Na koncie chronionym przed zajęciem (Pfändungsschutzkonto) prowadzone jest tzw.
konto cienia (bezpłatnie). Jeśli
konto ma być zajęte, zajęte zostanie tylko
konto cienia. Rzeczywiste
konto pozostaje niew dotykane (por. z typową sytuacją:
konto jest zablokowane i poza świadczeniami socjalnymi, jak np. Hartz IV, dalsze dysponowanie środkami jest niemożliwe). Oznacza to, że karta do konta nie jest blokowana ani nie jest cofnięta przez bank. Możesz nadal dysponować w ramach kwot wolnych.
Przechodząc do kwot wolnych. Dla osoby samotnej obecna ustalona kwota wolna wynosi 985,15 € (zgodnie z § 850c ust. 1 Kodeksu Postępowania Cywilnego). W zależności od sytuacji właściciela konta, ta kwota wolna może być zwiększona:
1. i 2. Dziecko: po 184 € każde
3. Dziecko: po 190 € każde
od 4. Dziecka: po 215 € każde
Ponadto istnieje możliwość dalszego zwiększenia podstawowej kwoty dla współmałżonka. Niestety, nie mogę dokładnie określić tej kwoty.
Ważne jest, aby dzieci i partnerzy zostali udokumentowani za pomocą odpowiednich dokumentów. Oznacza to, że w przypadku dzieci będzie to akt urodzenia, a w przypadku małżonka - akt ślubu.
Podsumowując:
konto chronione przed zajęciem, czyli tzw.
konto P-
konto, zawsze się opłaca, ponieważ w razie zajęcia konta nie jest ono całkowicie wyłączone z ruchu pieniężnego i nadal można z niego korzystać w granicach kwoty wolnej. Dlatego nie ma również zwrotów operacji, takich jak obciążenia rachunku czy przelewy w ramach dostępnego salda.
Plotka krąży w środowiskach bankowych, że od 1.1.2012 każde
konto prowadzone w Niemczech powinno automatycznie stać się kontem P-
konto, ponieważ rzeczywiście przynosi to klientowi wiele udogodnień.
Mam nadzieję, że moje wyjaśnienie mogło pomóc!