Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Dlaczego ceny akcji naftowych spadają pomimo katastrofy jądrowej

Napisany przez ADMCI4
Z zaskoczeniem usłyszałem, że kursy akcji naftowych miały spaść. To nie do końca do mnie przemawia, ponieważ kursy te są obliczane na podstawie podaży i popytu. Faktycznie, ponieważ nie ma obecnie dostępności tak dużo energii atomowej, z powodu reakcji niektórych rządów na katastrofę w Japonii, takie akcje powinny teraz znacząco rosnąć, ponieważ popyt na ropę jest teraz większy niż wcześniej. Na pewno źle zrozumiałem pewne procesy i byłbym wdzięczny, gdyby ktoś z tego forum mógł mi to dobrze wyjaśnić.

Napisany przez 2Bolitho
Najpierw ceny akcji tworzone są z podaży i popytu na tę akcję. To, czy popyt na surowiec, którym handluje odpowiednia firma, rośnie, na początku nie ma znaczenia. Cena ropy może wzrosnąć dziesięciokrotnie, ale jeśli nikt nie chce mieć akcji firmy naftowej, ceny pozostają takie same lub nawet spadają. Istnieje już pośrednie połączenie. Wyższe ceny oznaczają większe zyski dla firmy. Wyższe zyski prowadzą do większej wartości firmy, chyba że wszystko jest wypłacane. Wyższa wartość firmy powinna sprawić, że uczestnictwo w niej jest bardziej atrakcyjne. W rezultacie pojawi się więcej kupujących akcji, a cena wzrośnie. Dlaczego jednak powiązanie między prądem a ropą? Paliwa, chemikalia i tak dalej są jasne. Ale dlaczego ropa i prąd? Czy coś przegapiłem? Czy prąd nie jest produkowany z węgla itp.? Ropa ma na pewno tylko minimalny udział... Mieszanka źródeł energii w Niemczech

Napisany przez EuroPaule
Cześć,
trzeba przyjrzeć się rozwinięciu cen ropy naftowej:

Od czasu, gdy znowu zaczęliśmy się podnosić, wszyscy zakładali, że popyt na ropę naftową w krajach rozwijających się i w USA znacząco wzrośnie (tylko oczekiwania, brak faktów).
W kwietniu eksperci rynkowi nagle zauważyli, że Chiny i inni może jednak nie są tak spragnieni ropy, a Amerykanie po prostu nie potrafią znowu jej odpowiednio podnieść, dlatego popyt tam również nie nadąża za oczekiwaniami.
Dlatego cena ropy szybko spadła o ponad 10%, co z kolei wzbudziło obawy o zyski firm naftowych, co odbiło się na cenach ich akcji.

Temat energii jądrowej:
Wycofanie się z niej to głównie niemiecki temat. Okej, Szwajcarzy wydają się również iść w tym kierunku.
Jesteśmy może pępkiem świata, ale jeśli chodzi o zużycie energii w globalnej perspektywie, nie powinniśmy być główną siłą napędową....

Pozdrowienia, Paule

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata