Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jaką kartę kredytową warto mieć? Które konto osobiste najlepiej mi odpowiada? Czy PayPal jest naprawdę bezpieczny?

Re: Dla jakich klientów konto P w banku jest ważne?

Napisany przez ADMCI4
Cześć, podczas rozmowy z przyjaciółmi ostatnio dowiedziałem się, że istnieje możliwość zabezpieczenia konta bankowego przed ewentualnym zajęciem. W sumie nie do końca to rozumiem, ponieważ albo moje dochody są większe od kwoty podlegającej zajęciu, w takim przypadku muszę zapłacić, albo mam zbyt mało środków na koncie, wtedy nie ma co zajmować. Dlatego bardzo mnie to zainteresowało, dla jakiej grupy klientów te konta P mogą być interesujące. Jaką mają dokładnie funkcję i czy warto je zabezpieczyć na wszelki wypadek? Pewnie nie da się tego zrobić tak spontanicznie, gdy jest się w takiej sytuacji. Pozdrawiam

Napisany przez 2Bolitho
Tutaj znajdziesz informacje: Konfiskata konta ? Wikipedia

Napisany przez ArndtBoser
Granica, o ile się nie mylę, wynosi 945 €! Wszystko co przekracza tę kwotę może być zająte. Reszta pozostaje do Twojej dyspozycji. Najlepiej sprawdź w Google. Pozdrawiam Arndt

Napisany przez 2Escorpio
ArndtBoser pisze: Granica, jak sądzę, wynosi 945 €! Wszystko ponad tym może być zajęte. Resztą możesz normalnie dysponować. Najlepiej poszukać w Google. Pozdrowienia Arndt
Nic w świecie nie porusza się w oparciu o wiarę... kluczem jest wiedza Granica zajęcia wynosi 985,15 euro/miesiąc

Napisany przez ArndtBoser
No dobrze, byłem blisko! Jak już wspomniałem, należy zwrócić uwagę na dodatkowe uwagi dotyczące googlowania! A może powinienem teraz to również zrobić. Pozdrawiam Arndt

Napisany przez 2Escorpio
ArndtBoser pisze: Na da war ich doch nah dran! Wie gesagt Zusatzbemerkung Googlen beachten! Oder soll ich das jetzt auch noch machen. Gruß Arndt
Na dla kogoś, kto tak mało zarabia, 40 euro to dużo pieniędzy. Nie, nie musisz używać Google, jeśli nie chcesz. Ludzie szukają tutaj porad, zazwyczaj chcąc otrzymać dokładne informacje... dlatego forum jest tu i nie dla spekulacji ani wierzeń. Pozdrawiam, esco

Napisany przez ADMCI4
No właśnie, po to są moderatorzy!

Napisany przez 2Escorpio
Arndt pisze: No cóż, są przecież moderatorzy!
Myślę, że moderatorzy mają inne rzeczy do zrobienia

Napisany przez Banker 90
Na koncie chronionym przed zajęciem (Pfändungsschutzkonto) prowadzone jest tzw. konto cienia (bezpłatnie). Jeśli konto ma być zajęte, zajęte zostanie tylko konto cienia. Rzeczywiste konto pozostaje niew dotykane (por. z typową sytuacją: konto jest zablokowane i poza świadczeniami socjalnymi, jak np. Hartz IV, dalsze dysponowanie środkami jest niemożliwe). Oznacza to, że karta do konta nie jest blokowana ani nie jest cofnięta przez bank. Możesz nadal dysponować w ramach kwot wolnych. Przechodząc do kwot wolnych. Dla osoby samotnej obecna ustalona kwota wolna wynosi 985,15 € (zgodnie z § 850c ust. 1 Kodeksu Postępowania Cywilnego). W zależności od sytuacji właściciela konta, ta kwota wolna może być zwiększona: 1. i 2. Dziecko: po 184 € każde 3. Dziecko: po 190 € każde od 4. Dziecka: po 215 € każde Ponadto istnieje możliwość dalszego zwiększenia podstawowej kwoty dla współmałżonka. Niestety, nie mogę dokładnie określić tej kwoty. Ważne jest, aby dzieci i partnerzy zostali udokumentowani za pomocą odpowiednich dokumentów. Oznacza to, że w przypadku dzieci będzie to akt urodzenia, a w przypadku małżonka - akt ślubu. Podsumowując: konto chronione przed zajęciem, czyli tzw. konto P-konto, zawsze się opłaca, ponieważ w razie zajęcia konta nie jest ono całkowicie wyłączone z ruchu pieniężnego i nadal można z niego korzystać w granicach kwoty wolnej. Dlatego nie ma również zwrotów operacji, takich jak obciążenia rachunku czy przelewy w ramach dostępnego salda. Plotka krąży w środowiskach bankowych, że od 1.1.2012 każde konto prowadzone w Niemczech powinno automatycznie stać się kontem P-konto, ponieważ rzeczywiście przynosi to klientowi wiele udogodnień. Mam nadzieję, że moje wyjaśnienie mogło pomóc!

Napisany przez hups31
Dla każdego, kto jest zagrożony zajęciem lub już jest zajęty. Właśnie szybko sprawdziłem informacje i znalazłem następujące informacje w niemieckiej Wydawnictwie Banku Sparkasse:

Ochrona przed zajęciem od 1 stycznia 2012 roku tylko za pośrednictwem konta P. Od 1 lipca 2010 roku wprowadzono tzw. rachunek ochronny przed zajęciem (tak zwane konto P). W okresie przejściowym do 31 grudnia 2011 roku ochrona przed zajęciem może być nadal korzystana również bez konta P. Ponieważ ta możliwość nie będzie już dostępna od 1 stycznia 2012 roku, należy przed tą datą złożyć wniosek o przekształcenie konta w konto P w odpowiednim czasie w swoim banku w przypadku groźby zajęcia lub już istniejącego zajęcia.

Każdy posiadacz konta może przekształcić swoje istniejące rachunek oszczędnościowy w konto P w swoim banku, jednak można posiadać tylko jedno konto P.

Napisany przez tnt

Kwota minimalnego zajęcia wynosi 985,15 euro / miesiąc

Została podniesiona z dniem 01.07.2011 na 1.028,89 €.

Napisany przez joey
W ogólności każdy, kto obawia się zajęcia komorniczego, powinien rozważyć założenie takiego konta, ponieważ teraz normalne konto nie zapewnia już ochrony, nawet jeśli ktoś otrzymuje tylko zasiłek społeczny, który bez konta P może być teraz podległy zajęciu komorniczemu.

Napisany przez 2Escorpio

Ogólnie rzecz biorąc, każdy, kto obawia się problemów z zajęciem komorniczym itp., powinien zastanowić się nad założeniem takiego konta, ponieważ obecnie nie da się już zabezpieczyć się na zwykłym koncie, nawet jeśli ktoś otrzymuje jedynie zasiłek społeczny, który bez konta chronionego nie jest już chroniony przed zajęciem komorniczym.

Jednak istnieje możliwość zrobienia tego później.

Cytat tnt

Zostało to zwiększone z dniem 01.07.2011 do kwoty 1.028,89 €.

Było to już po mojej wypowiedzi

Napisany przez tnt

To było po moim poście

Dlatego zaktualizowałem. :wink:

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata