Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jaką kartę kredytową warto mieć? Które konto osobiste najlepiej mi odpowiada? Czy PayPal jest naprawdę bezpieczny?

Re: Czy można otworzyć konto bieżące w zagranicznej banku?

Napisany przez ADMCI4
Tutaj w Niemczech są również oddziały zagranicznych banków. Przynajmniej w dużych miastach je widzisz i robią wrażenie, że można tam wykonywać zwykłe transakcje bankowe. Ponieważ jestem bardzo rozczarowany niemieckim systemem bankowym i i tak bardziej jestem Europejczykiem, chciałbym otworzyć konto osobiste w jednym z tych zagranicznych banków. Byłoby warto spróbować. Czy byłbym bardziej zadowolony, czas pokaże. Ogólnie chciałbym się dowiedzieć od was, czy w ogóle jest to możliwe, czy te zagraniczne banki są dostępne tylko dla obcokrajowców w Niemczech.

Napisany przez 2Escorpio
Hey, zazwyczaj możesz otworzyć konto w zagranicznych bankach, jeśli masz odpowiednie dokumenty. Zagraniczne banki wewnątrz Niemiec są głównie tylko przedstawicielstwami i nie można tam otworzyć konta. Musisz już udać się za granicę do odpowiedniego banku. pozdrawiam, esco

Napisany przez ArndtBoser
Gdzie chcesz prowadzić konto? Wewnątrz UE??? A dlaczego potrzebujesz konta poza nią? Aby schować kilka euro przed państwem, konto w Austrii mogłoby pomóc. Pozdrowienia Arndt

Napisany przez mar_geissi
Na zagranicy otworzenie konta niestety nie jest takie proste. Mogę opowiedzieć tylko o Hiszpanii (gdzie mieszkałem przez kilka miesięcy): Jako Niemiec, to ogromne obciążenie biurokratyczne - potrzebny jest hiszpański numer identyfikacji podatkowej, który otrzymuje się tylko mając miejsce zamieszkania (ale miejsce zamieszkania uzyskuje się tylko z hiszpańskim kontem bankowym) itd.
To znaczy, że to możliwe, ale zazwyczaj związane z dużą ilością biurokracji.

Napisany przez petethefarmer
To zależy głównie od banku. Na przykład indyjski ICICI w ​​Frankfurcie nie oferuje konta osobistego, ale ma lokatę terminową. Podobnie jest w przypadku tureckiego Akbanku oraz turecko-belgijsko-francuskiego DenizBanku. Z kolei hiszpański Santander Bank oferuje konta osobiste. To samo dotyczy szwedzkiego Skandinaviska Enskilda Banken (SEB). Warto więc dokładnie sprawdzić i dowiedzieć się, czy oferowane są odpowiednie konta.

Warto jednak pamiętać, że banki takie jak Santander i SEB są tak samo częścią systemu bankowego w Niemczech, jak Commerzbank, Sparkasse i inne. Wycofując się z systemu nie uciekniesz.

Napisany przez morales
Myślę, że zazwyczaj nie powinno to być problemem. Sugerowałbym jednak skonsultowanie się z Twoim bankiem domowym w sprawie dostępnych opcji. Być może mają oni partnera, co mogłoby ułatwić sprawę.

Napisany przez Rav3n
Nie widzę tutaj większego problemu. Na przykład założyłem konto bankowe w Austrii, ale mieszkałem tam również pół roku. Dodatkowo mam konto oszczędnościowe w Szkocji. Wszystko odbyło się bez problemów.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata