Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Jakie są przyczyny przewartościowania akcji?

Napisany przez ADMCI4
Dzień dobry. Istnieją akcje, które stale utrzymują się na wysokim poziomie, oraz takie, które nie przekraczają określonej wartości kursu. Zazwyczaj jest to uzasadnione przez firmę, produkt lub usługę. Istnieją jednak akcje, których wartość kursu jest stosunkowo wysoka, ale firma wcale tego nie uzasadnia. Jak dochodzi do tych przecen i dlaczego nawet gdy są one rozpoznawane, to dlaczego nadal trzymają się na rynku i nawet zyskują na wartości? Może jakiś specjalista od akcji mógłby mi to wyjaśnić. Pozdrawiam

Napisany przez 2Bolitho
Teraz napisałem taką ładną odpowiedź, a potem połączenie z forum przestało działać. Odpowiedź zniknęła. Dlatego teraz tylko krótka wersja... Przepraszam. Na początek polecam książkę: https://ci4.pl/forum/viewtopic.php?t=6473 Tam dużo jest o wycenach. Może to być interesujące dla Ciebie. Co masz na myśli mówiąc ciągle wysoko? Że ceny zawsze są bardzo wysokie? Czy że akcje rosną codziennie lub regularnie? Co dla Ciebie oznacza wartość akcji? Cena akcji? Czy kapitalizacja rynkowa? Jak oceniasz, że wartość rynkowa przedsiębiorstwa nie jest uzasadniona? Z twoich wypowiedzi wnioskuję, że mogę dostrzec pewne nieporozumienia. Mogę udzielić właściwej odpowiedzi dopiero, gdy lepiej zrozumiem Twój punkt widzenia. Ale ogólnie rzecz biorąc, nikt nie jest w stanie właściwie ocenić wartości akcji. Zawsze jest to po prostu jedno zdanie wśród wielu innych. Suma wszystkich opinii prowadzi do decyzji zakupu. Te decyzje zakupowe kształtują cenę akcji. Rynek ma zawsze rację. Możemy uważać, że akcja jest przewartościowana. Ale zawsze jest to tylko nasze zdanie. Nic więcej i nic mniej. Rynek zdecyduje, czy można na tej opinii zarobić. Cena akcji pozostaje więc stabilna lub nawet rośnie, dopóki istnieje wystarczająca liczba nabywców. Gdy oni znikają, cena zostaje skorygowana. Nie ma obiektywnie poprawnej oceny wartości akcji, chyba że aktualna cena rynkowa. A co w ogóle oznacza wartość przedsiębiorstwa? Ostatecznie jest ona tworzona z wiary/zaufania inwestorów. A ani wiara, ani zaufanie nie są namacalne i dlatego nie można ich obiektywnie ocenić. Mam nadzieję, że to w miarę zrozumiałe. Jeśli nie, pytaj śmiało.

Napisany przez Greenhorn
Choć ten wpis ma już ponad rok .. sądzę, że autor wątku miał na myśli, że akcje są handlowane na giełdzie po bardzo wysokiej cenie, co przekłada się na ogólnie bardzo wysoką wartość przedsiębiorstwa. Ostatnim przykładem jest Apple. Z wielu stron mówi się o mocno przecenionej cenie akcji!

Napisany przez Johannes-TZI
Cześć Rene!
Kursy na giełdzie są w dużej mierze kształtowane przez ludzką psychologię. Jeśli dużo akcji danej firmy jest kupowanych, popyt jest wysoki, a kurs rośnie. Dlatego cena akcji zazwyczaj nie jest koniecznie powiązana z sukcesem gospodarczym firmy, lecz bardziej z oczekiwaniami akcjonariuszy. Mając to na uwadze, będziesz w stanie odpowiedzieć na swoje pytania.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata