- wt maja 10, 2011 12:13 pm
Cześć! Od czerwca Sparkasse będzie przeprowadzała tylko skomplikowane procedury bankowości internetowej, które generują wszystkie ukryte koszty (SMS-TAN, generator TAN dostępny w sklepie Spk), dlatego teraz szukam odpowiedniego dostawcy nowego konta. Od października przestanę być wolontariuszem i zacznę być studentem/aprentyzem. Ponieważ podróżuję minimum 1-2 razy w roku na urlop, a także robię często zakupy online, karta kredytowa byłaby dla mnie opłacalna (limit transakcji 500€ jest dla mnie w porządku). W Sparkasse nie chciano mi dać karty mimo mojej oczywistej zdolności kredytowej, ponieważ nie otrzymuję wynagrodzenia, zamiast tego chcieli mi zaoferować kartę prepaid. Teraz znalazłem w Internecie DKB i comdirect, które obie oferują zarówno darmowe prowadzenie konta, jak i darmową kartę kredytową. Bankowość internetowa powinna być normalnie dostępna za pomocą TAN, ponieważ oba są bankami internetowymi. Niestety nie jestem ekspertem. Co byście mi doradzili? PS: Zamierzam jeszcze raz zasięgnąć porady w DB, ale raczej skłaniam się ku wyżej wymienionym opcjom