Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące innych form finansowania, leasingu, oszczędzania na budowę domu, narzędzi finansowych itp.

Re: Czy mogę zamówić własną ekspertyzę przy finansowaniu samochodu?

Napisany przez ADMCI4
W zeszłym tygodniu byłem w salonie samochodowym, żeby obejrzeć używane samochody. Chciałbym kupić samochód, który ma około 2-3 lata. Najchętniej sfinansowałbym zakup poprzez salon samochodowy. Jednakże jestem trochę sceptyczny, ponieważ w tym przypadku nie ma żadnego narzędzia kontroli. Salon samochodowy ustala cenę i zarabia na niej oraz na finansowaniu. Dlatego chciałbym, gdybym znalazł samochód, aby został on dodatkowo zbadany przez niezależnego rzeczoznawcę. Czy salon samochodowy musi się zgodzić na to, czy może to odrzucić?

Napisany przez Naseweis
Cześć Pilo, Oczywiście możesz zlecić sporządzenie opinii. Tylko po co to robić... skoro i tak będziesz musiał za to zapłacić. Cena sprzedaży salonu samochodowego się nie zmieni. Pozdrowienia

Napisany przez 2Bolitho
Być może pomoże również zrozumienie, w jaki sposób powstają ceny. Poprzez podaż i popyt. Jeśli handlowiec nie sprzeda samochodu po danej cenie, będzie musiał ją obniżyć w końcu. Aż znajdzie kupca lub samochód zostanie zezłomowany, bo nie ma na niego chętnych. A samochód sam w sobie nie ma wartości obiektywnej. Zyskuje ją dopiero poprzez zainteresowanie potencjalnych nabywców. Mogę również z tego skorzystać i samodzielnie porównać ceny. Dzięki temu szybko uzyskuję dobry przegląd cen, po których są sprzedawane podobne pojazdy. Jeśli jestem gotowy zapłacić taką cenę, to wszystko się zgadza. A negocjacje zawsze pozostają możliwe.

Napisany przez 2Escorpio
Naseweis pisze: Cześć Pilo, oczywiście możesz zamówić ekspertyzę. Tylko po co... oprócz faktu, że musisz ponieść za to koszty. Cena sprzedaży przez salon samochodowy się nie zmieni. Pozdrowienia
Hej, że cena w salonie samochodowym nie ulegnie zmianie, to oczywiste... oni nie są przecież związani ekspertyzami... ale mam inne pytanie... Jeśli samochód zostanie skradziony (mnie to przydarzyło się kilka tygodni temu i obecnie ekspertyza jest tworzona przez ubezpieczyciela) i okazuje się, że ekspertyza jest niewłaściwa. Wówczas zlecam własną ekspertyzę (niezależnie od tego, jak to się robi w przypadku skradzionych samochodów) i dzięki niej uzyskuję korzystniejszą ekspertyzę, czy w takim przypadku ubezpieczyciel ma pokryć koszty mojej ekspertyzy czy swojej? A może ubezpieczyciel musi ponownie zlecić pracę niezależnemu rzeczoznawcy? Pozdrawiam, esco

Napisany przez 2Bolitho
No jestem ciekawy. Przypuszczam, że będzie trzeba dochodzić tego pieniądza w sądzie. Albo przynajmniej grozić pozew i zawierać ugodę. Trzecia opinia byłaby po prostu trzecią opinią. Jaką wybrać? Chyba że wcześniej uzgodni się z ekspertem i zaakceptuje wynik z góry.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata