Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Aktualne tematy do rozmów towarzyskich. Bez reklam.

Re: 1 maja - studio nocne na temat Przyszłość pracy i bezwarunkowy dochód podstawowy.

Napisany przez 2Bolitho
YouTube - 1. Maja - nocne studio na temat przyszłości pracy i dochodu podstawowego zobaczę to dziś wieczorem, brzmi obiecująco.

Re: 1 maja - studio nocne na temat Przyszłość pracy i bezwarunkowy dochód podstawowy.

Napisany przez roland
Myślę, że jest to jedna z mniej inteligentnych pomysłów, które wyszły na jaw w ciągu ostatnich lat. Nie sądzę, że jest to zbyt realistyczne. Ludzie niechętni do pracy byliby tu faworyzowani.

Napisany przez 2Bolitho

... Ludzie, którzy nie chcą pracować, zostaliby faworyzowani.

To zakłada, że ludzie powinni pracować, a to, czy to chcą, nie ma znaczenia. Musimy przemyśleć na nowo nasze normy społeczne.
Już teraz ponad 40% ludzi czerpie dochód z pracy zarobkowej. Reszta żyje z dochodów transferowych, które częściowo są związane z granicznymi warunkami. Dlaczego nie upraszczać całego tego procesu i po prostu płacić każdemu tę samą podstawową kwotę? Uważam, że ludzie będą nadal pracować. Procent pracujących nie zmieniłby się znacząco. Zmiany byłyby natomiast widoczne w pytaniu o sens oraz warunkach pracy. Ludzie robiliby więcej rzeczy, które lubią i w których są dobrzy. Samo to znacząco zwiększyłoby produktywność. Na przykład dyskonty musiałyby zastanowić się, jakie warunki pracy oferują, aby ktoś u nich pracował. A jeśli nie zadziała, mogliby zautomatyzować. A jeśli społeczeństwo tego nie chce, ludzie mogliby po prostu płacić za indywidualną obsługę. Wtedy rzeczywiście byłby tworzony wartości. Rozmowy o zrównoważonym rozwoju znajdowałyby się bardziej w centrum uwagi. Ale tak, jak już wcześniej pisałem. Dzisiaj można zauważyć wiele punktów, które zmierzają w tym kierunku. I cieszę się z tego. Im bardziej zamieniamy rynki w sieci, tym bardziej musi się zmienić sposób myślenia o współpracy. Myślę, że nie możemy tego powstrzymać. I po co? Koniec starego modelu społecznego jest ostatecznie kluczem do wyzwań związanych z demografią oraz do przyszłego wzrostu społeczeństwa postindustrialnego. Cieszę się z tego, zwłaszcza że już teraz jestem w komfortowej sytuacji, że mogę robić to, co chcę.

Zresztą, to nie jest nowy pomysł. Wydaje mi się, że sięga on już środka ubiegłego wieku i był systematycznie rozwijany. Jednak dopiero dzięki naszej dzisiejszej produktywności oraz technologii informacyjno-komunikacyjnej stał się on realnym modelem społeczeństwa.

Napisany przez gavino
Zastanawiam się jednak, czy ten system naprawdę by zadziałał. Myślę, że wielu ludzi stałoby się leniwych, a gospodarka przestałaby działać tak sprawnie.

Napisany przez DevidausB
Niemcy są jedynym krajem w Europie, który dyskutuje na temat Powszechnego Dochodu Podstawowego. W każdym kraju, gdzie zostało to wprowadzone, efekty były zawsze takie same - początkowa lekka strata, a następnie wszystko się ustabilizowało i szło już w górę.

Napisany przez 2Bolitho

Niemcy są jedynym krajem w Europie, który dyskutuje na temat Powszechnego Dochodu Podstawowego, we wszystkich krajach, gdzie został wdrożony, wyniki były zawsze takie same: na początku lekkie straty, a następnie wszystko się ustabilizowało i zaczęło iść w górę.

Przypuszczam, że masz coś innego na myśli. Czy masz jakieś przykłady?

Jednak zastanawiam się, czy ten system naprawdę by działał. Myślę, że wiele osób stałoby się leniwych, a gospodarka przestałaby tak dobrze funkcjonować.

Wiele osób ma obawy dotyczące Dochodu Podstawowego. Zawsze fascynujące jest zastanowienie się, co by się robiło, gdyby nie trzeba było się martwić o utrzymanie. Rzadko kiedy słyszę, że ktoś tylko by sobie siedział w domu. Większość mówi, że będą pracować. Ale wreszcie robiąc coś, na co mają naprawdę ochotę.

Ponadto, powinniśmy naprawdę zastanowić się nad pojęciem pracy. Uważam, że nawet matka lub ojciec, który wychowuje dzieci i jest w domu, wykonuje pracę. To samo dotyczy opieki nad rodzicami.

Jeśli naprawdę pewna praca nie jest już wykonywana, czy nie jest to pytanie o sens samej pracy? Wyobraźmy sobie, że naprawdę nie można już znaleźć nikogo, bez względu na to, ile by się płaciło. Czy wtedy nie byłoby lepiej, gdyby ta praca przestała być wykonywana? A także istnieje alternatywa w postaci automatyzacji. Postęp produktywności nie byłby już na szkodę pracowników, a społeczeństwo byłoby wręcz zaangażowane w to dzięki Powszechnemu Dochodowi Podstawowemu.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata