być brane pod uwagę podczas obliczania wyniku.

Historia kredytowa
Ten rodzaj danych może uwzględniać, jak długo znane są nam relacje kredytowe danej osoby, na przykład konta rozliczeniowe lub karty kredytowe. Długie historie kredytowe mogą wskazywać na doświadczenie w zarządzaniu zobowiązaniami finansowymi.

Dane ogólne
Do Danych ogólnych zalicza się pozostałe informacje przechowywane przez SCHUFA, takie jak informacje o samej osobie. Mogą one być istotne, w szczególności w kontekście innych rodzajów danych (na przykład stosunek informacji o dotychczasowych opóźnieniach w płatnościach w zależności od wieku życia).

Dane adresowe
SCHUFA standardowo nie ocenia adresów do obliczania wyników. Na życzenie partnerów umownych adresowe dane mogą być uwzględnione, szczególnie jeśli nie ma informacji o warunkach kredytowych dotyczących osób. W przypadku SCHUFA są to dane SCHUFA dotyczące kredytów z bezpośredniego otoczenia adresu, lecz nie dane geograficzne zewnętrznego marketingu.

Jak możesz sam siebie ocenić? Aby lepiej interpretować uzyskane punkty wynikowe i ich znaczenie, do oceny prawdopodobieństwa spełnienia przypisano jednolite kategorie ryzyka, takie jak:

- Ponad 97,5% - bardzo niskie ryzyko
- 95% - 97,5% - niskie do przewidywalnego ryzyka
- 90% - 95% - zadowalające do zwiększonego ryzyka
- 80% - 90% - wyraźnie zwiększone do wysokiego ryzyka
- 50% - 80% - bardzo duże ryzyko
- Poniżej 50% - bardzo krytyczne ryzyko

Ocena ryzyka i ocena twojej zdolności kredytowej są dokonywane przez twojego bezpośredniego partnera biznesowego, który z reguły dysponuje dodatkowymi informacjami (np. z wniosku kredytowego). Dokonane tutaj oceny ryzyka nie muszą więc pokrywać się z oceną ryzyka udzielającej kredyt przedsiębiorstwa. Dlaczego istnieje tyle różnych wyników punktowych?

Prawdopodobieństwo, że osoba spłaci kredyt na zakup nieruchomości, nie musi odpowiadać prawdopodobieństwu, z jakim zapłaci rachunek w sklepie internetowym w terminie. Dlatego SCHUFA oferuje swoim partnerom umownym różne modele wyników szczegółowych branżowo. Branchowe wyniki SCHUFA zazwyczaj reprezentują prawdopodobieństwo opóźnienia w płatnościach w ciągu 15 miesięcy. W niektórych branżach okres ten może się różnić, aby lepiej obejść specyficzne cechy modeli biznesowych branży (np. telekomunikacja, finansowanie nieruchomości). Mimo to kategorie ryzyka są prezentowane w tej samej formie dla ułatwienia analizy. Coraz więcej firm zleca SCHUFA opracowanie indywidualnych rozwiązań dla swojej firmy, co prowadzi do całkowicie odmiennych wyników punktowych. Dlatego nawet w przypadku osoby SCHUFA mogą być obliczane różne wyniki punktowe.

Czy wynik punktowy jest niezmienny?
Nie, ponieważ informacje przechowywane przez SCHUFA o Tobie się zmieniają, na przykład pojawiają się nowe informacje, a inne są usuwane zgodnie z określonymi okresami przechowywania. Ponadto informacje same w sobie zmieniają się w czasie, na przykład relacje biznesowe trwają coraz dłużej, co prowadzi do zmian nawet bez nowych informacji.

Co oznacza wynik 90%?
Prawdopodobieństwo spełnienia wyniku 90% oznacza, że prawdopodobieństwo, że klient dokona płatności zgodnie z umową, wynosi 90%. Innymi słowy, zgodnie z danymi statystycznymi 90 z 100 osób płaciłoby terminowo.

Dodatkowe informacje można znaleźć w zakresie Oceny - Informacje na temat wyceny punktowej i SCHUFA oraz na stronie www.meineSCHUFA.de

Napisany przez Dr.Oll
Drogi/a Wścibski/a,

Dziękuję za udowodnienie, że potrafisz skopiować materiał należący do Schufa i wydać go za własne osiągnięcie.

Twoje informacje znajdują się dosłownie również pod adresem https://www.schufa.de/media/teamwebse...00120final.pdf i są łatwo dostępne za pomocą odpowiednich wyszukiwarek internetowych.

Nie potrafię zrozumieć, w jaki sposób Twój post przyczynia się do wyjaśnienia powyższych kwestii, dlatego proszę o wyjaśnienie.

Pozdrowienia
Dr.Oll

Napisany przez Naseweis
Drogi Panie Doktorze Oll,

kto umie czytać, zawsze ma przewagę!

Wiele użytkowników tutaj na forum ma problem ze znalezieniem odpowiednich stron internetowych.
Gdyby było inaczej, nie zadawano by tylu pytań.

Nie mogę przyczynić się do oświecenia, ponieważ brakuje mi odpowiedniego wykształcenia w tym zakresie. Lepiej nadają się do tego duchowni, ewentualnie nawet Papież.

Pozdrowienia!
Wiedzący

Napisany przez Dr.Oll

... Do oświecenia się nie przyczynię, ...

Bardzo smutne, że moje główne pytanie pozostaje niestety bez odpowiedzi. Ale jak wiadomo, w życiu nie zawsze można mieć to, czego się pragnie.

Proszę nie psuć wątku poprzez pseudointeligencję. Pomocne i stosowne do tematu byłoby sformułowanie stanowiska prawidłowego, takie jak klasyfikacja wczesniej spłaconego kredytu z punktu widzenia prawa umów. Konkretnie, zadałem pytanie, czy i w jakich warunkach umowę kredytową można spłacić wcześniej, co zostało odpowiedziane konkretną ofertą ze strony banku, zawierającą odpowiednie warunki. Bank był zawsze swobodny co do udzielenia odpowiedzi na moje zapytanie i sporządzenia oferty według własnego uznania. Nie było mojej strony opóźnień w płatnościach ani groźby takich. Oferta została skutecznie zaakceptowana, co doprowadziło do zawarcia nowej umowy (i jej wykonania), która była związana z poprzednią umową w bardziej niż tylko formalny sposób. W jakim stopniu było to dobre rozwiązanie dla mnie lub banku, obiektywnie niekoniecznie jest jasne, z pewnością zależy to od tego, jakie czynniki uwzględnia się. Być może bank uwzględnił statystyczne prawdopodobieństwo niewypłacalności lub aktualne możliwości inwestycyjne dla jednorazowej wpłaty; w każdym razie warunki były wybrane przez bank.
Dla mnie kluczowe: nie otrzymałem żadnej informacji ani wskazówki, że zaakceptowanie oferty banku w jakikolwiek sposób mogłoby zostać uznane za naruszenie umowy (nie trzeba dyskutować o dokładnej formie sformułowania) i być związane z niekorzystnymi konsekwencjami dla mojej oceny kredytowej. W ten sposób została mi odebrana każda szansa uwzględnienia tego w moich rozważaniach. Jako laik prawniczy wątpię, czy kiedykolwiek to może być zgodne z prawem.
Co się tyczy pogorszenia wyniku punktacji przez karty kredytowe/karty klientów podobne do kart kredytowych, również „empiryczne” doświadczenia innych osób mogą być tu z pewnością pomocne - przynajmniej do czasu, aż BIK nie zostanie w końcu prawnie zmuszona do osiągnięcia akceptowalnego poziomu transparentności, być może jesteśmy w końcu na dobrej drodze. Skontaktuję się z powodem ewentualnie ma to sens, aby go wesprzeć

Napisany przez aigo

Bardzo przykro, że moje główne pytanie pozostaje niestety bez odpowiedzi. Ale, jak wiadomo, w życiu nie zawsze dostajemy to, czego sobie życzymy.

Następnie krótko pomogę: Post ujawnił, że miejsce zamieszkania na pewno nie wpływa na wynik. Gdyby tego nie było powyżej, teraz bym to zamieścił.

Ale wracając do rzeczy: Przeprowadziłem się z Austrii do Niemiec 1.2., więc jestem jak czysta karta. Dołączam anonimowy wyciąg z meinschufa.de.

Uważam to za żart, że mam tylko jedno konto (w DKB) i to daje mi wynik prawie 94%.

Jeśli ten wynik służy do obliczania prawdopodobieństwa niewypłacalności: Jak mam obsłużyć płatność bez konta bankowego?!

Napisany przez 2Escorpio

Wtedy pomogę krótko: Ten post ujawnił, że miejsce zamieszkania zdecydowanie nie wpływa na wynik punktacyjny. Gdyby tego nie było powyżej, teraz bym to opublikował.

Ale wracając do rzeczowości: Przeprowadziłem się z Austrii do Niemiec 1.2., więc jestem jak świeża kartka. Załączam zanonimizowany wyciąg z meinschufa.de.

Uważam, że to żart, że mam tylko jedno konto (w DKB) i dzięki temu mam wartość prawie 94%.

Jeśli ta wartość służy do obliczania prawdopodobieństwa niewywiązania się ze spłaty: Jak mam obsłużyć płatność bez konta?!

Masz mały problem w swoim wyliczeniu... a mianowicie... kto powiedział, że scoring Schufy zaczyna się od 100%? (Zresztą, 100% tak czy inaczej nie istnieje).

Schufa nie zna twojego zachowania płatniczego, dlatego 94% to już dość dużo zaufania. Myślę, że twój wynik jest po prostu obliczany na podstawie Nowak & Stary i scoring nie uwzględnia tego, jak się zachowują nowi klienci w tym wieku.

Ponadto w Twoim wyliczeniu punktacji konto w DKB jeszcze nie zostało uwzględnione... Score został obliczony kilka dni przed otwarciem konta / karty kredytowej w DKB. Poczekaj jeszcze 3 miesiące i podaj nam swoją punktację, jestem ciekaw.

Napisany przez ADMCI4
Mam wynik 34% i nie jestem w stanie tego właściwie wytłumaczyć, być może ktoś tutaj może mi pomóc.

W przeszłości wziąłem 3 kredyty, z których każdy został spłacony poprawnie. Jeden nawet przed terminem.

Wpisane są, właśnie przez Vodafone, 2 umowy na telefony komórkowe (telefon i tablet) oraz, co mnie dziwi, wpis dotyczący łącza DSL, wszystko to jest/was regularnie regulowane.

W zeszłym roku ciężko zachorowałem i dlatego straciłem pracę, przez co moja karta kredytowa została zgłoszona do spłaty, którą teraz spłacam ratami.

Druga karta kredytowa jest regularnie regulowana.

Ponadto musiałem wziąć ponownie resztę kwoty pożyczki samochodowej. W internetowej informacji nie uwzględniono tego, ponieważ całkowita kwota pierwotnej pożyczki nie pokrywa rat i okresu kredytu, podczas gdy nowa pożyczka jest wyraźnie wyodrębniona.

Mam teraz ponownie pracę. Chciałem wynająć mieszkanie i byłam w szoku, gdy wynajmujący powiedział, że ze względu na informację od Schufa nie mogę być wynajmującym.

Ogólnie rzecz biorąc, zgodnie z internetową informacją był tylko problem z kartą kredytową. Dla mnie to w ogóle nie tłumaczy 34%, które według tabeli punktacji oznaczają całkowity zanik.
Czy jedno zgłoszenie do spłaty może tak bardzo obniżyć wynik?
Według informacji online, jedynym punktem, który jest oznaczony negatywnie to karta kredytowa, kwota wynosiła 800€.

Na pytania w portalu internetowym Schufa otrzymuję zawsze tylko stereotypowe odpowiedzi, więc obecnie jestem dość zdezorientowany -.-

Napisany przez 2Escorpio
Myślę, że problemem w Twoim przypadku jest jasno niespłacona karta kredytowa.

I nawet jeśli mówisz o TYLKO 800 euro... im mniejsza kwota, tym gorzej... Biuro Informacji Gospodarczej (Schufa) zastanawia się oczywiście... dlaczego nie możesz zapłacić TYLKO 800 euro? A jeśli nie możesz zapłacić 800 euro... to dlaczego mielibyśmy polecać Ci dalsze zobowiązania, być może na tysiące euro?

Karta kredytowa jest gorsza od niespłaconego debetu czy umowy na telefon... jeśli ktoś używa karty kredytowej i nie jest w stanie uregulować swoich wydatków w terminie płatności... może to zostać uznane jako oszustwo zgodnie z niemieckim kodeksem karnym (jeśli nie można wykluczyć zamiaru).
Długi z tytułu karty kredytowej zazwyczaj nie są długoterminowe (maksymalnie 4-5 tygodni)... dlatego zastanawia się oczywiście... dlaczego wydałeś na to 800 euro, skoro ostatecznie nie jesteś w stanie tego spłacić?

Dlatego zaskakuje mnie twój wynik w Schufa... jak powiedziałem, niespłacona karta kredytowa na tylko 800 euro plus inne kredyty to oczywisty problem. Ale jeszcze bardziej dziwi mnie, dlaczego nadal masz kartę kredytową, bank prawdopodobnie jeszcze nie otrzymał informacji o zadłużeniu z innej karty kredytowej, w przeciwnym razie zgodnie z zasadami bankowymi musiałby ją dawno już zablokować.

Pozdrawiam, esco

Napisany przez tnt

Schufa nie zna twojego zachowania finansowego, a 94% to już dość dużo zaufania.

Nie, delikatnie mówiąc, to bezczelność próbować ocenić w takim przypadku.

Oto interesująca strona:

https://www.schufaeintragloeschen.org...loeschfristen/

Napisany przez 2Escorpio

Niezbyt grzecznie jest w ogóle ocenianie w takich sytuacjach.

Co myślisz, co by się stało, gdyby Schufa zgłosiła

Osoba nieznana nam ?

Mogę ci powiedzieć... taka osoba nie otrzymałaby żadnych kredytów, debetów, kart kredytowych ani nawet umów na telefony.

Według ciebie to lepsze? Nie mam pojęcia.

Napisany przez tnt
Czym myślisz, co by się stało, gdyby Schufa musiała wziąć odpowiedzialność za swoje pełne błędów działań, a nawet nielegalne? Krytyka wobec Schufa

Napisany przez 2Escorpio

Co by się stało, gdyby Schufa musiała w końcu ponieść konsekwencje swoich błędów i nielegalnych działań? Krytyka pod adresem Schufy

O to akurat chodzi w obecnym wpisie

Napisany przez tnt

O to właśnie nie chodzi tutaj w obecnym wpisie

Masz rację, a mnie już tym bardziej nie zależy na moim wyniku w Schufie / czy jak tam jeszcze te bandy się zwą. Kredytodawca, który chce rzeczywiście ocenić wiarygodność kredytobiorcy i tym samym jego bezpieczeństwo na przyszłość, nie będzie zwracał uwagi na takie jakieś ustalone (a może nawet wzięte z sufitu) liczby.

Z powodu szaleństwa kilku banków i odpowiednich wpisów w Schufie przez kilka lat nie miałem nawet konta - aż do momentu, kiedy znalazłem bank, który nie szaleje. Oczywiście zapytali mnie dlaczego nie w jednej z lokalnych (oboje nazywają się Sparkasse, ale jedna była w Monachium Starnberg, a druga FFB :wink - i popatrzyli na mnie zdziwieni, gdy opowiedziałem im tę historię.

Napisany przez Habibi82
Cześć, jestem nowym użytkownikiem i niestety nie wiem, jak zadać nowe pytanie, które również dotyka tematu Schufy. Mam nadzieję, że ktoś mi tutaj pomoże. Złożyłem wniosek o kredyt dla przedsiębiorców, ponieważ chcę otworzyć własną działalność. Mój wynik to 98,7%. Mam kredyt, który trwa jeszcze rok, ponieważ musiałem zrobić kilka rzeczy związanych z moim biznesem z góry, wydałem więc za dużo pieniędzy i nie byłem w stanie opłacić raty kredytu. Porozmawiałem wtedy z bankiem, wyjaśniłem moją sytuację i powiedziałem, że spłacę go, jak tylko dostanę kredyt. Teraz moje pytanie: czy coś takiego zostanie od razu zgłoszone do Schufy, a jeśli tak, ile czasu potrzeba, aby poinformować Schufę i z jaką ok. pogorszeniem wyniku muszę się liczyć??? Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam, Habibi82

Napisany przez tnt
Myślę, że SCHUFA od razu to wie, ale raczej nie musisz zapytać - jeśli masz problemy z spłatą kredytu (czyli po prostu mówiąc: przesadziłeś z Twoim planem), raczej trudno będzie ci dostać kolejny kredyt. Odroczenie spłaty o miesiąc lub dwa na pewno byłoby możliwe. Tak przynajmniej mówię na odczucie.

Napisany przez Habibi82
Płacę ratę miesiąc później, niż powinienem, ale czy myślisz, że będzie to naprawdę takie złe?

Napisany przez tnt

Płacę ratę miesiąc później niż zwykle, wraz z tą, która jeszcze się pojawi.

Tak, nazywa się to odroczenie. :wink:

Cytat od Habibi82

Czy myślisz, że od razu będzie tak źle?

Co znaczy źle - musisz to ustalić z bankiem, ale najpierw. :wink:

Napisany przez Habibi82
To już wyjaśniłem, a to jest moje domowe bankowo, kredyt zakładający pochodzi od KfW i został już potwierdzony przez inną bank, podpisałem umowę kredytową wczoraj i teraz muszę poczekać 2-3 tygodnie na KfW, czy to jest to samo???

Napisany przez Habibi82
Właśnie rozmawiałem ponownie z moim bankiem domowym, więc informacje są przekazywane do Schufy dopiero po upływie co najmniej 4 miesięcy od niespłaconej raty, czyli nie mam się o co martwić, lol. Żegnam się i życzę miłych słonecznych dni. Pozdrawiam, Habibi

Napisany przez 2Escorpio

Właśnie rozmawiałem ponownie z moim bankiem domowym, więc informacja zostanie przekazana do Schufa dopiero, gdy nie zapłacę raty przez co najmniej 4 miesiące, co oznacza, że jestem bezpieczny, lol. Pozdrawiam i życzę miłych, słonecznych dni.

Pozdrowienia, Habibi

Chciałem powiedzieć, że w przypadku kredytu założonego przez państwowe instytucje nie ma zapytania do Schufa, ponieważ kfw i inne instytucje odpowiadają za to, a dla różnicy zazwyczaj zawierana jest ubezpieczenie na życie lub coś podobnego.

Napisany przez lemmiecaution
Niezręczne i właściwie nieprzyjemne doświadczenie mojej 20-letniej córki, studentki, związane z otrzymywaniem stypendium (Bafög) i kredytu studenckiego.

Dane samowyłączenia w biurze informacji kredytowej Schufa wykazały bazowy wynik 85,90%, pomimo braku negatywnego wpisu w Schufie, ponieważ nigdy nie miała żadnych problemów z płatnościami. Oto co posiada:

- 2 konta osobiste (Netbank i DKB) z poprzednimi zapytaniami
- 1 karta kredytowa (DKB) z limitem 100,- € (standardowy)
- 1 elastyczna, bezterminowa linia kredytowa (kredyt studencki DKB) do limitu 39.163,- €
- 2 zapytania od Telefonica dotyczące zawarcia umowy na telefon komórkowy bez późniejszego podpisania umowy
- 2 zapytania od Telekomu dotyczące zawarcia umowy na telefon komórkowy
- W rezultacie jedna zawarta umowa (20,- € za abonament)

To wszystko. W rezultacie została wykluczona z normalnego życia biznesowego i obciążona katastrofalnym raportem w Schufie, jednak tylko ze względu na ten mroczny wynik oceny.

Co z tym zrobić? To przecież nie może być zamierzone. Jeśli weźmiemy pod uwagę, że w różnych branżach pracodawcy już wymagają przedstawienia raportów z Schufy, to taka praktyka musi wywołać oburzenie w całym kraju...

Czy ktoś ma pomysł, jak sobie z tym poradzić?

Napisany przez 2Escorpio

Nieprzyjemne i właściwie doświadczenie mojej 20-letniej córki, studentki, związane z otrzymywaniem Bafög i kredytu studenckiego.

Informacja o swojej historii kredytowej w Schufa wykazała bazowy wynik 85,90%. I to bez żadnych negatywnych wpisów w Schufie, ponieważ w swoim życiu nigdy nie miała problemów z płatnościami. Co ma:

- 2 konta osobiste (Netbank i DKB) z wcześniejszymi zapytaniami
- 1 karta kredytowa (DKB) z limitem 100 euro (standard)
- 1 elastyczny, bezterminowy kredyt ramowy (kredyt studencki DKB) do limitu 39.163 euro
- 2 zapytania Telefonica dotyczące zawarcia umowy na telefon komórkowy bez finalizacji umowy
- 2 zapytania Telekom dotyczące zawarcia umowy na telefon komórkowy
- W wyniku czegoś jedno zawarcie umowy (20 euro miesięcznie z abonamentem)

I to wszystko. A mimo to została wykluczona z normalnego życia biznesowego i obciążona katastrofalnym raportem kredytowym w Schufie, ale tylko przez ten mętny wynik punktowy.

Co można z tym zrobić? To przecież nie może być zamierzone. Jeśli weźmiemy pod uwagę, że w różnych branżach pracodawcy również żądają przedstawienia raportów z Schufy, to taka praktyka powinna wywołać oburzenie w kraju...

Czy ktoś ma pomysł, jak można by to rozwiązać?

Przykro mi, ale co jest nie tak z wynikiem punktowym?

Twoja córka ma wykorzystany limit kredytowy w wysokości
39.163 euro
+ 100 euro karty kredytowej
+ debet?

I ile zarabia? Bafög... czyli kwotę poniżej kwoty podlegającej zajęciu... ponadto 39.163 euro nie mają wartości materialnej (oczywiście, ma za to wykształcenie, ale trudno jest je zajść).

Ani Schufa, ani bank nie mogą pod tymi warunkami wydać zielonego światła... ryzyko niewypłaty jest ogromnie wysokie, a w tych okolicznościach Schufa nie może zatwierdzić dodatkowych kredytów ani umów. To wszystko są po prostu obliczenia na podstawie liczb, nikt nie jest w stanie zajrzeć do głowy ludzi... to znaczy, Schufa nie wie, czy twoja córka ma pomysł na spłacenie tego czy czy w ogóle zamierza to spłacać? Wiele studentów niestety popada w prywatną niewypłacalność po ukończeniu studiów, ponieważ zobowiązania stają się zbyt duże lub nie znajdują pracy. Oczywiście, nie musi tak być w przypadku twojej córki, ale jak już wspomniałem, obliczenia opierają się na liczbach (zobowiązania / zachowanie płatnicze) a nie na sympatii czy moralnej ocenie ludzi.

Zapytania dotyczące umowy na telefon komórkowy prawdopodobnie nie obciążają zazwyczaj wyniku punktowego. Co do tych 20 euro, czy to nie jest miesięczna opłata podstawowa? Mimo to może za nie zadzwonić za 800 euro, jeśli ich nie zapłaci, to umowa zostanie wypowiedziana, dodatkowe opłaty miesięczne do końca umowy zostaną doliczone, plus opłaty karne i odsetki windykacyjne... to wszystko może bardzo szybko sumować się do obszaru 2000 euro... dlatego przy obliczaniu nie można brać pod uwagę tylko 20 euro.

I tak, wiem, że to jest głupie, gdy dotyczy to rozsądnej osoby, ale jak już wspomniałem, to nie ma znaczenia sympatia.

Napisany przez lemmiecaution
To wszystko brzmi pięknie i dobrze. Ale po pierwsze, Schufa nie wie, czy moja córka studiuje, a jeśli tak, to co. Po drugie, nie zna dochodów mojej córki. Po trzecie, nie wie, jak zabezpieczony jest ten kredyt, czy istnieje gwarancja. Po czwarte, chodzi o elastyczną linię kredytową, której jeszcze nie wiadomo, czy i w jakim zakresie zostanie użyta. Wiadomo jedynie, że może być spłacana najwcześniej rok po ukończeniu studiów, w najmniejszych ratach nawet do 20 lat. To nic innego, jak gdyby otrzymać bardzo korzystny kredyt konsolidacyjny - po prostu o wiele tańszy. W ciągu najbliższych 5-6 lat nie ma nawet do spłaty odsetek i kapitału. Jeśli wszyscy studenci, którzy otrzymują kredyt edukacyjny od KfW, DKB lub kogokolwiek innego, zostaną od razu uznani za najwyższe ryzyko dla banków, ubezpieczeń (ubezpieczenie zdrowotne, ubezpieczenie od niezdolności do pracy!), sklepów wysyłkowych, operatorów telefonii komórkowej, dostawców energii elektrycznej, właścicieli nieruchomości itp., to coś tu jest poważnie nie tak. Szczególnie jeśli młodzi ludzie nigdy wcześniej nie mieli problemów z opóźnieniami w płatnościach. Twoje argumenty są po prostu absurdalne. Bo wszystko może się zdarzyć. Nawet posiadacz 99% punktów może zbankrutować. Czasami wystarczy rozpad małżeństwa. Dlatego stan cywilny żonaty może już zawierać potencjalne ryzyko - czy to ma wpływ na punktację? Zawód, dochód i majątek nie są rejestrowane przez Schufa i rzekomo też nie podlegają scoringowi. Informacje zawarte w raporcie w Schufie dotyczą przeszłości gospodarczej i zachowania w płatnościach. Dla tego istnieją i istniały wpisy Schufy. Udzielony kredyt to była według starego rozumienia pozytywna informacja. Nie zauważyłem żadnych zmian w tej kwestii. Nawyższa punktacja nie pozwoli mojej córce nawet zostać konsultantem ubezpieczeniowym. Masz jeszcze pytania?

Napisany przez 2Escorpio
Nie musisz się do mnie wyzywać za to, nie mam na to wpływu i nie jestem również Biurem Informacji Gospodarczej (Schufa).

Ponadto sam odpowiedziałeś na kilka pytań... Schufa nie wie, jaka osoba stoi za wnioskiem (moralnie, finansowo, dochody, poręczenia kredytów itp.). To mogą być istotne punkty przy ocenie zdolności kredytowej, ale gdyby Schufa wszystko to wiedziała, byłaby ogromna awantura związana z ochroną danych.

Co do celu kredytu, nie jest to istotne dla Schufy ani dla banków... Kto gwarantuje Schufie lub bankowi, że osoba wykorzysta np. tylko 10 000 euro, a nie pełną kwotę? Takiej gwarancji nie ma.

Ponieważ Schufa nie może oceniać moralności ludzi, kalkulacje opierają się na doświadczeniach. A jeśli kobiety w tym przedziale wiekowym, korzystające z tego rodzaju kredytów, często nie spłacają kredytów, to punktacja spada dla wszystkich, którzy wpadają w tę grupę. Dla osoby, która na pewno spłaci kredyt, jest to oczywiście bardzo niesprawiedliwa sytuacja, zgadzam się z tobą w pełni!

Ale szczerze mówiąc, istnieje wiele innych grup, które otrzymują gorszą ocenę zdolności kredytowej przez zachowanie innych... np. posiadanie wielu kart kredytowych nigdy nie jest dobre dla zdolności kredytowej i dlaczego? Bo często osoby posiadające wiele kart kredytowych albo przeceniają się, albo robią z nimi głupoty... Jeśli teraz przyjdzie multimilioner z wieloma kartami kredytowymi, bo np. prowadzi wiele firm i musi rozdzielić swoje wydatki, również ucierpi. Schufa nie ma żadnych względów dla nikogo.

Istnieje wiele przykładów, gdzie tłum musi cierpieć z powodu błędów kilku osób... najlepszym przykładem jest lotnictwo... wcześniej wszystko było łatwiejsze, ale teraz z powodu idi*tów szerzących terroryzm na świecie, każdy pasażer lotniczy musi na tym cierpieć.

Na pewno nie popieram tego, co Schufa robi z twoją córką, ale nie jestem za to odpowiedzialny i nie mogę tego zmienić... mogę tylko wyjaśnić, jak do tego doszło.

Oczywiście masz środki, aby się temu przeciwdziałać, na przykład możesz napisać miły, ale realistyczny list do Schufy (co też zrobiłbym) i zobaczyć, jak zareagują... możesz także skonsultować się z prawnikiem i wnieść pozew... pytanie tylko, co to wniesie? Historia pokazała, że gdy nie ma błędnych wpisów, niewiele można osiągnąć... ale macie pełną swobodę.

Pozdrawiam, esco

Napisany przez Ralph62
Cześć,

po raz pierwszy tutaj, jestem nowy, szukałem forum, gdzie ludzie dzielący moje podejście do Schufa, ponieważ uważam, że mam coś ważnego do powiedzenia i mogę dostarczyć interesujących informacji.

Kiedy przeprowadziłem się tutaj do Monachium, odmówiono mi założenia konta w VB, ponieważ mój wynik w Schufa był zbyt niski. Prawie się przewróciłem. Uprzejmie zapytałem, a pracownik banku powiedział mi, że wynik wynosi mniej niż 20.

Natychmiast poprosiłem o informacje na rok w Schufa za opłatą. Tam jednak moje wyniki były znacznie powyżej 90%. Dokładną wartość nie pamiętam teraz. W zasadzie czuję się teraz bezpieczniej, przynajmniej nie jako gorszy człowiek.

Ale, co innego okazało się prawdą. Dopiero po dłuższej rozmowie i przedstawieniu bilansu oraz aktualnej oceny bankier zmiękczył się i zgodził na udzielenie mi konta. Bardzo hojnie...

Kiedy poprosiłem o kartę kredytową, pracownik banku, który coraz bardziej mnie polubił, chwaląc moje zasoby finansowe w bardzo dużym stopniu, zasugerował mi także inwestycje, pokazał mi, że mój wynik wynosił 19,7 z literą H, a po złożeniu wniosku o kartę kredytową spadł do bardzo przeciętnych 16,7 z literą I. Teraz praktycznie nie dostanę niczego...

Ale jak to możliwe?

Schufa pokazuje mi wynik powyżej 90%, a tutaj oficjalnie stoję w trudnej sytuacji?

Bankier powiedział mi, że osoba mieszkająca w Schwabing, korzystająca z zasiłku Hartz IV, bez telefonu, bez wydatków (przecież nie ma na to pieniędzy), prawdopodobnie ma literę B lub C. Prawie się przewróciłem.

Oczywiście mam kilka kont, konta firmowe, lokaty terminowe, konto wspólne z partnerką, portfel akcji. Ale tylko 2 konta mają limity. Żadne z nich nie jest wykorzystywane.

Nie mam długów, moja firma jest bardzo płynna, wskaźnik kapitału własnego jest niezwykle wysoki.

Moja firma to jednoosobowa działalność, obsługuje bardzo duży rynek, praktycznie w monopolu, jesteśmy innowacyjni i mnożymy każdy zainwestowany euro 20-40 razy. To samo w sobie jest wyjątkowe w obecnej sytuacji.

Zarabiam miesięcznie 5 cyfr po opodatkowaniu i mimo to ze względu na błędne informacje o miejscu zamieszkania (przy czym brany pod uwagę jest tylko dzielnica, nie lokalizacja, budynek ani czynsz miesięczny) uważany jestem za osobę drugiej klasy.

Moje opodatkowanie dochodów to średnio samochód klasy średniej do luksusowej rocznie.

To niewiarygodne. Czas zacząć działać przeciwko temu. Jestem głęboko przekonany, że wiele osób nawet nie zna tego wewnętrznego wyniku bankowego, ani nie zdaje sobie sprawy, jak ten wynik Schufa może wpływać lub może wpływać na życie ludzi w bardzo znaczący sposób.

Począwszy od oprocentowania, które zależą od wyniku, albo jak w moim przypadku, że nawet nie muszę wnioskować o mały kredyt.

W każdym razie będę odmawiał klauzuli Schufa we wszystkich umowach, które wymagają zapytania w Schufa. Jeśli chodzi o udostępnianie danych, to tylko tam, gdzie są dostępne istotne informacje, w moim przypadku w Creditreform.

To, co robi Schufa, jest obrzydliwe.

Pozdrowienia
Ralph

Napisany przez 2Escorpio
Jaki wynik w banku masz na myśli? Wynik z Biura Informacji Kredytowej czy wynik od banku? Banki obliczają indywidualny wynik dla klientów wewnętrznie... dodatkowo do informacji z Biura Informacji Kredytowej.

Napisany przez Ralph62
Cześć, wynik, który sam widzę i płacę Schufie, wynosi ponad 90%, dokładna wartość nie jest mi obecnie znana.

Jednakże wartość widziana przez bank jest bardzo niska.

Schufa sugeruje w samodzielnej informacji, którą można również zamówić w abonamencie na rok, idealny świat.

W rzeczywistości jednak myśli zupełnie inaczej o Tobie, co jest nagannym zachowaniem.

Chodzi mi o wynik widoczny w banku od Schufy.

Pozdrowienia Ralph

Napisany przez 2Escorpio
Czy Twoje konto osobiste w banku, o którym mowa, jest widoczne w Twoim sprawozdaniu z Schufa?

Napisany przez Ralph62

Ok... czy twoje konto bieżące w banku, o którym mowa, jest widoczne w twoim raporcie własnym w Schufa?

Tak, wszystkie konta są wymienione. Ale wszystkie są na plusie, wszystkie od kilku lat na plusie, aż do 6-cyfrowych kwot (konto bieżące). Brak długów. Nic, absolutnie NIC negatywnego....

Dla mnie to wszystko jest żartem.

Tylko dlatego, że mam (przymusowo) wiele kont bankowych i kart kredytowych (firmowe, osobiste, domowe i lokaty) mój wynik jest baaaaardzo niski. Takie jest też stwierdzenie pracownika banku.

Napisany przez 2Escorpio

Tak, wszystkie konta są uwzględnione. Ale wszystkie są dodatnie, wszystkie od kilku lat z saldem dodatnim nawet do 6-cyfrowych kwot (konto bieżące). Brak długów. Nic, absolutnie NIC negatywnego...

Dla mnie to wszystko jest żartem.

Tylko dlatego, że mam (przymusowo) kilka kont i kart kredytowych (biznesowe, prywatne, do gospodarstwa domowego i lokaty terminowe), mój wynik jest baaaaaaaardzo niski. Także to jest to, co powiedział pracownik banku.

Okej, moje pytanie dotyczyło, czy możliwe jest przypadkowe pomylenie nazw w Schufa.

I tak, debet, karty kredytowe itp. obniżają wynik. Konta oszczędnościowe nie są jednak dotknięte tym problemem.

Nie widzę tutaj problemu w Schufa... musiałoby fundamentalnie pójść coś nie tak. Wszystkie te konta, karty, które posiadasz, obniżają wynik, ale nie do takiego poziomu, jakiego osiągnąłeś.

Realistycznie rzecz biorąc, twój wynik, jeśli nie posiadasz długów, powinien być minimum na poziomie 90%, tak jak wynika to z informacji własnej. Ponadto wynik w Schufie, który widzi bank, jest taki sam jak wynik widoczny dla klienta w informacji własnej... nie ma żadnych różnic!

W mojej opinii jasno występuje tutaj błąd komputerowy / transmisyjny, który musisz jakos wyjaśnić, po tym jak zostałeś zwolniony.

Wynik na poziomie 20% nie jest możliwy przy braku długów, a widziałam już co najmniej 1000 informacji z Schufy w moim życiu.

Czy już pytałeś o to Schufy?

Napisany przez Ralph62
Cześć,

widziałem na własne oczy, jak moja ocena w banku spadła do 16.xx, gdy była sprawdzana karta kredytowa.

Czy rzeczywiście ocena, którą można sprawdzić samodzielnie i tę, którą widzi bank, są identyczne ???

To na pewno nie może być prawda, chyba że rzeczywiście coś jest bardzo nie tak.

Biuro Informacji Gospodarczej to Don Kichot walczący z wiatrakami. Bez bezpośredniego kontaktu nie ma szans na załatwienie sprawy. Tylko przez telefon jest uciążliwe.

Wysłałem tam fax, ponieważ email muechen@schufa.de został odrzucony jako nieznany.

Jeśli ktoś ma jakieś imię lub wskazówkę, to usiądę przed drzwiami

Pozdrowienia
Ralph

Napisany przez 2Escorpio

Cześć,

Widziałem na własne oczy, jak mój wynik w banku spadł do 16.xx po zapytaniu o kartę kredytową.

Czy rzeczywiście wynik, który można sprawdzić samodzielnie i ten, który widzi bank są identyczne ???

To zdecydowanie nie może być prawdą, chyba że coś jest naprawdę mocno nie tak.

Schufa to Don Kichot walczący z wiatrakami. Bez bezpośredniego kontaktu nie da się tam nic załatwić. Tylko telefonicznie jest uciążliwe.

Wysłałem tam faks, ponieważ mail muechen@schufa.de wrócił jako Nieznany.

Jeśli ktoś ma jakieś imię czy wskazówkę, to usiądę przed drzwiami

Pozdrowienia
Ralph

Wierzę Ci, że to widziałeś. Ważne jest jednak, że w banku mówimy o wyniku Schufa Score, a nie wewnętrznym bankowym wyniku!

I tak, zarówno wynik w samodzielnej informacji, jak i ten, który widzą handlowcy / banki podczas sprawdzania, są takie same. Jaki by miało to sens, gdyby wynik dla klienta w informacji własnej był inny niż w innych miejscach. Zauważ, że wynik jest obliczany na nowo co 3 miesiące.

Otóż, Schufa faktycznie zajmuje się skargami... problemem tutaj jednak może być to, że nie wiadomo, jak doszło do tego błędu... może to być też wina samego banku.

Najlepiej zadzwoń do Schufa i zapytaj, gdzie mają biuro w Monachium i kiedy jest otwarte... potem udaj się tam osobiście.

SCHUFA Holding AG
Kormoranweg 5
65201 WiesbadenTel.: +49 (0) 611 - 9278-0
Fax: +49 (0) 611 - 9278-109
kontakt[at]schufa.de

Jak już mówiłem, nigdy nie widziałem wyniku poniżej 80, jeśli nie ma tam nieuregulowanych długów... w twoim przypadku (bez kredytów) wynik powinien wynosić co najmniej 90. Chociaż nie znam twojego Schufa, to widziałem już ponad 1000 raportów Schufa wraz z wynikami.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 25

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata