- pn maja 09, 2011 10:17 am
Szanowni Państwo,
Chcielibyśmy zakupić Dom własny i obecnie oszczędzamy na ten cel. Przewidywane koszty to około 150000-200000 euro. Najchętniej w ciągu 5 lat.
Nasza aktualna sytuacja finansowa wygląda następująco:
- 23500 euro na koncie oszczędnościowym
- około 9000 euro oszczędności w programie oszczędzania na cele mieszkaniowe, który jeszcze przez 7 lat będzie trwał (łącznie 63000 euro łącznie z kredytem) (miesięczna wpłata 300 euro)
- 3000 euro oszczędności na emeryturę (miesięczna wpłata 50 euro)
Posiadamy wspólne dochody netto w wysokości około 2500 euro, które jeszcze wzrosną, gdyż moja żona obecnie pracuje tylko na pół etatu, aby mieć więcej czasu dla naszego dziecka.
Po odliczeniu wszystkich kosztów zazwyczaj zostaje nam około 1000 euro, które obecnie miesięcznie odkładam na konto oszczędnościowe. Mój plan zakłada oszczędzanie co najmniej tych 1000 euro przez 5 lat, co przekłada się na kwotę około 60000 euro bez odsetek.
Czy macie jakieś wskazówki lub pomysły, które mogłyby przynieść nam więcej korzyści niż trzymanie pieniędzy jedynie na koncie oszczędnościowym? Jak oszczędzalibyście, będąc pewnymi w 100% zakupu domu własnego? Szczerze mówiąc, jestem trochę zagubiony. Bank chciał nam sprzedać dodatkową umowę oszczędnościową, ale zdecydowanie się na to nie zgodziłem.
Poza strategią oszczędzania dużego wkładu własnego, nie mamy dobrego planu. Nie mamy również jasnej koncepcji, jak oszczędzać i czy lepiej trzymać pieniądze na koncie oszczędnościowym czy na czymś innym.
Dziękuję.