Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Czy mam prawny anspruch na dotację do konwersji wynagrodzenia?

Napisany przez ADMCI4
Dzień dobry, mój mąż od dłuższego czasu otrzymuje od swojego pracodawcy dość wysoki dodatek do kapitałowej formy oszczędzania. Teraz zastanawiam się nad wyborem tego samego środka zabezpieczenia emerytalnego dla siebie, ponieważ dzięki temu mogę nawet oszczędzić pieniądze ze swojego dochodu brutto. Jednak mój pracodawca nie chce nic dołożyć. Ponieważ jednak także on oszczędza część składek społecznych, jeśli podpiszę umowę, to w pewien sposób zyskuje na mnie. Czy nie jest zobowiązany do choć minimalnego wkładu? Czy istnieje jakiś prawny roszczenie, które mogę dochodzić? Pozdrawiam serdecznie, Cinderella

Napisany przez Naseweis
Cześć Kopciuszku, Masz prawo do tego, żeby Twój pracodawca dał Ci możliwość zawarcia programu emerytalnego w firmie. Decyzję o tym, z którym towarzystwem ubezpieczeniowym możesz zawrzeć umowę, podejmuje Twój pracodawca. Dofinansowanie ze strony pracodawcy jest całkowicie dobrowolne. Pozdrowienia!

Napisany przez 2Bolitho
Naseweis pisze: O tym, z jakim przedsiębiorstwem ubezpieczeniowym możesz zawrzeć umowę, decyduje Twój pracodawca.
nie do końca prawda, ale prawie ;-) Dopóki nie ma oferty, możesz wybrać sobie z oferty, co chcesz. Jeśli Twój pracodawca oferuje coś od siebie, musisz to również przyjąć. Nie wiem ile zarabiasz, Kopciuszku. Ale prawdopodobnie nie zauważy nawet dwóch marek pięćdziesiąt (a może być nawet dużo więcej) na swoim rachunku zysków i strat.

Napisany przez Naseweis
Bolitho pisze: nie do końca poprawne, ale prawie ;-) Dopóki nie dostaniesz oferty, możesz wybrać z oferty to, co chcesz. Jeśli Twój pracodawca sam coś zaproponuje, musisz to również przyjąć.
niestety nieprawda... Pracodawca może zdecydować, z jakim przedsiębiorstwem zostanie zawarta umowa, ponieważ sam jest ubezpieczającym. Pozdrowienia

Napisany przez 2Bolitho
Naseweis pisze: niestety błędne... Pracodawca może zdecydować, u którego przedsiębiorstwa zostanie zawarta umowa, ponieważ sam jest ubezpieczającym. Pozdrowienia
Jepp, zgadza się. Wypowiedziałem się nieprecyzyjnie i wybrałem niewłaściwe cytaty. Jeśli pracodawca nic nie oferuje, można żądać bezpośredniego ubezpieczenia. Ponadto umowa musi spełniać warunki kwalifikowalności do rządowego wsparcia Riestera, jeśli pracownik tego chce.

Napisany przez Simon147
Cześć, Wsparcie ze strony pracodawcy jest całkowicie dobrowolne. Nie do końca prawda, niektóre układy zbiorowe, np. dla MFA (Asystentka medyczna), obejmują prawo do udziału pracodawcy w przekształcaniu wynagrodzenia. Od 2002 roku istnieje prawo do przekształcania wynagrodzenia, ALE tylko finansowane przez pracownik! Powodzenia

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata