Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie budowy domu dla małej rodziny.

Napisany przez Sindbad
Szanowni Państwo, Chcielibyśmy zakupić Dom własny i obecnie oszczędzamy na ten cel. Przewidywane koszty to około 150000-200000 euro. Najchętniej w ciągu 5 lat. Nasza aktualna sytuacja finansowa wygląda następująco: - 23500 euro na koncie oszczędnościowym - około 9000 euro oszczędności w programie oszczędzania na cele mieszkaniowe, który jeszcze przez 7 lat będzie trwał (łącznie 63000 euro łącznie z kredytem) (miesięczna wpłata 300 euro) - 3000 euro oszczędności na emeryturę (miesięczna wpłata 50 euro) Posiadamy wspólne dochody netto w wysokości około 2500 euro, które jeszcze wzrosną, gdyż moja żona obecnie pracuje tylko na pół etatu, aby mieć więcej czasu dla naszego dziecka. Po odliczeniu wszystkich kosztów zazwyczaj zostaje nam około 1000 euro, które obecnie miesięcznie odkładam na konto oszczędnościowe. Mój plan zakłada oszczędzanie co najmniej tych 1000 euro przez 5 lat, co przekłada się na kwotę około 60000 euro bez odsetek. Czy macie jakieś wskazówki lub pomysły, które mogłyby przynieść nam więcej korzyści niż trzymanie pieniędzy jedynie na koncie oszczędnościowym? Jak oszczędzalibyście, będąc pewnymi w 100% zakupu domu własnego? Szczerze mówiąc, jestem trochę zagubiony. Bank chciał nam sprzedać dodatkową umowę oszczędnościową, ale zdecydowanie się na to nie zgodziłem. Poza strategią oszczędzania dużego wkładu własnego, nie mamy dobrego planu. Nie mamy również jasnej koncepcji, jak oszczędzać i czy lepiej trzymać pieniądze na koncie oszczędnościowym czy na czymś innym. Dziękuję.

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Sindbad, jeśli chcesz zdobyć 100% własności, to moim zdaniem jedyną alternatywą jest umowa oszczędnościowa budowlana. Nie dostaniesz tam dużo niższych oprocentowań niż na koncie oszczędnościowym, ale otrzymasz korzystne oprocentowanie kredytów na przyszłość, oprocentowanie stałe, niezależnie od kierunku, w którym zmierza rynek! Co jest tutaj interesujące, to fakt, że w szczególności towarzystwa ubezpieczeniowe budowlane, takie jak np. Signal Iduna, Deutscher Ring czy starszy Leipziger, mają najlepsze stawki na rynku! Często z znacznymi korzyściami! Skontaktuj się z panem C.Andreas z tego forum, jest on absolutnym ekspertem w tej dziedzinie i udziela całkowicie niezależnych porad, jako magister zarządzania!

Napisany przez Naseweis
Sindbad pisze: Szanowni Państwo, chcielibyśmy zakupić własny Dom i obecnie oszczędzamy na ten cel. Koszt to około 150 000-200 000 EUR. Najlepiej w ciągu 5 lat. Aktualnie nasza sytuacja wygląda następująco: 23 500 EUR na koncie oszczędnościowym około 9 000 EUR oszczędności budowlanych, które będą trwały jeszcze 7 lat (łącznie 63 000 EUR, wliczając w to kredyt) (miesięczna rata oszczędnościowa 300 EUR) 3 000 EUR oszczędności emerytalnych (miesięcznie 50 EUR) Obecnie nasze wspólne dochody netto wynoszą około 2 500 EUR Możemy spodziewać się ich wzrostu, ponieważ moja żona obecnie pracuje tylko na pół etatu, aby móc więcej czasu spędzać z naszym dzieckiem. Po odjęciu wszystkich wydatków mamy zazwyczaj około 1 000 EUR nadwyżki, którą obecnie miesięcznie odkładam na konto oszczędnościowe. Mój plan zakłada odkładanie co najmniej tych 1 000 EUR przez 5 lat. Co daje łącznie 60 000 EUR bez odsetek. Macie jakieś wskazówki lub pomysły, które mogą nam przynieść większe korzyści niż po prostu trzymanie ich na koncie oszczędnościowym? Jak byście oszczędzali, gdybyście mieli 100% pewność zakupu własnego domu. Szczerze mówiąc, jestem trochę zdezorientowany. Bank próbował nam wcisnąć dodatkową umowę oszczędności budowlanej, ale tego zdecydowanie nie chciałem. Dziękuję bardzo.
Cześć Sindbadzie, również ja nie zalecam podpisywania kolejnej umowy oszczędnościowej budowlanej. W dzisiejszych czasach to już nie jest opłacalne. W tym przypadku najbardziej zyskuje pośrednik. Jako konto oszczędnościowe poleciłbym Ci otwarty fundusz inwestycyjny, na przykład Hausinvest. Prowizja przy zakupie może zostać obniżona do 3% (zwykle 5%). Obecne oprocentowanie wynosi 3,2% (stan na marzec 2011). Więcej informacji na ten temat znajdziesz w czasopiśmie Stiftung-Warentest (numer 11/2010 Finanztest). Pozdrawiam!

Napisany przez Sindbad
Cześć, najpierw dziękuję za odpowiedzi. Ponownie to wszystko przemyślę. Zdecydowałem się nie brać kolejnej umowy oszczędnościowej, ponieważ już mamy jedną, a ogólna zasada przy finansowaniu odradza 100% finansowanie poprzez umowę oszczędnościową. Dodatkowym minusem jest konieczność spłacenia kredytów w bardzo krótkim czasie, co prowadzi do bardzo wysokich miesięcznych obciążeń. Obecnie otrzymuję 4,5% na lokacie terminowej na 5 lat. Być może skorzystałbym z tego dla już wyjętej kwoty 23k. @Naseweis Przy oprocentowaniu 3,2% nie widzę znaczącej przewagi w porównaniu z obecnymi rachunkami oszczędnościowymi. Takie oprocentowanie pewnie uzyskałbym też na lokacie terminowej na 3 lata. Pozdrowienia, Sindbad

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Sindbad, nie musi to być kolejna umowa oszczędnościowa budowlana, lecz jedna całościowa i to w najlepszej kasie z najlepszą i najbardziej elastyczną stawką! W ciągu 5 lat (to wystarczająco dużo czasu na przydział) mogą Państwo uzyskać potencjalnie lepsze warunki pomimo nowych opłat, niż te, które mają teraz w starej stawce. Oczywiście nie można tego uogólnić, i oczywiście opłaty bolą, ale opłata jest tylko jednym z czynników decydujących o wyborze najlepszego lokum na kolejne 5 lat, trzeba to spojrzeć i sprawdzić całościowo, co może zrobić tylko niezależny pośrednik w oszczędnościach budowlanych, który może uwzględnić wszystkie czynniki (przede wszystkim personalne) i rynek. Przynajmniej wtedy, gdy umowa oszczędnościowa budowlana jest dla Ciebie odpowiednią formą inwestycji! Trzeba również wziąć pod uwagę, czy BSV to właściwa forma inwestycji, ja jednak uważam, że tak, a spłata lub spłacanie pożyczki może być obecnie tak elastycznie zorganizowane, że kryterium szybkiej i wysoko obciążonej spłaty nie ma już znaczenia! Co mają zyskać z 3% oprocentowania kapitałowego za 5 lat, jeśli wtedy ewentualnie będą musieli finansować brakujące fundusze nawet po 6%! Jeśli jeszcze wybiorą niewłaściwą inwestycję, to ryzykują nawet - zwłaszcza w przypadku funduszy inwestycyjnych nieruchomości - nie osiągnięcie żadnych zysków. Tak świetnie praktykowały to niektóre znane duże otwarte fundusze nieruchomości, i kto by pomyślał wtedy, że z otwartą inwestycją nieruchomościową mogą pojawić się problemy! Uważam więc, że zakupienie oprocentowania na przyszłość - jeśli rzeczywiście chcesz to zrobić i będziesz potrzebować dodatkowych funduszy, lub jest to przewidywalne - jest całkiem godne rozważenia. Jak już wspomniałem, zwróciłbym się tu do Pana C.Andreasa o bezpłatne i niezależne doradztwo!!!!

Napisany przez Naseweis
Cześć Noelmaxim, powoli zaczynasz sprawiać wrażenie, że to nie jest dla Ciebie forum, gdzie pomaga się pytającym, ale służy jedynie do promocji własnej osoby. Czy jesteś tak bardzo tego potrzebny? Kto dzisiaj jest rzeczywiście niezależnym pośrednikiem? Przecież ty także nie reprezentujesz wszystkich kas oszczędnościowo-budowlanych, instytucji kredytowych ani ubezpieczycieli, którzy działają na rynku! Ty także zarabiasz na poszczególnych prowizjach! Tutaj powinno być najważniejsze udzielenie pomocy pytającemu. Jeśli jest on przekonany przez Twoje fachowe informacje, to może się skontaktować z Tobą. Ale nie trzeba ciągle podkreślać, że tylko niezależny pośrednik jest najlepszym wyborem (przecież nie jest tak naprawdę niezależny - patrz powyżej). Co mnie także niepokoi: z jednej strony stale cytujesz Stiftung-Warentest / z drugiej strony, gdy coś ci nie odpowiada, pojawiają się negatywne opinie (patrz: fundusze nieruchomości). Pozdrowienia!

Napisany przez NaTwoim13
Drogi Smartyku, to nieprawda, nie zarabiam na prowizji, jestem zatrudniony w Baufi Direkt!!! Ja (my, baufi Direkt) jesteśmy w pełni niezależni od banków, określam siebie jako profesjonalistę z odpowiednimi referencjami tylko w obszarze finansowania nieruchomości! Jeśli chodzi o oszczędzanie budowlane, z mojego punktu widzenia i moich doświadczeń, jest to pan C. Andreas, zwany maklerem, dyplomowany ekonomista, do którego się odwołałem, ponieważ nie chcę prowadzić stoiska z różnościami, a moja wiedza o rynku oszczędności budowlanych i stawkach jest zdecydowanie niewystarczająca, aby udzielać rekomendacji i pomocy o podobnej jakości jak w finansowaniu nieruchomości! Nie potrzebuję tu niczego, wręcz przeciwnie, to zajmuje czas. Ale chętnie na to czas poświęcam, przeczytaj wiele opinii, do których nikt mnie nie zmusza ani nie wynagradza! Być może pomogą ​​im otrzymane przeze mnie podziękowania, za które jestem bardzo wdzięczny, aby mogli ocenić, z jaką intencją i jakimi odpowiedziami publikuję tutaj! Naprawdę szkoda, że dopiero zaczynasz uczestniczyć tutaj i kwestionujesz wszystko, co dobrze funkcjonowało przez rok i mogło pomóc niektórym, to naprawdę nikomu nie pomaga! Zastanawiam się, skąd czerpiesz tę nieufność!

Napisany przez Sindbad
Cześć, To nie było moje zamiar wywoływać napięć tutaj. Wątpię, czy oszczędzanie na budowę naprawdę się opłaca. Ale skontaktuję się z wymienionymi panami. Umowa oszczędnościowa na budowę została stworzona na bardzo korzystnych warunkach. Porównywalny z obecnymi (niewiele się zmieniło). Signal Iduna również był obecny i był polecony przez Warentest. Wybraliśmy jednak HUK, ponieważ niewiele się różnił. Możesz to sobie policzyć. Inny ważny punkt, który być może pominięto, wyższy zwrot mógłby również zmniejszyć potrzebę kapitału własnego poprzez obniżenie oprocentowania i potrzeby kredytu. Moim skromnym obliczeniu w Excelu bardziej opłacało się to niż 1% oprocentowanie z budowlanki. Mimo to, skontaktuję się z wymienionymi panami i zapytam. Dziękuję wam obu za pomoc! Być może ktoś ma inne pomysły. Sindbad

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata