Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Czy inwestycja w ogóle oraz geotermia są godne polecenia?

Napisany przez spitzwulf
Cześć wszystkim, Dotychczas mało zajmowałem się sprawami finansowymi, ale teraz chciałbym zainwestować około 10 000 €. Jednak już trochę poczytałem. 1. Przede wszystkim chodzi mi o zrównoważenie inflacji: Co wydaje się sensowne? Obecnie chyba trudno to zrobić na rachunku oszczędnościowym. Są rachunki terminowe, ale czy opłaca się teraz zainwestować pieniądze na 3-4 lata? A jak bezpieczne są banki internetowe? Lepiej niemieckie czy na przykład Banc of Scotland? Chciałbym również podzielić pieniądze. 2. Słyszałem już kilka razy, że inwestycje w rzeczowe aktywa, zwłaszcza w geotermię, są interesujące, ponieważ są gwarantowane na 20 lat odsetki z rekompensaty zapłacanej przez państwo. Czy jest to godne polecenia? Czy ktoś ma bardziej szczegółowe informacje, linki, porady? Jak można nabyć takie coś? Mam bardzo mało pojęcia w tej dziedzinie. 3. Zastanawiam się nad inwestycją części środków w złoto/srebro. Rozsądne, przy tak wysokiej cenie? 4. Interesujące alternatywy? 5. Propozycja inwestycji Na razie nie potrzebuję tych pieniędzy, ewentualnie 5 000 w ciągu 3-4 lat. Jeszcze raz na podkreślenie: Bezpieczeństwo jest dla mnie ważniejsze niż zysk, a inflacja powinna zostać zniwelowana. Mam nadzieję na kilka przydatnych wskazówek. Dziękuję Pozdrawiam Wolf

Napisany przez 2Bolitho
1) Przy niewielkich kwotach inwestycyjnych zazwyczaj obowiązuje gwarancja depozytów. Można się o tym dowiedzieć przed dokonaniem inwestycji. W przeciwnym razie stopień bezpieczeństwa można z łatwością odczytać ze stopy procentowej. Im wyższa, tym większe ryzyko. Oczywiście, również kryteria rynkowe odgrywają rolę, ale jako ogrubione oszacowanie to pasuje. Uważam ryzyko za niskie w tej dziedzinie. To nie znaczy jednak, że trzeba inwestować wszystko w jednym instytucie. 2) Trzeba się samemu poinformować. To zależy też od tego, co się chce osiągnąć. Inwestować w Dom? A może partycypować w geotermii poprzez akcje? Warto skontaktować się z lokalnym doradcą energetycznym. 3) Złoto w przeszłości zdaje się najlepiej chronić siłę nabywczą. Nikt nie jest w stanie przewidzieć, czy cena jest dziś wysoka czy niska. To zależy od przyszłości. Jedynie, co możemy dzisiaj powiedzieć to, że cena jest wysoka w porównaniu do ceny sprzed x lat. Srebro podlega większym wahaniom. 4) Akcje to kapitał zakładowy firm, a obligacje to długi emitowane przez firmy oraz państwa. Koniecznie trzeba zgłębić to zagadnienie przed inwestycją. Na przykład: https://ci4.pl/forum/viewtopic.php?t=6473 5) To zależy od mieszanki. Kategorie są już właściwie wyznaczone. Teraz trzeba tylko ustalić podział. Ponieważ za kilka lat mogą być potrzebne 5.000 euro, udział rynku pieniężnego powinien wynosić 50%. Można pokryć go na przykład lokatą terminową na ten okres. Trzeba tylko mieć nadzieję, że oprocentowanie pokona inflację. Pozostałe 50% można zainwestować w 11% złota (1 uncję), 29% akcji (3 akcje po ok. 1.000 euro) i 10% obligacji (np. poprzez fundusze obligacji). To tylko przykładowe dane. Trzeba samemu się nad tym zastanowić. Przy akcjach minimum to 3 pozycje, a każda pozycja musi wynosić przynajmniej 1.000 euro. Przy mniejszym wkładzie ryzyko jest zbyt duże, a opłaty zbyt wysokie. 1.000 euro na jedną pozycję to już niewiele, trzeba koniecznie prowadzić handel poprzez tani depozyt internetowy. Więcej elastyczności uzyskałoby się, gdyby nie potrzebować tych 5.000 euro w ciągu 3-4 lat.

Napisany przez spitzwulf
Jeszcze inne pomysły - informacje?

Napisany przez el_bundz
pisze: 5) Mieszanka ma znaczenie. Kategorie są już odpowiednie. Teraz trzeba tylko ustalić podział. Ponieważ za kilka lat może być potrzebne 5.000 euro, udział na rynku pieniężnym powinien wynosić 50%. Można go pokryć festgeldem na ten okres. Trzeba tylko mieć nadzieję, że oprocentowanie odpowiada inflacji. Pozostałe 50% można zainwestować w 11% złota (1 uncję), 29% akcji (3 akcje po ok. 1.000 euro każda) i 10% obligacji (np. poprzez fundusze obligacji). To taka luźna koncepcja. Trzeba samemu się nad tym zastanowić. Przy akcjach minimalna liczba pozycji to 3, a każda musi być warta co najmniej 1.000 euro. Przy niższych wartościach ryzyko jest zbyt duże, a opłaty za wysokie. 1.000 euro na jedną pozycję jest już niewiele, zdecydowanie lepiej korzystać z taniego brokera online. Więcej elastyczności uzyskalibyśmy, gdybyśmy nie potrzebowali tych 5.000 euro w ciągu 3-4 lat.
Cześć, uważam, że propozycja mieszanki Bolitho jest nieodpowiednia, jeśli dostępny kapitał inwestora wynosi około 10.000 euro. Jeśli ktoś zaczyna dopiero rozważać swoje finanse, chce bezpiecznie ulokować środki i dysponuje niewielką sumą, nie powinien dzielić jej na 5 różnych pozycji. Osobiście polecałbym początkującemu inwestorowi, który ma do ulokowania 10.000 euro, 5000 na konto oszczędnościowe i resztę zainwestować w fundusz (należy jednak wcześniej dokładnie się zorientować i uwzględnić opłatę początkową). Założenie jest takie, że menedżer funduszu lepiej gospodaruje z pieniędzmi niż początkujący inwestor. Ten ostatni może skupić się wtedy na poszukiwaniu odpowiedniego banku, kwocie wolnej od podatku i swoich kolejnych krokach (np. wyborze funduszu i unikaniu opłaty początkowej). Sprawa z geotermalną energią przypomina mi o pęknięciu bańki internetowej. Wtedy każdy rolnik z mojej wioski był spekulantem giełdowym. Następnie pieniądze zniknęły, a dzisiaj wszyscy znowu są rolnikami. Nie chcę tym powiedzieć, że nie warto inwestować pieniędzy na giełdzie. Chcę tylko zauważyć, że jeśli ktoś chce bezpiecznie ulokować niewielką kwotę, nie powinien inwestować połowy jej w złoto i akcje. Kiedy później ma się większą sumę do inwestycji i zdobędzie się doświadczenie, wtedy warto dążyć do takiej mieszanki, jak zaproponowano powyżej. Doświadczenie to na przykład zakup i sprzedaż uncji złota, dzięki czemu zauważy się, jak bardzo banki przehandlowują cenami (kurs złota wynosił 1000 euro, a bank dał 920).

Napisany przez 2Bolitho
el_bundz pisze: Jeśli ktoś zaczyna właśnie interesować się swoimi finansami, chce mieć bezpieczne lokaty, a dysponuje tylko niewielką sumą, nie powinien jej dzielić na 5 różnych pozycji.
Dlaczego nie? (Zwłaszcza że nie napisałeś od razu, tylko zwróciłeś uwagę na zagadnienie studiów)

Napisany przez el_bundz
Bolitho pisze: Dlaczego nie? (Zwłaszcza że nie odpowiedziałem od razu, tylko zasugerowałem przestudiowanie tematu)
Ponieważ uważam, że w mojej propozycji można mniej zrobić źle niż kupując 3 akcje i złoto. W zasadzie jednak należy znać dokładną sytuację finansową i osobowość, aby udzielić komuś odpowiedniej porady.

Napisany przez 2Bolitho
el_bundz pisze: Ponieważ uważam, że w moim przypadku trudniej jest popełnić błąd niż inwestując w 3 akcje i złoto. W zasadzie jednak, aby udzielić komuś odpowiedniej rady, powinno się znać dokładną sytuację finansową i osobowość danej osoby.
Tutaj również mógłbym ponownie poprosić o uzasadnienie tego twierdzenia... Szanuję Twoje zdanie. W końcu jednak to jest dokładnie błąd, który popełnia większość ludzi w zarządzaniu pieniędzmi. Jeśli chcę zachować swój kapitał, najlepiej sprawdziło się złoto. A w tej chwili nie widać zmiany tej tendencji. Wcale nie jest inaczej. Akcje to zwykłe udziały w firmach. Dopiero poprzez kapitał zakładowy mogę uczestniczyć w gospodarce. Kupowanie funduszy jest w porządku, ale to nie to samo. Kupując akcje, od razu staję się właścicielem udziałów w firmie. To ma duże znaczenie psychologiczne. Jeśli dodam do tego wartości z indeksu DAX, to zwykle po 12-16 latach odzyskuję całe moje pieniądze tylko z dywidendy. W chwili obecnej, ze względu na wysokie ceny, może to potrwać trochę dłużej, ale średnio to się zgadza. Następnie osiągam zysk i dalej mam kapitał zakładowy. I nie wierzę, że fundusze są lepsze od własnego wyboru akcji. Tym bardziej że tylko 20% wszystkich funduszy inwestycyjnych pokonuje wskaźnik porównawczy. W takim przypadku lepiej zainwestować w ETF-y na duże indeksy akcji.

Napisany przez el_bundz
Bolitho pisze: Również tutaj mógłbym znowu poprosić o uzasadnienie twierdzenia...
Nie zaprzeczam twoim twierdzeniom i sam mam podobny mix. Wynika to jednak z tego, że poświęciłem kilka lat na zrozumienie tego i zrobiłem to krok po kroku. W retrospekcji wolałbym zacząć tak, jak poleciłem tutaj, a następnie stopniowo wybierać akcje, surowce itp. Ogólnie preferuję obserwować niż doradzać samemu. Zauważyłem, że zalecenie dotyczące mieszanki jest Twoim standardowym rozwiązaniem (dla wszystkich). Uważam to za nieodpowiednie, ponieważ moim zdaniem ten sposób nie pasuje do każdej osobowości ani sytuacji finansowej. Ponieważ jednak każdy może robić, co chce i jest możliwe, że w tym przypadku się mylę, znowu obserwuję ;-)

Napisany przez 2Bolitho
Tak, to rozwiązanie dla wszystkich. Uważam, że inwestowanie nie dotyczy inwestora. Chodzi o pieniądze i udział w gospodarce. W dzisiejszej gospodarce istnieją różne koncepcje. Niektóre odnoszą sukces, a inne nie. Jednak zdobycie pieniędzy i uczestnictwo w gospodarce osiąga się zawsze w ten sam sposób. I nie chcę udzielać rad. Nazwijmy to przykładami. Dla mnie ważne jest, aby każdy samemu zgłębiał te tematy. Tylko w ten sposób ogół może zdobyć wiedzę finansową, która jest niezbędna do demokratyzacji życia gospodarczego. Ja zacząłem inaczej. Z funduszami inwestycyjnymi i dużymi kwotami na książeczkach oszczędnościowych itp. Żałuję, że wcześniej nie skierowano mnie na podstawowe koncepcje.

Napisany przez spitzwulf
Dziękuję za wasze odpowiedzi. Sprawdzę to i być może będę musiał wykluczyć akcje z mojego planu. Jeszcze jedno bardziej szczegółowe pytanie dotyczące lokat terminowych lub rachunków oszczędnościowych. Na różnych stronach porównawczych znajduje się dobre oferty. Jak długo obecnie zdecydowalibyście się trzymać pieniądze na lokacie terminowej i którą z nich polecacie? Co się stanie z moimi 10 000 w przypadku upadku banku? Co do złota/srebra, generalnie popieram. Przynajmniej słyszy się wiele dobrego. Czy ryzykowne byłoby przeznaczenie 2 000 na ten cel? Przecież można je też zostawić na 10 lat. Raczej złoto czy srebro? Srebro mocno się podniosło... Pozdrawiam

Napisany przez 2Bolitho
Co się dzieje, gdy bank zbankrutuje, powinni to eksperci wiedzieć. Ja się wstrzymam. Uważaj na strony porównawcze. Większość z nich została stworzona tylko po to, aby uzyskiwać prowizje. Dlatego zawierają tylko banki, które płacą prowizje, a pokusa jest oczywiście duża, aby przedstawić dobrych płatników w jak najlepszym świetle. To nie znaczy, że te strony są bezwartościowe. Należy jednak wiedzieć, że nie są to usługi, a reklama. Spójrz na wykres srebra na co najmniej 30 lat. A potem porównaj to z złotem. Wtedy twoje pytanie zostanie rozwiązane.

Napisany przez spitzwulf
Dziękuję a jak można uzyskać dobrą porównaj?

Napisany przez 2Bolitho
Możesz się już tym kierować. To w porządku. A jeśli oferta jest odpowiednia, to nie ma nic przeciwko. Być może istnieją porównania w niezależnych instytutach. Na przykład w Testach Stiftung Warentest. W przeciwnym razie trzeba samemu poszukać informacji.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata