Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Jak mogę uzyskać informacje na temat refinansowania kredytu hipotecznego?

Napisany przez ADMCI4
Po tym, jak już nie otrzymujemy ulg podatkowych ani też nie otrzymujemy premii za budownictwo własne, staramy się oszczędzać tam, gdzie tylko jest to możliwe przy finansowaniu naszej nieruchomości. Pierwszy okres związany ze stopą procentową wygasa za dwa lata i dotychczas nic od naszego banku nie słyszeliśmy. Chciałbym oczywiście również zdobyć inne oferty, ale czy mogę mimo to założyć, że mój bank poinformuje mnie odpowiednio wcześnie o naszych możliwościach kontynuacji finansowania tam?

Napisany przez 2Bolitho
Dlaczego nie otrzymaliście już dopłaty mieszkaniowej? Nasze finansowanie jest jeszcze dłużej związane, a dopiero co udało nam się otrzymać EHZ? Czy u Was okres oprocentowania wynosił tylko 5 lat? A może myślisz, że EHZ zostało teraz w pełni wypłacone i już nie otrzymujecie żadnych płatności? W każdym razie... Uważam, że postawa oczekiwania jest interesująca. Najpierw złość z powodu EHZ i brak ulg podatkowych, a potem... ...ale czy mogę mimo to zakładać, że moje bank skontaktuje mnie z odpowiednimi informacjami dotyczącymi opcji kontynuacji finansowania? Gdzie jest problem, aby samemu zwrócić się do banku? Jeśli chcę to załatwić, to mogę również działać aktywnie i nie muszę polegać na tym, że mój partner umowy sam się odezwie.

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Metin, obecny bank prawdopodobnie nie poinformuje Cię o refinansowaniu, musisz sam dowiedzieć się o tym, lub zapytać! Mogę jednak powiedzieć z góry, że to będzie słaba oferta, ponieważ czyste prolongacje (refinansowanie) z reguły są gorsze niż oferty innych banków, gdzie zostajesz nowym klientem. Wówczas oferta forwardowa również jest gorsza! Po prostu zapytaj. Tak czy inaczej, obecnie najtańsze i najlepsze kredyty forwardowe wyglądają tak: - 10 lat stałego oprocentowania od momentu spłaty nominalnie 4,74%, efektywnie 4,84% do 36 miesięcy okresu forward, do 60% udziału w zabezpieczeniu! Do 80% udziału następuje dopłata w wysokości 0,1%!! - 15 lat stałego oprocentowania nominalnie 4,96%, efektywnie 5,07% (0,1% dopłaty do 80%) - 20 lat stałego oprocentowania nominalnie 4,98%, efektywnie 5,10% (0,1% dopłaty do 80%) Krótsze okresy forward powyżej 24 miesięcy są nieznacznie tańsze! Poniżej 24 miesięcy każdy musi być oceniony indywidualnie! - Regularna spłata od 1-7% możliwa - Zmiany w wysokości spłaty podczas okresu stałego oprocentowania między 1-7% są możliwe trzy razy bezpłatnie - Opcja 10% dodatkowej spłaty, z czego najmniejsza dodatkowa spłata musi wynieść co najmniej 2 500 euro! - Brak opłat!!!

Napisany przez Kundfreund
Dziś dostałem ofertę do 60% wartości zabezpieczenia i spłatę w wysokości 2% na 10 lat, oprocentowanie nominalne 4,31% przy okresie Forward 28 miesięcy. Doliczana prowizja do 36 miesiąca wynosi 0,01% miesięcznie od 7 miesiąca. Należy się jednak spodziewać podwyżki w najbliższych dniach. Pozdrawiam

Napisany przez NaTwoim13
Cześć, drogi Kliencie, 4,31 to warunki podstawowe, do których może zostać dodane 0,01% na 22 miesiące, jeśli jest dostępnych 6 wolnych - czyli 0,22% - co daje łącznie 4,53%. W przeciwnym razie proszę podać nazwę banku! Moim zdaniem stawka 4,31% na 28 miesięcy terminu w przyszłość jest w gruncie rzeczy nierealistyczna!!! To byłoby świetne warunki, ale trudno mi to sobie wyobrazić. Czy to jest bank z zakresem ogólnokrajowym, który oferuje finansowanie wszędzie, zwłaszcza kredyt ratalny, a nie jakąś inną wersję kredytu hipotecznego czy coś takiego???? Czy wszystkie prawa specjalne są również uwzględnione, zwłaszcza bez opłat? Przy 28 miesiącach w przód odkładanych, na 60% zaistniałej sytuacji, doszedłbym do nominalnych 4,66%. Z uwzględnieniem wszystkich praw specjalnych i charakterystycznej ogólnokrajowej dostępności! Mam nadzieję, że nie porównujemy jabłek do gruszek!!!!

Napisany przez Kundfreund
Wiesz tak dobrze jak ja, że w tym rynku kontakty i korzystne warunki (których nie ma każdy) zapewniają chleb powszedni. Więc dlaczego miałbym ci powiedzieć, gdzie można uzyskać te warunki? Wiesz też, że bardzo dobrze zdaję sobie sprawę, co jest realistyczne, a co nie. Byłbym zaskoczony warunkami, gdybym nie znał tego BANKU, ale BANK wydaje się jeszcze nie reagować. Być może ma jeszcze niezainwestowane środki zgromadzone. Takie rzeczy się zdarzają. I tak, finansuje na terenie całych Niemiec, ale niechętnie w obszarach wiejskich. Więcej wskazówek nie dostaniesz. PS: Nie ma to nic wspólnego z oszczędzaniem na cele mieszkaniowe, a to jest rzeczywiste kredyt z góry.

Napisany przez NaTwoim13
Cześć, drogi kliencie, Nie wierzę w warunki, i nie rozumiem, dlaczego miałbyś mieć przewagę rynkową nade mną, działając w Brunszwiku! Jako trzeci największy pośrednik finansowania budowy w Niemczech w ramach AFB, mielibyśmy też takie warunki, uwierz mi ;-) Tutaj na forum nie chodzi mi o biznes, chodzi o pomoc i o żywą wymianę poglądów!!!

Napisany przez podobro_de
Teraz, najpóźniej 3 miesiące przed zakończeniem ustalonego okresu obowiązywania oprocentowania, Twój bank musi poinformować Cię, czy w ogóle i jeśli tak, pod jakimi warunkami chce przedłużyć (prolongować) pożyczkę. Rzeczywiście, refinansowanie z istniejącego banku jest zazwyczaj stosunkowo drogie, ponieważ banki zakładają, że większość klientów z wygody lub z braku wiedzy przedłuża istniejącą pożyczkę. 2 na 3 klienci robi to w ten sposób. Sam pracowałem w dziale kredytów hipotecznych w Deutsche Bank i mogę to potwierdzić. Dla klienta jest tak łatwo, wystarczy podpisać i sprawa jest załatwiona. Natomiast zmiana jest uciążliwa, ponieważ praktycznie trzeba złożyć zupełnie nowe wnioski o finansowanie w nowym banku, który Cię jeszcze nie zna. Dodatkowo powstają koszty związane ze zmianą w księdze wieczystej, chociaż w porównaniu do możliwych oszczędności są one niewielkie. Należy jednak zawsze to sprawdzić. Wypowiedzi pełnych profesjonalistów według zasady ja mam najdłuższe lub zawsze oferuję najniższe oprocentowanie - no cóż, proszę nie zapominać o samym pytaniu, o to chodzi, przecież tak? Bank na pewno powiadomi Cię minimum 3 miesiące wcześniej, zazwyczaj 6 miesięcy wcześniej. Nie martw się. Jeszcze jedna wskazówka, zwróć uwagę na oferty prolongacyjne, czy dotychczasowa stopa spłaty kapitału będzie kontynuowana, hasło pułapka prolongacyjna. Z pozdrowieniami i miłej niedzieli Sokol Mihajlovic

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata