- śr lip 09, 2014 10:46 am
Na tej stronie uważaj: podczas gdy w innych wpisach zawsze mówiono o otwartych funduszach, Leonidas to fundusz zamknięty (obecnie określany jako AIF).
Jeśli chodzi o otwarte fundusze ekologiczne: Osoby zainteresowane funduszami energetyki odnawialnej mogą być zadowolone z oferty takich gigantów branży jak SAM (NR WKN: 913257), Sarasin (581365) lub KBC (A0JJ51). Osoby, które planują inwestować na 8-10 lat, mogą osiągnąć atrakcyjne zyski, jeśli entuzjazm dla energii odnawialnej będzie utrzymywał się na świecie. Każdy fundusz inwestuje środki w około 50 różnych przedsiębiorstw, co zapewnia już dość dobrą dywersyfikację.
Co do AIFów: Tutaj uczestniczysz z innymi w wspólnym projekcie. Jeśli z jakiegoś powodu projekt się nie powiedzie, twoje pieniądze są zagrożone. Jeśli projekt odniesie sukces, otrzymasz regularne i wysokie dywidendy. W dziedzinie energii odnawialnej w sumie zdobyto dobre doświadczenia z AIFami i ich poprzednikami.
Generalnie mówiąc, na korzyść odnawialnych jest fakt, że globalnie jest to nadal ogromny trend. W końcu chodzi o system energetyczny, który nie generuje kosztów pierwotnej energii. Nawet jeśli Niemcy znalazły się na bocznym torze - inni rozwijają się. USA i Chiny inwestują duże sumy, a także w innych krajach europejskich (Francja, Finlandia) inwestycje w energię odnawialną nadal rosną.