Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych tematów związanych z finansami.

Re: Książki na temat pieniędzy.

Napisany przez knowbodie
Cześć, czy ktoś może polecić książkę na temat pieniędzy, finansów, zarządzania budżetem, zdobywania bogactwa itp.? Dziękuję!! Osobiście właśnie przeczytałem Bogaty Ojciec, Biedny Ojciec. Co bogaci uczą swoje dzieci na temat pieniędzy Wymiarowo jestem zadowolony z wyraźnej wiadomości, ale treść jest nieco rozwlekła. Dlatego mogę to polecić tylko osobom, które potrafią czytać selektywnie. Moim zdaniem, nie warto czytać całej książki.

Napisany przez 2Bolitho
Spójrz na blog Reich mit Plan. Szczególnie starsze artykuły dotyczące budowy strategii majątku są godne polecenia. Nowe artykuły niestety już takie dobre nie są. Jedynie portfel wzorcowy jest dość ciekawy. Tutaj: https://ci4.pl/forum/viewtopic.php?t=6473 jest książka wprowadzająca do giełdy. Szczegóły w wątku. Próbka czytania na dole. Poza tym mogę polecić książkę Weltkrieg der Währungen: Wie euro, Gold und Yuan um das Erbe des Dollar kämpfen - und was das für unser Geld bedeutet autorstwa Daniela D. Eckerta. Książka ta przedstawia ciekawe tło do historii gospodarczej i walut. Inflacja nadchodzi: I jak możesz się już teraz chronić autorstwa Stefana Risse również jest dobra, ale Weltkrieg der Währungen także porusza te tematy i jest nieco lepsza. Numer magazynu Spiegel Geschichte - Die Geschichte des Geldes był również świetny. Na zakończenie proponuję powieść: Eine Billion Dollar: Roman autorstwa Andreasa Eschbacha. Wszystkie te książki przeczytałem osobiście i gorąco je polecam. W przypadku pytań o szczegóły, proszę śmiało pisać, chętnie odpowiem. Jest także książka Business Punk. Jednak nie jest ona jednoznacznie polecana. Styl pisania jest okropny, a książka jest za droga. Zwłaszcza, że strony są drukowane tylko z bardzo małym tekstem.

Napisany przez knowbodie
Lista literatury na temat pieniędzy znajduje się tutaj: Geld und Wohlstand Nie mogę ocenić jakości książek, ponieważ przeczytałem tylko kilka z nich. Książka Eschbach budzi moje zainteresowanie, ale jest wielu klientów Amazon, którzy uważają ją za nużącą. Zwłaszcza wskazówka Der entspannte Weg zum Reichtum - Susan Levermann, którą podałeś w innym wątku, od razu mnie zainteresowała. W recenzjach tej książki znajduje się osoba, która poleca kilka interesujących anglojęzycznych podręczników, ale niestety są one dla mnie zbyt trudne językowo. Szkoda, coś takiego po niemiecku byłoby interesujące.

Napisany przez 2Bolitho
Z listy znam tylko: Denke nach und werde reich. Jednak nigdy mnie specjalnie nie wciągnęła. Standardowe gadanie. Styl Eschbacha jest bardzo szczegółowy. Tak samo jak jego inne książki (np. Ausgebrannt). Ale mi nigdy się nie nudził. Levermann jest naprawdę dobry. Jeśli przeczytasz tę książkę, możesz się odezwać ponownie. Wtedy podam Ci aktualne oceny firm z indeksu DAX, które są wyjaśnione w jego książce.

Napisany przez knowbodie
Z listy znam książkę Francke Klopfen, jest naprawdę rewelacyjna. Te ponad 100 credo jak unikać bogacenia, niestety i przerażająco są wszystkie zapisane w moim mózgu. To bardzo interesujące zastanawiać się, co nas podświadomie naprowadza... Staram się teraz to pozbyć. Postaram się zajrzeć na bloga wcześniej, dziękuję za radę.

Napisany przez 2Bolitho
Tak, wierzenia są interesującym tematem. Sprawdzę tę książkę.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata