Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Zmiana? Dziś, jutro czy...........................?

Napisany przez Karat
czy dzisiaj rozpocznie się wzrost? Jednak prognozy nie wyglądają tak optymistycznie. Ameryka i Tokio zamykają sesję na minusie. Jednak nie tak dużym. Myślę, że dzisiaj spadnie jeszcze bardziej. Święto w czwartek (Szwajcaria) może również stanowić przeszkodę dla silnych zakupów, ale najpóźniej od przyszłego tygodnia powinno to się zmienić. Zwłaszcza na SMI jest kilka tytułów, które wydają się interesujące po tych cenach. Po tej korekcie akcje trafią teraz do nowych rąk, co stanowi dobrą podstawę dla cen. Moje bank twierdzi, że m.in. CS, ABB i Zürich są bardzo interesujące po tych cenach i mają potencjał wzrostu. Mogę sobie wyobrazić wszystkie 3 tytuły w moim portfelu. Poczekam do końca dzisiejszego dnia, a potem podejmę decyzję. Niemniej jednak nie będę mógł kupić wszystkich 3 tytułów i dlatego najprawdopodobniej ABB dostanie pierwszeństwo. Mam już jednak GE w portfelu. Czy to problem? Pozdrawiam Karat

Napisany przez ADMCI4
Nie jestem pewien, co mam teraz kupić: ZURN kupiłem mądrze opadając do 310 w zeszły piątek. Dla mnie ABBN byłby także opcją, albo QUAN. Quadrant stracił wczoraj prawie 8% sam. KGV wynosi nieco ponad 12, tytuł stracił już około 30% wartości w ciągu ostatnich 10 dni. Ale teraz poczekam przynajmniej jeden dzień i zobaczę, co się stanie....

Napisany przez ADMCI4
W okresach takich jak obecny analitycy na razie mówią o zdrowej korekcie. Jeśli jednak ten okres potrwa trochę dłużej i straty się pogłębią, to nawet analitycy tracą swoją optymizmem zawodowy. Wczoraj na pewno zakończyłem moją krótkoterminową strategię i zacząłem budować średnio- i długoterminowe pozycje. Korekta do tej pory nie była tak silna, jak sądziłem na początku roku. Ale przynajmniej dolar trochę osłabł, a kilka akcji częściowo ponownie osiągnęło wartość z końca 2005 roku.

Napisany przez 2cybercrash
Mówienie o zwrocie zawsze jest iluzoryczne, w zależności od techniki zabezpieczeń akcje powodują reakcje przeciwną, zazwyczaj z wąskimi granicami, jeśli nabywcy wtargną na rynek, może dojść do krótkotrwałych efektów związanych z rajdem. Jeśli głównie dokonano zbioru z zatrzymaniem strat, to kapitał został unicestwiony. Zwrot oznacza wtedy brak dalszych zniżek, choć poziom utrzymuje się na miejscu. Zaufanie do rynków jest zrujnowane. Dopiero potencjalnie przekonujące komunikaty przedsiębiorstw poprawiają chęć ryzyka uczestników rynku. Z powodu znacznego ograniczenia wzrostu w wykresie, powstała istotna strefa oporu.

Napisany przez Simona
Czy może to być po prostu celowe wycofywanie pieniędzy z rynku? (Już mieliśmy to kiedyś, już zapomniane)? Jeśli odłożymy na bok korektę, motto Sell in May, oraz fundusze hedgingowe? Wszystko było już niezwykle poważne ze względu na amerykańskie ceny konsumenckie i stopy procentowe, które mogą wzrosnąć albo i nie:-)? Jako powód można by też podać nowego pana Bernankego - to mogłoby być też przyczyną:-). Tak, gdyby można było rzucić okiem za kurtynę, aby zobaczyć co naprawdę się dzieje? :?: Trzymaj gotówkę, nie sprzedawaj inwestycji w panice, handluj ostrożnie, ale handluj jak tylko możesz. Nic im nie daj :!:

Napisany przez richard100
Tak, wszystko jest trudne do przejrzenia. Tutaj również ponownie obowiązuje zasada: To nie informacje tworzą kursy, ale kursy tworzą informacje. Największym błędem, jaki teraz można popełnić, jest sprzedaż akcji w panice z stratą. ? Pozdrawiam, Rich

Napisany przez ADMCI4
No więc, właśnie kupiłem małą porcję Quadrant. Mam nadzieję, że nie będzie to mój następny strzał w dziesiątkę :wink:

Napisany przez Simona
Nieźle, jeśli wiesz, że niedawno kosztowały ponad 240.- :!: Pozdrowienia, Simona

Ciekawa lektura, która dodaje otuchy... :lol: Pozdrowienia, Rich https://www.manager-magazin.de/geld/geldanlage/0,2828,417100,00.html

Napisany przez Simona
:lol: Naprawdę interesujące, uzasadnienia ekspertów finansowych - bardzo znajome dźwięki. Musi być jakoś to; co można powiedzieć, jeśli nie zna się dlaczego. Może to być także piłka nożna - a jednak nie, to jeszcze przede mną :roll: Pozdrowienia, Simona

Napisany przez ADMCI4
Simona pisze: Czy mogłoby to również oznaczać, że po prostu pieniądze są celowo wycofywane z rynku?
Które pieniądze? Czy masz na myśli wirtualne pieniądze stworzone przez hossę? Najbardziej pamiętną wypowiedzią z powyższych postów jest ta od Cybercrash. Jeśli głównie zbiory stop loss zostały zebrane, to kapitał został zniszczony. Jeśli ta wypowiedź jest prawdziwa i kapitał został zniszczony w wyniku upadku, to w konsekwencji oznacza to, że przez rosnące ceny kapitał został stworzony. Z czego? Z powietrza. Przykład: Kupiłem SMI w listopadzie za 7500 franków. Pod koniec kwietnia SMI stoi na poziomie 8100. Jestem więc o 600 franków bogatszy. Czuję się odpowiednio szczęśliwy i inwestuję. Teraz SMI znowu wynosi 7500 a ja jestem znowu tak samo biedny jak w listopadzie. Więc tak, kapitał został stworzony i zniszczony. I również prawdą jest, że ten kapitał został wycofany z rynku. Rozpłynął się z powietrza, skąd się wziął. Tylko ten, kto kupił w listopadzie i sprzedał w kwietniu, stworzył dla siebie prawdziwy kapitał. Tylko ten, kto kupił w kwietniu i teraz sprzedał, stracił prawdziwy kapitał. Ale ogólnie wszystko się wyrównuje. Innymi słowy: Pieniądze nie zniknęły. Po prostu trafiają w inne ręce

Napisany przez Simona
:P Bravo Markus, za to odkrycie :!: :arrow: Innymi słowy: Pieniądze nie zniknęły. Po prostu należą do kogoś innego Tak trafnie ujęte. Jeśli mógłbyś nam jeszcze powiedzieć, kto to jest :?: Nie tak wiele osób potrafi zebrać takie wartości na zawołanie. Oczywiste, że jest się wykorzystywanym, aż do osiągnięcia największych SL-Marken. Czy Wall Street zadziałała? Prawdopodobnie nie Dubai. Pozdrowienia, Simona

Napisany przez ADMCI4
richard100 pisze:
Interesująca lektura, która dodaje odwagi... :lol:
Pozdrowienia Rich

https://www.manager-magazin.de/geld/geldanlage/0,2828,417100,00.html

Finansiści i analitycy zalecają zachowanie spokoju, choć należy to uznać za ich obowiązek.

Bardzo prawdziwe spostrzeżenie

Napisany przez ADMCI4
helikopter ben będzie dziś wygłaszał przemówienie przed senackim komitetem. Nie byłoby dla mnie zaskoczeniem, gdyby znowu opowiadał o tym, jak czuje się niewłaściwie zrozumiany przez rynki finansowe.

Napisany przez Turicum
Przeszłość pokazuje, że czerwiec jest zazwyczaj bardziej ekstremalny (+/-) niż maj. Co jeszcze nas czeka?

Napisany przez ADMCI4
I kiedy po raz x wyliczymy wszystkie argumenty za dużą poprawką, wtedy wyciągamy ze strzały dobry stary ptasią grypę: https:// https://www.trade-net....d=294870

Napisany przez Turicum
simon pisze: A kiedy po raz x powtórzysz wszystkie argumenty za dużą poprawką, to wyciągniesz z kołczana również stary dobry ptasią grypę: https:// https://www.trade-net....d=294870
Więc nie kupuj akcji fermy kurzej :lol:

Napisany przez ADMCI4
Turicum pisze: Nie kupuj akcji ferm drobiu :lol:
Ale tak. Ptasia grypa to naprawdę super rzecz: Dzięki temu ferma drobiu może sprzedać wszystkie swoje ptaki na koszt podatników, nie ma już pracy na głowie, a potem można zacząć od nowa i skorzystać na wzroście cen jajek i drobiu.

Napisany przez ADMCI4
Turicum pisze: Przeszłość pokazuje, że czerwiec jest zazwyczaj bardziej skrajny (+/-) niż maj. Co jeszcze nas czeka?
Makr Twain kiedyś powiedział: Maj i październik są najtrudniejszymi miesiącami na giełdzie. Razem z wrześniem, czerwcem, sierpniem, grudniem, kwietniem, marcem, listopadem, styczniem, lipcem i lutym :wink:

Napisany przez Turicum
Cytat od Turicum Przeszłość pokazuje, że czerwiec jest zazwyczaj bardziej skrajny (+/-) niż maj. Co jeszcze nas czeka? Mark Twain kiedyś powiedział: Maj i październik są najtrudniejszymi miesiącami na giełdzie. Razem z wrześniem, czerwcem, sierpniem, grudniem, kwietniem, marcem, listopadem, styczniem, lipcem i lutym :wink: Czy to nie był inny Mark (Faber lub coś w tym rodzaju)?

Napisany przez Karat
Cześć Turium Dziś wygląda na to, że dostajemy przedsmak czerwca. Wszystko JEST CZERWONE! Myślę, że teraz wszyscy walczą ze wszystkich sił i ceny akcji spadają na dno. Wydaje mi się, że teraz ostatni, mały wierny rzuci swoje akcje. To spowoduje, że spirala cen akcji obróci się w kierunku, gdzie sępy czekają na tanie łupy. Hakerzy podzielą łupy po niskich cenach między sobą, a następnie stopniowo, lecz skutecznie ponownie manipulują cenami. PODSUMOWANIE: Bogaci stają się bogatsi, a biedni biedniejsi. Wszystko to bez rozlewu krwi! Karat

Ja, heute jest znowu taki dzień, gdy zostawiam wyłączony komputer, czyli nie śledzę kursów giełdowych. Wieczorem zerknę, ile trupów leży. :mrgreen: Po prostu nie daj się zszaleć, lepsze czasy nadejdą. Dobra okazja, aby spędzić czas w ogrodzie. Mam nadzieję, że prognozy są tak samo błędne jak prognozy pogody. Dziś rano miało padać u nas, a ja widzę niemal bezchmurne niebo ze słońcem... :lol: Czasem po prostu... albo bardzo często, dzieje się inaczej niż myślimy, a pesymizm nie jest dobrym doradcą. Życzę wszystkim mocnych nerwów, Pozdrowienia, Rich

Napisany przez 2cybercrash
Jestem bardzo zadowolony, że mam do zrobienia 2 dni biznesowych w Niemczech, więc nie muszę oglądać rzeźni na kursie. Odpalić czerwiec czy od razu całe lato?

Napisany przez Mustang98
Całe lato i jeszcze dodatkowe 2 lata. Kto teraz jeszcze tego nie zauważył, jest sam sobie winien. Jesteśmy w dołku. Kursy mocno spadną. Również ABB i NOVN, te bardzo chwalone akcje, również spadną. Moja rada to nic nie sprzedawać i w tej chwili nic nie kupować. Odwrót trendu nadejdzie, jedyna rzecz to zauważyć to wystarczająco wcześnie :wink:

Napisany przez ADMCI4
Kochany mustang, jeśli masz 2 lata w bazie, dlaczego nie sprzedajesz tytułów?

Napisany przez ADMCI4
peitschi pisze: drogi mustang, jeśli liczysz na spadek cen po 2 latach, dlaczego nie sprzedajesz swoich akcji?
Uzasadnione pytanie. Chociaż - - - nie sprzedaję też akcji. Ale prawdopodobnie dlatego, że (oprócz kopalń) w ogóle żadnych nie mam Ponadto nie do końca podzielam ocenę mustanga: Spadek cen z pewnością potrwa dłużej niż 2 lata :twisted:

Napisany przez Karat
Cześć Marcusie, Piszesz, że obecnie posiadasz tylko akcje związane z kopalniami. Jeśli chodzi o złoto, jestem zaangażowany w certyfikat indeksu AMEX Gold Bugs (Hui). Oczywiście ten certyfikat, podobnie jak indeks HUI, w ostatnich dniach mocno spadł. Teraz zastanawiam się, czy nie powinienem wymienić mojego certyfikatu na pszenicę (open end) na kolejną transzę indeksu Amex Gold Bugs? Myślę, że w przypadku złota jest więcej do zyskania. Pszenica od dłuższego czasu tkwi w miejscu. Jednak wkrótce zacznie się sezon burz w obszarach uprawnych. No dobrze, burze zawsze w końcu nadchodzą! Co sądzisz o tej wymianie? Pozdrawiam, Karat

Napisany przez Mustang98
peitschi pisze: drogi mustang, jeśli liczysz na spadek po 2 latach, dlaczego nie sprzedajesz akcji?
Sprzedaję tylko w przypadku absolutnej konieczności ze stratą. Oczywiście nikt nie wie, dokąd zmierza rynek, tylko podejmowane są domysły, ale zazwyczaj zawsze jest inaczej. Jestem po prostu szczęśliwy, że udało mi się sprzedać Clariant i Novartis z niewielkim zyskiem. Nadal trzymam się tych ZURN i to był ogromny błąd (pęd za tłumem). Oczekuję, że ZURN pozostanie pod koniec roku poniżej 200.--. Poniżej 200 będę dokupywać, wcześniej nie. ops:

Napisany przez Dany1
Mustang98 pisze: Cytat od peitschi drogi mustang, jeśli licząc z dwoma latami spadku, dlaczego nie sprzedajesz tytułów? Sprzedaję tylko w skrajnym przypadku ze stratą. Oczywiście nikt nie wie, dokąd zmierzają rynki, po prostu przypuszcza się, ale zazwyczaj zawsze dzieje się inaczej. Jestem po prostu zadowolony, że udało mi się sprzedać Clariant i Novartis jeszcze z niewielkim zyskiem. Nadal mam te ZURN, co było olbrzymim błędem (pęd tłumu). Oczekuję, że na koniec roku ZURN nadal będzie poniżej 200 CHF. Poniżej 200 kupię ponownie, wcześniej nie. ops:
Bawię się nieco twoim parskaniem, szanowny Mustangu. Jeśli jesteś tak pewny, że ZURN na koniec roku będzie dostępny poniżej 200 CHF, sprzedaj teraz swoje ZURN i kup je za mniej niż 200 CHF. Jeśli to zrobisz stanowczo, to opuszczę czoło, a wszystko inne to gadanie.

Napisany przez ADMCI4
Karat pisze: Teraz zastanawiam się, czy nie powinienem zamienić mojego certyfikatu na pszenicę (otwarty koniec) na kolejną transzę indeksu Amex Gold Bugs?
Indeks HUI nadal może spaść nawet poniżej 300. Sezon złota zaczyna się ponownie dopiero w sierpniu. Dlatego nie ma pośpiechu. Problem z kopalniami polega na tym, że są one sterowane nie tylko ceną złota, ale jako akcje również ciągnięte w dół przez giełdy. Musimy po prostu poczekać, aż kopalnie się odłączą. Możesz sprzedać pszenicę. Nawet jeśli pojawią się kolejne huragany, jest już wystarczająco dużo krajów, które mogą dostarczać pszenicę. Inaczej sprawa wygląda na przykład z pomarańczami. Albo z cukrem, jeśli Kuba byłaby dotknięta. Ale nie lubię takich spekulacji. Nie powinno się zarabiać pieniędzy na cierpieniu innych ludzi. Kup raczej certyfikaty na gaz ziemny. Aktualnie w kontrakcie na lipiec cena wynosi $6, ale kontrakt na grudzień kosztuje już $9.5. W ciągu 6 miesięcy jest więc zapewniony zysk bez dźwigni w wysokości 50%! Link: https://www.futuresource.com/charts/charts.jsp?s=NGZ06&o=&a=V%3A30&z=610x300&d=me dium&b=bar&st=

Napisany przez Karat
Myślę (mam nadzieję), że w przypadku SMI mogłoby wystąpić następujące scenariusz: 1. SMI skoryguje się w ciągu lata o około 2% - 3% z 7400 do 7200. 2. giełda pozostanie volatilna w lecie i uspokoi się lub ponownie wzrośnie, gdy pojawią się pierwsze dobre wyniki kwartalne. Oczekuję dobrych wyników biznesowych. 3. Podwyżka stóp procentowych w USA zostanie pominięta. Podwyżka o 0,25% jest jednak już pewnie uwzględniona w cenach. W każdym razie niewielka podwyżka nie będzie miała dalszych negatywnych skutków. 4. Cena ropy nadal spada, a z Iranem osiąga się kompromis, z którym obie strony mogą żyć. 5. Inflacja pozostaje niska. Jeśli ten scenariusz się spełni, wrócimy do akceptowalnych cen akcji do końca roku. Dlatego w ciągu najbliższych tygodni można zacząć selektywnie inwestować w dobre akcje. Niemniej jednak nie ma pośpiechu, a przed zakupem należy potwierdzić zmianę trendu. Nawet jeśli przegapimy pierwsze punkty procentowe korekty ku górze. PODSUMOWANIE: W żadnym razie nie zamierzam sprzedawać moich obecnie posiadanych akcji i mam nadzieję, że mój scenariusz się spełni. Jednakże w tej chwili również nie zamierzam kupować. Ze względu na wiele nieprzejrzystych praktyk na giełdzie, będę raczej długoterminowo kierować moimi inwestycjami bardziej pod kątem ochrony kapitału niż zwiększenia kapitału. Karat

Napisany przez Turicum
Porównałem moją indywidualną wskazówkę (moje tytuły w PF) z 2006 roku z tą z 2002 roku: Zarówno w 2002 roku, jak i w 2006 roku moja wskazówka od stycznia do końca maja odnotowała pewien boczny ruch. W 2002 roku gwałtownie spadła w ciągu trzech tygodni (czerwiec). Lipiec/sierpień 02 znowu bocznie, a jesienią znów mocny spadek. W 2002 roku wielokrotnie mówiono teraz będzie lepiej. I przecież nikt nie chce sprzedawać na minusie, gdy przecież niedługo znowu pójdzie w górę. Znamy wynik z końca 2002 roku. Niestety, w 2006 roku nie staliśmy się mądrzejsi.

Napisany przez ADMCI4
No więc dzisiaj znowu jesteśmy trochę czerwieni. Czułem się o 09.15 jak w złym filmie. W piątek DJ jeszcze schodził na minus, a SMI bez wielkich wieszczych wiadomości rósł...

Napisany przez Turicum
Po tym, jak indeks Nikkei dzisiaj znów wzrósł o ponad 1/2 %, przewiduję, że jutro dużo straci po dzisiejszej znaczącej przecenie w Europie i USA. Wygląda na to, że jutrzejszy dzień na giełdzie będzie przegrany. Na weekend mogą pojawić się dodatkowe sprzedaże na spadki.

Napisany przez Karat
Dzisiaj prawdopodobnie pojedziemy dalej w dół doliny. Jeśli tak będzie się dalej działo, niedługo zobaczymy 7200 w SMI. Mam nadzieję, że sytuacja się odwróci, a my znów przejdziemy okres soczystej zieleni. Karat

Napisany przez Dany1
Karat pisze: Dzisiaj wydaje się, że będzie kontynuacja spadków. Jeśli to tak dalej pójdzie, to niedługo zobaczymy 7200 w SMI. Mam nadzieję, że wtedy znów się odwróci i będziemy mieli okres z soczystą zieleńią. Karat
Japonia wczoraj przegrała 3:1 na MŚ, zobacz sobie Nikkei... grrr Teraz jadę do Stuttgartu i trzymam kciuki za chłopaków z Köbi Kool, zobaczymy czy jutro to pomoże SMI... Życzę miłego dnia

Napisany przez Turicum
Dany1 pisze: Cytat Karata Dziś prawdopodobnie znów pójdziemy w dół. Jeśli to tak dalej pójdzie, to niedługo zobaczymy 7200 w SMI. Mam nadzieję, że sytuacja się odwróci i znów przejdziemy okres z soczystą zielenią. Karat Japonia wczoraj przegrała 3:1 na MŚ, zobacz sobie indeks Nikkei...grrr Teraz jadę do Stuttgartu i trzymam kciuki za chłopaków z Köbi Kool, zobaczymy czy jutro to pomoże SMI... Życzę miłego dnia
A USA przegrała 0:3. Wall Street więc dzisiaj się zawali!

Napisany przez Karat
Ten tydzień może być kluczowy dla tego, w którą stronę potoczą się najbliższe tygodnie. Jeśli w tym tygodniu nadal będzie z tendencją spadkową, to następne tygodnie mogą być mroczniejsze. Jednak jeśli sytuacja się odwróci i pójdzie w górę, możemy spodziewać się pięknej lata. Niemniej jednak nie można oczekiwać zbyt dużego wzrostu kursów. Wyraźny powrót do zdrowia prawdopodobnie nastąpi dopiero jesienią, co może przynieść wzrost o 10% do końca roku. Życzę dobrego tygodnia. Karat

Napisany przez kandinski
Przy dzisiejszej niewielkiej objętości handlu wydaje się, że inwestorzy czekają na kolejną rundę podwyżek stóp procentowych... (w przyszłym tygodniu?) Nadal nie widać wyraźnej tendencji. Poczekajmy jeszcze trochę...

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata