Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Porównanie funduszy ekologicznych

Napisany przez cstahl
Interesuję się inwestowaniem w branżę energetyki odnawialnej, w szczególności w solarne/wiatrowe itp. Czy istnieje jakiś dobry, bezpieczny fundusz lub nawet akcje w tej branży? Czy ktoś z forum inwestuje w ten obszar? Jakie są doświadczenia?

Napisany przez 2Bolitho
Czym dokładnie masz na myśli, mówiąc dobrze i bezpiecznie? Inwestowanie pieniędzy tylko w jednym obszarze zawsze wiąże się z ogromnym ryzykiem.

Napisany przez cstahl
Oczywiście, nie chcę marnować pieniędzy, myślałem, że może tutaj na forum są osoby, które od dłuższego czasu inwestują swoje pieniądze w te projekty. Dla mnie rentowność nie ma znaczenia, liczy się dla mnie raczej sumienie, aby nie wspierać rekinów, którzy wspierają przemysł zbrojeniowy (np. Thyssen Krupp). Po prostu nie wiem, gdzie mogę uzyskać niezależne porady, poza Testem Stowarzyszenia Konsumentów.

Napisany przez EuroPaule
cstahl pisze: Czy istnieje dobry, bezpieczny fundusz lub nawet akcje w tej branży? Czy ktoś z forum inwestuje w ten obszar? Jakie są doświadczenia?
Cześć, Oczywiście, istnieją akcje w tej branży. Na przykład znaną firmą jest Solarworld AG. Nie jest to jednak rekomendacja zakupu! Jeśli nie jesteś specjalistą od bilansów, energetyki, itp., zdecydowanie polecam inwestowanie w fundusz (również z s na końcu) zamiast pojedynczych akcji. W przeciwnym razie ryzyko jest po prostu bardzo wysokie. Bezpieczeństwo: Są to fundusze branżowe, co już samo w sobie niesie większe ryzyko niż fundusze o bardziej zróżnicowanym portfelu branżowym. Dodatkowo, takie modne tematy zazwyczaj charakteryzują się większymi wahaniami niż nudne klasyki (np. branża farmaceutyczna). Inwestycja w ten segment nie może być więc określana jako bezpieczna. Jednak szanse na ponadprzeciętne zyski nie są złe. To jest stary związek przyczynowo-skutkowy. Więcej informacji znajdziesz tutaj: Związek między rentownością a ryzykiem | finanzdeutsch Kryteria, na podstawie których fundusz jest dobry, musisz określić sam dla siebie. Nie ma ogólnie obowiązujących definicji. Ponadto można oceniać zawsze tylko przeszłość. Informacje o funduszach znajdziesz na stronach takich jak fondsweb.de lub morningstarfonds.de . Jeśli poszukasz new energy, znajdziesz fundusze inwestujące w ten segment. Być może warto także zainteresować się tematem zrównoważonego rozwoju (Sustainability)? Powodzenia Paule

Napisany przez Graufell
Hm, tak. Oczywiście istnieje wiele tzw. funduszy ekologicznych. Nie można jednak ogólnie powiedzieć, który z wielu zielonych funduszy jest teraz odpowiedni dla ciebie. Dlaczego nie wpiszesz hasła fundusze ekologiczne na stronie öko-test.de? Otrzymasz wtedy obszerny raport testowy, który niestety jest płatny. Być może znajdziesz tam fundusz, który spełnia twoje oczekiwania. A może zainteresuje cię inwestowanie w drzewa? Istnieją fundusze akcji (bardzo zmienne), otwarty fundusz leśny (poprzez certyfikat) lub nawet bezpośrednia inwestycja w drzewa (bardzo długa inwestycja). Może to pasuje do ciebie.

Napisany przez Meisterbriese
Cześć, jeśli chcesz zainwestować w fundusz ekologiczny, mam tu dla ciebie interesujący artykuł. Pozdrawiam

Napisany przez habari
Tutaj znajdziesz przegląd funduszy inwestycyjnych zrównoważonych: https://www.handle-fair.de/nachhaltig...eitsfonds.html

Napisany przez goldenEagle

Interesuję się inwestycjami, które specjalizują się w energii słonecznej/ wiatrowej itp. Czy istnieje jakiś dobry, bezpieczny fundusz lub nawet akcje w tej branży? Czy ktoś z forum inwestuje w ten obszar? Jakie są doświadczenia?

Cześć wszystkim,

Ja także interesuję się inwestycjami w energię wiatrową. Ponieważ dotychczas inwestowałem tylko w inne obszary, chciałem dowiedzieć się, czy ktoś z forum ma pozytywne doświadczenia z funduszami tego rodzaju i może mi dać jeden lub dwa wskazówki. Na przykład, podczas przeszukiwania Internetu natknąłem się na Leonidas Associates XII. Czy ktoś ma jakieś rady dotyczące takich funduszy?

Dzięki i pozdrowienia

Napisany przez DustinDepot
Jakiś czas temu zainteresowałem się tym tematem i doszedłem do wniosku, że po prostu nie ma funduszu, który można by ogólnie polecić i który byłby bezpieczny. Jak moi poprzednicy już zaznaczyli, zawsze jest ekstremalnie ryzykowne inwestowanie w konkretną dziedzinę (wystarczy wspomnieć o SolarMillenium).
Jeśli naprawdę jesteś przekonany do tego pomysłu, musisz podjąć decyzję samodzielnie, ale zalecam dokładne zbadanie tematu.
I jak zawsze, powinny to być środki, które można stracić. Bo kiedy odejdą, odejdą, a w przypadku funduszy ekologicznych nie jest to niemożliwe.

Napisany przez bluewave
Na tej stronie uważaj: podczas gdy w innych wpisach zawsze mówiono o otwartych funduszach, Leonidas to fundusz zamknięty (obecnie określany jako AIF).

Jeśli chodzi o otwarte fundusze ekologiczne: Osoby zainteresowane funduszami energetyki odnawialnej mogą być zadowolone z oferty takich gigantów branży jak SAM (NR WKN: 913257), Sarasin (581365) lub KBC (A0JJ51). Osoby, które planują inwestować na 8-10 lat, mogą osiągnąć atrakcyjne zyski, jeśli entuzjazm dla energii odnawialnej będzie utrzymywał się na świecie. Każdy fundusz inwestuje środki w około 50 różnych przedsiębiorstw, co zapewnia już dość dobrą dywersyfikację.

Co do AIFów: Tutaj uczestniczysz z innymi w wspólnym projekcie. Jeśli z jakiegoś powodu projekt się nie powiedzie, twoje pieniądze są zagrożone. Jeśli projekt odniesie sukces, otrzymasz regularne i wysokie dywidendy. W dziedzinie energii odnawialnej w sumie zdobyto dobre doświadczenia z AIFami i ich poprzednikami.

Generalnie mówiąc, na korzyść odnawialnych jest fakt, że globalnie jest to nadal ogromny trend. W końcu chodzi o system energetyczny, który nie generuje kosztów pierwotnej energii. Nawet jeśli Niemcy znalazły się na bocznym torze - inni rozwijają się. USA i Chiny inwestują duże sumy, a także w innych krajach europejskich (Francja, Finlandia) inwestycje w energię odnawialną nadal rosną.

Mój blog: blog.gruenesgeld.net

Napisany przez wildjessy
Cześć,
kilka lat temu zakupiłem fundusz energetyczny Con Trust!
Jestem bardzo zadowolony z tego, inwestuje w instalacje fotowoltaiczne na Sycylii i elektrociepłownię w Bodelshausen.
Istnieje teraz nawet możliwość zakupu udziałów tam!
Coś jeszcze dla siebie!
Pozdrowienia
Wildjessy

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata