Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy podatkowe, takie jak podatek od zysków kapitałowych, podatek dochodowy od kapitału, podatek od nieruchomości i wiele innych.

Re: Dlaczego moje dzieci otrzymują numer identyfikacji podatkowej?

Napisany przez ADMCI4
Mój 19-letni syn, gdy pierwszy raz miał pracę, musiał złożyć wniosek o kartę podatkową w urzędzie miejskim. Wtedy został mu również po raz pierwszy przydzielony numer podatkowy. W tym kontekście ma to sens. Teraz jednak wszyscy członkowie naszej rodziny otrzymali numer identyfikacyjny podatkowy, i to bez wcześniejszego wezwania. Nasze dwie młodsze dzieci mają jednak dopiero dziewięć i dwanaście lat. Dla nich nie ma nawet planów podjęcia pracy, a co dopiero płacenia podatków. Dlaczego otrzymują już teraz taki numer? Pozdrawiam

Napisany przez Birgit
Cześć, nie chodzi tylko o opodatkowaną pracę. na przykład odsetki również podlegają opodatkowaniu. Birgit

Napisany przez AlexD1979
Ale osiemnastomiesięczne dziecko nie składa przecież deklaracji podatkowej. Zastanawiam się, co powinnam zrobić z zaświadczeniem podatkowym mojego banku oszczędnościowego dotyczącym konta oszczędnościowego mojego syna?

Napisany przez Naseweis
AlexD1979 pisze: Ale 18-miesięczne dziecko nie składa przecież zeznania podatkowego. Zastanawiam się, co zrobić z dokumentem podatkowym dotyczącym konta oszczędnościowego mojego syna w Sparkasse?
dokładnie! Ale być może matka wykupiła ubezpieczenie emerytalne Riester i chce uzyskać dodatek dla dziecka. Pozdrowienia

Napisany przez ADMCI4
@naseweis to działało w ciągu ostatnich lat, więc nie ma potrzeby bez numeru. Celem numeru jest to, że ​​dane dotyczące danej osoby są dostępne na życzenie. Możemy zobaczyć dotychczasowe dochody, zdobyte punkty emerytalne, zapłacone podatki, kwoty wolne od podatku, składki na ubezpieczenie społeczne, przewidywane wydatki jako rencista itp. Dzięki temu nie ma już możliwości oszukiwania, ponieważ wiemy, jaki maksymalny dochód może mieć dana osoba i co może sobie na jego podstawie pozwolić. Ponadto dane te pozwalają na kształtowanie polityki podatkowej / społecznej / finansowej w taki sposób, aby życie każdego obywatela było maksymalnie uwzględnione pod względem finansowym (na przykład pasujące do momentu przejścia na emeryturę). Być może w celu przeprowadzenia takich badań został wprowadzony produkt Riester. Moim zdaniem celem numeru z pewnością nie jest zapewnienie obywatelom indywidualnej korzyści, ale przeciwnie. W tym punkcie wyrażam pełne nieufność wobec obecnych i poprzednich rządów.

Napisany przez Naseweis
@naseweis to działo się w ostatnich latach bez numeru. Ale to już nie działa, gdy zawiera się nową emeryturę Riester! Sens i cel numeru polega na tym, że dane o osobie są dostępne natychmiast po naciśnięciu przycisku. Wtedy można przedstawić dotychczasowe dochody, zdobyte punkty emerytalne, zapłacone podatki, kwoty wolne od podatku i składki na ubezpieczenie społeczne, przewidywane wydatki jako emeryt, itp. Koniec czarnorobotki, bo wie się, ile osoba maksymalnie mogłaby mieć lub sobie pozwolić. Ponadto dane umożliwiają dopasowanie polityki podatkowej/ społecznej/ finansowej tak, aby życie danej osoby było finansowo maksymalnie uwzględnione (pasujące do momentu przejścia na emeryturę np.). Być może Riester został wdrożony właśnie w celu przeprowadzenia tego rodzaju analizy. Chodzi mi o to, że w żadnym wypadku i bez wątpienia celem numeru nie jest zapewnienie obywatelom indywidualnej korzyści, lecz wręcz przeciwnie. W tym punkcie wyrażam również pełne moje nieufność do obecnych i poprzednich rządów. Pozdrowienia...................

Napisany przez ADMCI4
Kura czy jajko? Każdemu, kto potrzebuje numeru, należy go nadać. W rzeczywistości numer ten jest jednak zbędny, ostatnio wymagany tylko dlatego, żeby był stosowany. Poszedł więc raczej jajko do gniazda. Ani VN, ani pośrednik nie mają korzyści z numeru, wręcz przeciwnie - generuje to dodatkowe koszty. Złożenie numeru nie oznacza automatycznie złożenia wniosku o dodatki lub jego utrzymania. Istnieją jednak sprytni ludzie, którzy przekazują te dane, aby skorzystać z często bardzo atrakcyjnych warunków (np. w obszarze pożyczki ze środków BSV). Po dokonaniu wpłaty ewentualny wniosek o dodatki jest wycofywany, a umowa jest regularnie oszczędzana. Ale ustalona stopa kredytu niejednokrotnie znacznie odbiega od standardowych stawek. Może to jednak być tylko plotka i być w błędzie.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata