Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na tematy związane z pracą i zawodem.

Re: Czy życiorys musi być ciągły?

Napisany przez ADMCI4
Cześć wszystkim, w tej chwili pracuję za stosunkowo niską stawkę i chciałbym ubiegać się o inne stanowisko. Jestem rzemieślnikiem i chciałbym pracować w przemyśle. Jednakże w moim życiorysie znajdują się okresy, kiedy pracowałem tylko okazjonalnie, ponieważ w tamtym czasie nie wiedziałem dokładnie, czy będę kontynuował studia czy nie. Okresy te nie prezentują się zbyt dobrze w piśmiennym życiorysie, dlatego właściwie chciałbym je pomijać. Choć to również nie wygląda zbyt dobrze, mógłbym to wytłumaczyć ustnie. Czy istnieje jakaś zasada, według której życiorys nie może zawierać przerw?

Napisany przez 2Bolitho
Jeśli w życiorysie brakuje określonych okresów, może to mieć dokładnie 2 przyczyny: - osoba chce coś ukryć, - osoba pracowała niechlujnie przy tworzeniu. Obydwa te przypadki są dla mnie kryteriami do umieszczenia CV w stosie odrzutów. Wtedy nie trzeba mi nic tłumaczyć.

Napisany przez RuhenderPol
Chociaż pracowałeś tylko okazjonalnie, lepiej będzie to znaleźć w życiorysie niż pozostawić puste miejsca. Dlatego lepiej wpisz swoje dodatkowe aktywności niż nie napisać nic.

Napisany przez 2Escorpio
I co piszą ludzie, którzy nie pracują i nie otrzymują pieniędzy od państwa? Na przykład kobiety zajmujące się domem ? To był teraz przykład.. zanim ktoś mnie zbeszta.

Napisany przez 2Bolitho
Osoby te określają się jako gospodynie domowe lub podobnie. Dzisiaj całkowicie normalne jest posiadanie życiorysu, który nie odpowiada idealnemu obrazowi. Każdy specjalista ds. zasobów ludzkich wie, że firmy mogą zbankrutować lub że czasami konieczna jest zmiana kierunku zawodowego. Zazwyczaj to właśnie nieliniowe przebiegi zawodowe przyciągają uwagę pracodawców. Ważna jest otwartość. Tak, zajęło mi pół roku, zanim dowiedziałem się, że chcę robić to czy tamto. W anglojęzycznych krajach istnieje także świetne pojęcie between the jobs dla osób poszukujących pracy. Ponadto dla rzemieślników zaczyna się złoty wiek, ponieważ brakuje następców. Mój pracodawca (przemysł chemiczny) ma obecnie poważne problemy z pozyskaniem odpowiednich pracowników. Jeśli sytuacja się pogorszy, będziemy musieli zatrudnić każdego lub przenieść zakłady produkcyjne gdzie indziej, gdzie dostatecznie dużo osób szuka pracy.

Napisany przez willpower110
To naprawdę normalne, kiedy ktoś czasami nie ma pracy. Ważne jest tylko, żeby w takich okresach życiorys wyrażał wrażenie, że faktycznie szukałeś pracy. Więc dla takich okresów napisz coś w rodzaju poszukiwanie pracy lub pisanie aplikacji do potencjalnych pracodawców albo coś w tym stylu. Po prostu nic nie ukrywaj i ewentualnie w załączniku podejmij stanowisko odnośnie tych bezrobotnych okresów. Szczerość zawsze najlepiej wypada.

Napisany przez ELWMS
Jimi76 pisze: Witam wszystkich, obecnie pracuję za stosunkowo niskie pieniądze i chciałbym ubiegać się o inne stanowisko. Jestem rzemieślnikiem i chciałbym pracować w branży przemysłowej. Jednak w moim życiorysie znajdują się okresy, w których pracowałem tylko okazjonalnie, ponieważ w tym czasie nie wiedziałem dokładnie, czy zdecyduję się ponownie studiować czy nie. Te okresy nie prezentują się zbyt dobrze w pisemnym życiorysie, dlatego chciałbym je tak naprawdę pominąć. Chociaż również to nie wygląda dobrze, mogę to jednak jeszcze wyjaśnić ustnie. Czy istnieje jakiś wymóg, że życiorys nie może zawierać przerw?
Witaj Jimi76, oto kilka praktycznych wskazówek: Bezrobotność w życiorysie - Wskazówki, bezrobotny, aplikacja Powodzenia!

Napisany przez Hans1980
Przyłączam się do innych. Z własnego doświadczenia wiem, że chaotyczne lub niekompletne życiorysy są natychmiast odrzucane. Jeśli nie jesteś pewien, jaka formuła odpowiednia jest dla określonego okresu czasu, lepiej wstawić jedno słowo kluczowe, a w rozmowie osobistej można się na ten temat bardziej konkretnie rozwinąć.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata