Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jaką kartę kredytową warto mieć? Które konto osobiste najlepiej mi odpowiada? Czy PayPal jest naprawdę bezpieczny?

Re: comdirect lub DKB

Napisany przez Allroadstar
Cześć! Od czerwca Sparkasse będzie przeprowadzała tylko skomplikowane procedury bankowości internetowej, które generują wszystkie ukryte koszty (SMS-TAN, generator TAN dostępny w sklepie Spk), dlatego teraz szukam odpowiedniego dostawcy nowego konta. Od października przestanę być wolontariuszem i zacznę być studentem/aprentyzem. Ponieważ podróżuję minimum 1-2 razy w roku na urlop, a także robię często zakupy online, karta kredytowa byłaby dla mnie opłacalna (limit transakcji 500€ jest dla mnie w porządku). W Sparkasse nie chciano mi dać karty mimo mojej oczywistej zdolności kredytowej, ponieważ nie otrzymuję wynagrodzenia, zamiast tego chcieli mi zaoferować kartę prepaid. Teraz znalazłem w Internecie DKB i comdirect, które obie oferują zarówno darmowe prowadzenie konta, jak i darmową kartę kredytową. Bankowość internetowa powinna być normalnie dostępna za pomocą TAN, ponieważ oba są bankami internetowymi. Niestety nie jestem ekspertem. Co byście mi doradzili? PS: Zamierzam jeszcze raz zasięgnąć porady w DB, ale raczej skłaniam się ku wyżej wymienionym opcjom

Napisany przez 2Escorpio
Hej,

generator kodów Tan kosztuje tylko raz około 10 euro i nie ma żadnych dodatkowych opłat. Nie jest to robione po to, aby zirytować klienta ani zarobić 10 euro, ale dlatego, że są one naprawdę o wiele bezpieczniejsze niż kody Tan lub I-Tan.

Między comdirect a DKB można to łatwo wyjaśnić. W zasadzie jest tam prawie wszystko takie samo, z wyjątkiem karty Visa. W przypadku comdirect mamy do czynienia z kartą debetową Visa. Oznacza to, że wszystkie płatności dokonane za jej pomocą są pobierane bezpośrednio/zaraz (zwykle w ciągu 1-2 dni, a czasami nawet 3-4 dni w weekendy) z Twojego konta bieżącego.
W przypadku DKB masz kartę kredytową (Visa) z rzeczywistymi ramami kredytowymi zwykle wynoszącymi 500 euro, które można zwiększyć (saldo) poprzez wpłaty na Twoje konto Visa. Ta karta rozlicza się jednak tylko raz (zazwyczaj około 22. dnia miesiąca) z kontem bieżącym. Dlatego uważam, że DKB w przeciwieństwie do comdirect Bank oferuje jasne korzyści. Ponadto, moim zdaniem, w DKB zbierasz więcej odsetek na koncie bieżącym i karcie kredytowej niż w Comdirect.

Pozdrawiam, esco

.., co oznaczałoby wspomniane 1,65% z innego wątku, prawda?

Mam na myśli, że 1,65% na konto bieżące (o ile dobrze rozumiem) są nieekonomiczne dla banku. Dlaczego to robią? Przecież w sumie nic ode mnie nie mają.. Czy mają umowę z VISA, która finansuje to w jakiś sposób poprzez ludzi, którzy płacą wysokie odsetki ze względu na przekroczenie stanu konta lub po prostu nieostrożność?
Czy można im ufać?

Napisany przez 2Escorpio

.., co wynosiłoby wspomniane 1,65% z innego wątku, czyż nie?

Mam na myśli, że 1,65% na konto oszczędnościowe (jeśli dobrze zrozumiałem) są właściwie nieekonomiczne dla banku. Dlaczego to robią? Właściwie nic ode mnie nie mają.. Czy mają jakiś kontrakt z VISĄ, którym w jakiś sposób finansują to poprzez ludzi, którzy płacą wysokie odsetki z powodu przekroczenia limitu konta czy po prostu nieuwagi?
Czy można im ufać?

te 1,65% dotyczą jedynie przelewu pieniędzy na kartę kredytową... to rodzaj konta oszczędnościowego i karty kredytowej w jednym. Na zwykłym koncie bieżącym otrzymasz tylko 0,5%.

Bank ma z tego sporo korzyści. Dzięki tym 1,65% sprawia, że wielu ludzi deponuje tam swoje pieniądze, ponieważ jest to nieskomplikowane, bez okresów minimalnych i w ogóle, ludzie naturalnie się na to łapią. Z tymi ulokowanymi pieniędzmi bank udziela kredytów innym klientom lub przekracza limit debetowy. Na debecie pobierają odsetki od odsetek w wysokości 7,9%... teraz odlicz 1,65% (które dostają inwestorzy)... bank osiąga zysk w wysokości 6,25%...

Wniosek: Bank osiąga zysk.

ale do tego obliczenia byłby przypisany warunek, że liczba kredytobiorców w DKB jest taka sama jak liczba osób zainteresowanych ofertą. Jeszcze raz na temat: Czy DKB jest interesująca w moim przypadku?

Napisany przez 2Escorpio

ale z tą liczbą kredytobiorców w dkb byłby związany warunek, że ilość osób korzystających z oferty musi być taka sama jak liczba kredytobiorców w dkb.

Jeszcze raz na temat: czy dkb w moim przypadku jest interesująca?

Nie, to jest tylko jedna z wielu rachunków / systemów, którymi posługują się banki. To nie jest jedyny sposób generowania dochodów w ramach tego konceptu. Na przykład, DKB nie ma praktycznie żadnych oddziałów, co znacznie oszczędza pieniądze.

Nie znam twojego przypadku, wspomniałeś tylko, że chcesz pozostać przy i-tan i masz ochotę na posiadanie karty kredytowej. Na pewno istnieje wiele banków, które mogłyby być dla ciebie interesujące, ale jeśli chodzi o comdirect i DKB, to DKB jest zdecydowanie lepszym wyborem dla ciebie. Wiem, że jako student/aprenty masz pewnie limit karty kredytowej w wysokości 500 euro, ale to już wiesz. W przypadku comdirect, jak wspomniałem, to tylko karta debetowa, która z konta rozlicza płatności w ciągu 1-2 dni, czyli nie jest to prawdziwa karta kredytowa, która zbiera opłaty i rozlicza raz w miesiącu.

Napisany przez ProperSoul
Cześć,
niestety nie mam pojęcia, w jaki sposób DKB dzisiaj wybiera swoich klientów, ale kiedy otwierałem konto DKB Cash ponad 2 lata temu, było to możliwe.

Wtedy byłem studentem (i nadal nim jestem), gdy je otworzyłem TUTAJ, dostałem kartę VISA z limitem w wysokości 500 euro.

DKB nadal korzysta z list TAN, tak. Jak długo jeszcze, to niewiadomo.

Jeśli chcesz dokonywać zakupów online za pomocą karty kredytowej, musisz pamiętać, że zostanie pobrana opłata w wysokości 1,75% od transakcji w obcej walucie. Ale moim zdaniem jest to w porządku.

W twoim przypadku - powiedziałbym - oba konta są interesujące, ale zdecydowanie bardziej DKB.

Mam nadzieję, że mogłem pomóc.

W razie kolejnych pytań dotyczących DKB Cash, po prostu zadaj je tutaj. My, czyli Bolitho, Escorpio, ja i inni, postaramy się odpowiedzieć na nie jak najlepiej

Napisany przez Doso
Chętnie zapłacę 10 euro lub więcej, jeśli moja bank używałby takiego generatora TAN. To szukanie w tych papierowych listach mnie denerwuje...

Napisany przez 2Escorpio

Chętnie zapłacę 10 euro lub więcej, jeśli moje domowe bankowość obsługiwałaby taki generator TAN. To bieganie z tymi listami papierowymi mnie denerwuje...

Kommt Zeit, kommt Rat... tak czy inaczej i-Tan powinien być wszędzie wyłączony do końca roku.

Napisany przez ProperSoul
Wczoraj wieczorem miałem okazję pomóc mojej siostrze, która odebrała z lokalnej kasy oszczędnościowej takie urządzenie do generowania kodów Chip-TAN... Po tym jak konfiguracja z wizualnym wsparciem nie zadziałała (migający obraz na monitorze, trzymać urządzenie przed nim. Czujniki znajdują się na tylnej stronie generatora) - próbowaliśmy przez 5 minut - zdecydowałem się na ręczną konfigurację. Po 20 sekundach wszystko było gotowe.

Ależ potrafią komplikować.

Ciekawe, kiedy usłyszę coś od DKB odnośnie zmiany sposobu uwierzytelniania TAN...

Do zobaczenia

Napisany przez ADMCI4
Też..
Byłem długo zachwycony DKB.
Mam tam dwa konta osobiste, kartę VISA, itp. (kartę debetową) oraz uzyskałem finansowanie hipoteczne.

DKB jest z pozoru tanią bankiem internetowym..

ALE:
- jak tylko mają okazję, naskakują na KIENTA!!!! (finansowanie hipoteczne poprzez małą klausulę stało się moim najdroższym interesem ostatnich czasów, gdzie normalne, przeciętne banki hipoteczne byłyby znacznie (!!!) lepsze!

Wszystko złoto, co się świeci!

Teraz wolałbym korzystać z renomowanego banku, który oferuje również częściowo darmowe prowadzenie konta internetowego itp. itp...

DKB użyłbym TYLKO (!!!) dla
- karty VISA (darmowe wypłaty gotówki na całym świecie)

...I NIC WIĘCEJ!!!!

Nie dajcie się skusić na robienie innych transakcji z DKB.

To zimny bank internetowy, który z tyłu odzyskuje wszystko, co wcześniej daje z przodu!!!!!

Dodatkowo zachowanie tego banku jest oburzające.
Jesteś tam numerem, nic więcej.

Przychody (z wynajmu nieruchomości) z różnych transakcji hipotecznych przechodzą tam, zrobiłem tam finansowanie hipoteczne, prowadzę swoje konta na zasadzie saldo dodatnie itp. itp.
I TYLKO dlatego, że nie mam dochodów z pracowników kółka kawalerskiego, DKB traktuje mnie jak aspołecznego, mimo że mam większe i regularniejsze przychody niż wielu pracowników (A DKB WIDZI TO NA MOICH KONTACH OD LAT)!!!

Ale to nie ma znaczenia - jestem tam NUMEREM xyz1029464, i jestem w tym anonimowym systemie ściskany jako klient.

To tyle.

PODSUMOWANIE:
Darmowe konto osobiste i karta VISA są ok (ale to można znaleźć gdzie indziej!!! I gdzie indziej zostaniesz obsłużony 10000 razy lepiej!
ALE ...zaoszczędźcie sobie pieniędzy i nerwów od samego początku i przeprowadźcie wszystkie (a zwłaszcza dalsze transakcje) raczej z bankiem, z którym będziecie zadowoleni za 10, 20 lat, ponieważ ich zachowanie jest ok i nie będziesz obciążany, czy traktowany jak numer przy okazji.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata