Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Możliwości refinansowania

Napisany przez unicorn
Cześć, byłbym wdzięczny za ocenę możliwości refinansowania. O nas: niedawno przeprowadziliśmy się do domu dwurodzinnego babci mojego męża i musieliśmy wziąć kilka kredytów na remont. Ponieważ mam już kredyt w wysokości obecnie 29 000,00 €, musieliśmy skorzystać z dość drogich kredytów. Dolne mieszkanie jest nasze, górne mieszkanie zajmują matka i babcia mojego męża. Ponieważ babcia choruje na demencję, moja teściowa i mój mąż zostali wyznaczeni opiekunami. Po śmierci babci Dom przejdzie na mojego męża, co zostało notarialnie potwierdzone jeszcze za życia babci. W związku z tym wszyscy uprawnieni do spadku po babci zrzekli się swoich praw na rzecz mojego męża. Aktualnie spłacam kredyty o łącznej wartości około 50 000,00 €, z miesięczną ratą w wysokości 1 200,00 €. Moje dochody wynoszą 1 700,00 € netto, a mojego męża 1 300,00 € netto, przy czym mój mąż pracuje w Holandii. Pierwotnym planem było wzięcie hipoteki na Dom po śmierci babci, aby zmniejszyć koszty odsetek i miesięczne raty. Dom jest wolny od zadłużenia. Chciałbym to jednak zrobić już teraz i z przyjemnością poznamy dostępne dla nas możliwości. Dziękuję

Napisany przez Naseweis
Cześć, i jak długo są jeszcze zapisane istniejące kredyty? Przy wcześniejszym spłaceniu kredytu obowiązują opłaty za przedterminową spłatę. Pozdrowienia

Napisany przez unicorn
Cześć Ciekawostko, czasy trwania wynoszą od 2 do 5 lat. W centrum uwagi jednak stoi obniżenie raty. Pozdrowienia

Napisany przez Naseweis
Cześć, zapytaj w swoim banku, czy można obniżyć raty kapitałowo-odsetkowe. W przeciwnym razie dowiedz się, jak wysokie byłoby odszkodowanie za wcześniejsze spłacenie kredytu, jeśli zostałby zrealizowany przez innego pożyczkodawcę. Pozdrowienia

Napisany przez Mili
Cześć, zastanowienie się nad zmniejszeniem miesięcznego obciążenia jest zdecydowanie uzasadnione i sensowne. W związku z tym konieczne jest rozważenie wypłaty odszkodowania za wcześniejszą spłatę kredytu. Wszystko ma swoją cenę. W zamian otrzymuje się dodatkową miesięczną przestrzeń finansową. I warto jest to rozważyć. Istnieje wiele sensownych możliwości dokonania zmiany.

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Mili, bank nie musi wyrazić zgody ani na obniżenie raty, ani na wcześniejszą spłatę, nawet za opłatą przedterminową!

Napisany przez Mili
i nowa dyrektywa dotycząca kredytów konsumenckich prawdopodobnie pozostanie niezauważona? Według niej możliwe są wypowiedzenia w dowolnym momencie.

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Mili, nie, niestety się mylisz, kredyty zabezpieczone hipotecznie są objęte przepisami § 489 i 490 BGB!

Napisany przez Mili
Zacznijmy od początku: Jaka była sytuacja wyjściowa? Nie chodziło o kredyty zabezpieczone hipoteką! Poza tym poprawnie.

Napisany przez NaTwoim13
Przepraszam, przeoczyłem to, ale już pracuję nad tą sprawą ;-) Nie zauważyłem, o jaki przypadek chodzi, w rzeczywistości jest praktycznie już rozwiązany!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata