- czw maja 19, 2011 8:38 am
Witajcie na forum,
Byłbym wdzięczny za ocenę naszych możliwości przez ekspertów tutaj obecnych.
Dane dotyczące domu: jest to bliźniak o powierzchni 92 m² na działce o powierzchni 493 m². Cena zakupu wynosi 130 000 €. Koszty notarialne i nabycia nieruchomości wynoszą około 6500 €. Nie angażowano pośrednika.
Co do nas: Jestem zatrudniona na czas nieokreślony w Lufthansa od 2000 roku jako stewardesa. Aktualnie pracuję na 75% etatu, który w ciągu 2 miesięcy mogę zwiększyć do pełnego etatu. Moje wynagrodzenie netto (z 13 wynagrodzeniem rocznym) wynosi 1700 €. W przypadku pracy na pełen etat wynosiłoby to 2150 €. Do tego dochodzą miesięczne diety w wysokości 250-350 €, jednak według banku nie są one brane pod uwagę przy obliczaniu zdolności kredytowej. Mój partner wnosi około 1000 € do budżetu domowego (jest freelancerem-muzykiem, zarabia około 600 € miesięcznie plus 400 € zatrudnienia). Mamy wspólne dziecko i nie jesteśmy jeszcze małżeństwem. Nie mamy żadnych kredytów ani negatywnych wpisów w BIK.
Nasze łączne dochody wynoszą więc 2884 €. Aktualnie mieszkamy w wynajmowanym domu, gdzie czynsz czynsz wynosi 600 € plus 400 € opłat dodatkowych.
Mamy około 10 000 € oszczędności w banku, które chcielibyśmy przeznaczyć na remont, przeprowadzkę i na ewentualne niespodzianki. Od stycznia 2011 mam umowę riestrową na 35 000 €... obecnie nie ma to jeszcze większego znaczenia, ale może być korzystne przy renegocjacji po zakończeniu okresu obowiązywania oprocentowania. Koszty remontu w domu wynoszą około 6000 € na materiały. Koszty pracy wykonawczej nie będą miały miejsca, ponieważ mój mąż oraz mój teść są fachowcami i mogą zrobić wszystko sami.
Teraz moje pytanie: Czy faktycznie można sfinansować 136 500 € w uczciwych warunkach? Skonsultowałam się z różnymi bezpośrednimi dostawcami finansowania internetowego (baufi, interhyp, itp.), którzy wszyscy stwierdzili, że pełne sfinansowanie wraz z kosztami dodatkowymi jest możliwe. Pierwsze niezobowiązujące oferty wahają się między 640 € a 730 € i pochodzą między innymi od dsl-banku lub ingdiby. Poza możliwościami dodatkowych spłat i opłatami za obsługę, na co jeszcze powinnam zwrócić uwagę?
Moje bankowość domowa odrzuciła finansowanie bez 20% własnego kapitału po ponad miesiącu procedury, dlatego kwestia finansowania staje się nieco pilna, a musiałabym wkrótce złożyć zobowiązujące oświadczenie sprzedającemu, który uprzejmie zarezerwował nam Dom jako znajomy teściów.
Czy warto finansować koszty dodatkowe i nie mieć polotowego finansowego, mieszkając rok na placu budowy, czy powinniśmy w każdym przypadku przynajmniej pokryć koszty nabycia w wysokości około 6500 €?
Dziękuję z góry za odpowiedzi i pomocne wskazówki!