Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Doświadczenia z PB Private Rente dynamik

Napisany przez ADMCI4
Cześć wszystkim... kto może mi pomóc? W 2008 roku podpisałem prywatną rentę PB Privat Rente z Postbank. Niedawno miałem agenta ubezpieczeniowego u mnie w domu, który doradził mi zrezygnowanie z tego zabezpieczenia i poniesienie straty (3000 €). Jego uzasadnienie było takie, że to zabezpieczenie nie gwarantuje miesięcznej minimalnej emerytury i jeśli mam pecha, będę nadal wpłacał pieniądze i do końca (2047 roku) nie będę miał nic, ponieważ jest związane z funduszem. Zamiast tego powinienem wykupić rentę riestera. Teraz nie wiem, co mam zrobić! Czy zrezygnować czy kontynuować? Będę wdzięczny za każdą pomoc!!!

Napisany przez Mike Spezi
Witaj, po pierwsze, natychmiast wyslij sprzedawcę do diabła. Chociaż nie uważam się za fanatyka Postbank Leben! Świadczenia i wartość rozwoju produktów emerytalnych PB są raczej przeciętne. Niemniej jednak uważam, że wypowiedzenie tutaj jest całkowicie pochopne! Czy emerytura o stałym dochodzie jest dla Ciebie zdecydowanie lepsza, nie można powiedzieć bez bliższej znajomości Twojej osoby. I czy produkt sprzedawcy jest coś wart, nie mogę ocenić bez podania rodzaju i rodzaju ubezpieczenia. Rzucenie 3000 euro na wiatr uważam za niepraktyczne! Najpierw trzeba by przeczytać umowę. Czy jest czysto związany z funduszami czy ma gwarantowane wartości? Jakie fundusze są włączone. Jaki jest ich aktualny rozwój wartości. Czy warto poczekać? Czy za bezpłatność składek pobierane są opłaty administracyjne? (z reguły lepiej niż wypowiedzenie) Jeśli tak, w jakiej wysokości? Mogę jeszcze wymienić więcej punktów! Wszystkie te pytania Twój sprzedawca powinien był z Tobą dyskutować i analizować! Wtedy spełniłby swoj obowiązek doradczy. Chętnie pomogę Ci dalej Tutaj. Jednakże potrzebuję więcej informacji na temat osoby i zawartości umowy. Proszę, na razie nic nie podpisuj! Jeśli ta osoba się naciska, wyślij ją na pustynię! Pozdrawiam, Mike

Napisany przez Rosengarten
hallo bel_C, a jeśli masz szczęście, to na końcu może wyjść zwrot, który znacznie przewyższa gwarancję Riester. Tutaj jakiś przedstawiciel wyraźnie próbuje zawrzeć nową umowę z zaniepokojonym klientem. Za około 1.700 euro (4 % przy 100,- miesięcznie przez 36 lat, bez istniejącej inwestycji) z pewnością także opowiedziałbym to klientowi. Czy może zagwarantować, że jego produkt przyniesie wyższą rentę niż produkt funduszowy? Skąd agent ubezpieczeniowy wie, że za 36 lat fundusze nie będą już nic warte? Kto gwarantuje rentę Riester? Państwo czy ubezpieczyciel? A co jeśli za 36 lat gwarant nie będzie już istnieć? Nie będę tutaj dyskutował o sensowności danego produktu. Na pewno zachowałeś protokół doradztwa z doradztwa pocztowego. Sprawdź, jakie było twoim celem inwestycji. Zaproponowałbym zaprosić przedstawiciela. Niech obliczy (tylko z kalkulatorem), jaka minimalna gwarancja przewidziana jest w jego produkcie... oraz jak wypadają w porównaniu z funduszowym produktem przy takim samym oprocentowaniu (2,25%). W ciągu 2-3 lat nigdy nie odrobi on z tytułu swojego produktu, gdyż na początku pojawiają się koszty. W szczególności, jak to wygląda pod kątem podatkowym (rzecz jasna, obecnie). Twoje informacje nie są wystarczające do udzielenia precyzyjnej porady. Nie mogę się wypowiadać na temat jakości produktów. Mogę natomiast stwierdzić, że za trzy lata pewnie stanie następny i znów będzie próbował ci coś innego wmówić...

Napisany przez ADMCI4
DZIĘKUJĘ za odpowiedzi, które potwierdzają moje uczucie. Być może zbyt łatwo się niepokoję, i kiedy słyszę, że na końcu możesz nie dostawać nic, nie wiadomo, co jest właściwe. Wolałabym iść na pewne niż ryzykować. Ale czego nie rozumiem...dlaczego przy gwarantowanej minimalnej renty miesięcznej widnieje kwota 0,00 EUR? To, co wpłaciłam przez lata, nie jest nawet gwarantowane jako renta? Miesięczna ogólna renta emerytalna jest oznaczona gwiazdką, a wyznaczona wartość obejmuje gwarantowaną świadczenie, świadczenie z kapitału funduszu oraz udział w nadwyżkach. To mnie zaniepokoiło i wpłynęło na moje poczucie pewności. Pozdrowienia, Christin

Napisany przez ADMCI4
W większości funduszy ubezpieczeniowych nie ma gwarantowanej renty. Można jedynie mieć nadzieję, że wybrano odpowiednie fundusze. Być może warto też częściej przesuwać swoje inwestycje. Osobiście polecam raczej rentę z funduszy z gwarantowanymi wypłatami emerytury w wieku emerytalnym lub konwencjonalną rentę.

Napisany przez Reibold
Cześć! Istnieją ubezpieczenia inwestycyjne, w których zwrot wpłaconych składek nie jest gwarantowany. Ponieważ takie zabezpieczenie kosztuje część składek, która nie może zostać ulokowana w sposób zyskowny. Ważne powinno być zatem zrezygnowanie z gwarancji w trakcie rozmowy doradczej. Jest to szczególnie interesujące dla osób, które mają pełne zaufanie do wybranych funduszy. Z mojego doświadczenia wynika, że zazwyczaj są to osoby, które od dłuższego czasu zajmują się funduszami inwestycyjnymi i świadomie wybierają konkretne fundusze z oferty ubezpieczyciela. Jeśli jesteś raczej zwolennikiem zabezpieczenia, być może warto rozważyć przeredagowanie umowy. Z pewnością możesz zmienić fundusze bez konieczności wypowiadania umowy, jeśli nie posiadasz funduszu gwarantującego, lub dodając gwarancję zachowania składki w późniejszym czasie. Właściwym osobą do kontaktu w takich sprawach byłby pośrednik, który zarobił na twojej umowie. Powinien on móc wyjaśnić, na jakiej podstawie zalecił ten konkretny plan ubezpieczenia! Z poważaniem Alexander Reibold Makler ubezpieczeniowy i funduszowy Neuburg an der Donau

Napisany przez CSL83
Podzielam zdanie innych „odpowiadających”:Choć PB jest zdecydowanie poniżej przeciętnej, to umowa już istnieje, koszty już powstały i teraz należy dokładnie przeanalizować tę inwestycję, aby wyciągnąć z niej maksimum.Generalnie, szczególnie przy długoterminowych umowach, nie jestem zwolennikiem formalnych gwarancji, ponieważ po prostu są zbyt drogie! Ważne jest po prostu zadbanie o inwestycję lub skorzystanie z pomocy profesjonalisty.Z pozdrowieniami,

Napisany przez Rosengarten
Jeśli chodzi o PB schelchtes Mittelmaß, nie odważyłbym się stwierdzić... jak można... można to zrobić dopiero po zakończeniu! Fundusze w tym produkcie odpowiadają tym, które są dostępne w większości funduszy ubezpieczeniowych. Struktura kosztów nie odbiega od średniej. Jeśli ktoś ma konkretne liczby dotyczące innych produktów... pokaż. Byłoby dobre.

Napisany przez CSL83
Brzmi to trochę słusznie, ale PB nie ma żadnych nietypowych inwestycji, ani dobrych strategii, a także ich wskaźnik kosztów mieści się w średniej... Jak zawsze pojawia się pytanie, dlaczego ktoś miałby nabywać taki produkt w porównaniu do firm, które spełniają powyższe kryteria

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata