Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Gra matematyczna

Napisany przez knowbodie
Cześć, proszę o pomoc w kwestii inwestowania i matematyki finansowej. Obecnie rozmawiam ze swoją 12-letnią córką o pieniądzach. Każdego tygodnia przez 2 godziny. W zasadzie tak samo mało się na tym znam, jak ona. Jednak jest jedna różnica: kupiłem dziesięć książek na ten temat i przeczytałem pięć z nich. Teraz chcę się z nią nauczyć finansowej matematyki. Sytuacja wyjściowa jest taka: Jej urodziny były 1.1.2011, więc skończyła dwanaście lat (datę urodzin zaokrągliłem do 1.1.), reszta jest prawdziwa. Chcemy liczyć do 1.1.2020, czyli przez dziewięć lat. Moje pytania: 1. Jak szacuje się stopy inflacji do tego czasu? Na jakiej podstawie bankowcy szacują takie rzeczy? Na podstawie średnich wartości z ostatnich dziesięciu lat? Gdzie można znaleźć te dane? 2. Czy inwestorzy obliczają odsetki/zyski pomniejszone o inflację? Czy pomijają inflację w swoich obliczeniach? 3. Jeśli inflacja jest uwzględniana, czy oblicza się ją rocznie (czyli w pierwszym roku zysk pomniejszony o inflację, a w drugim roku odsetki plus odsetki od odsetek pomniejszone o inflację) czy oblicza się przez dziesięć lat odsetki i odsetki od odsetek, a następnie odejmuje się inflację? Jak to działa? 4. Co warto byłoby przykładowo obliczyć: konto oszczędnościowe w banku, ulokowane środki (jakie rodzaje?), obligacje rządowe, złoto, akcje firm energetycznych, średnią stopę zwrotu z DAX, trzymanie gotówki pod materacem, akcje branży naftowej, kontrakt oszczędnościowy na zakup mieszkania, budowanie renty, fundusze? Co mogłoby być rozsądne do obliczenia jako inwestycja, aby ja i moje dziecko zrozumieli działanie rynku finansowego? 5. Czy istnieją interesujące strony internetowe lub książki do tych obliczeń? Dziękuję Wam za odpowiedzi. Postawiłem sobie za cel zrozumienie tematu w ciągu miesiąca. Zgoda, stawka postawiona! Pozdrowienia

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata