Bolitho pisze:
Ja, ja uważam, że książeczka oszczędnościowa jest bardzo ryzykowna, a inwestowanie w akcje, czyli udziały w przedsiębiorstwie, jest bardzo bardzo bezpieczne.
Cześć,
Referat na temat budowy strategii budowania majątku zdecydowanie przekroczyłby tu ramy.
Ale kilka myśli na temat Twoich pytań:
lokata terminowa nie jest prawdziwym inwestowaniem kapitału. To parking dla pieniędzy, które aktualnie nie są potrzebne, ale nie mogą też być ulokowane, ponieważ niedługo będą potrzebne (lub jako rezerwa).
Jeśli nie jest akurat kryzys finansowy,
lokata terminowa przynosi stopę zwrotu w okolicach inflacji. Zazwyczaj nie można na tym zarobić.
Nie wiem, czy można to już ponownie powiedzieć, ale fundusz pieniężny w normalnych czasach nie jest złą alternatywą... .
Ponadto ważne jest, abyś zawsze miał na uwadze stosunek między stopą zwrotu a ryzykiem. Również ja mam ulubioną stronę na takie tematy i oto link do artykułu o stopie zwrotu i ryzyku.
Na tym blogu znajdziesz pewnie jeszcze wiele intrygujących treści. Zdecydowanie polecam artykuł na temat efektu średnich kosztów. Plan oszczędzania w funduszach inwestycyjnych to zdecydowanie godna rozważenia opcja, jeśli się go właściwie wykonuje.
Konkretna wskazówka:
1. Odkładaj całą kwotę na książeczkę oszczędnościową lub rachunek oszczędnościowy, dopóki nie zbudujesz tam rezerwy w wysokości około 3 pensji netto. Oprocentowanie jest tu drugorzędne.
2. Następnie rozpocznij właściwe budowanie kapitału. Inwestuj tam tylko pieniądze, których na pewno nie będziesz potrzebował w ciągu najbliższych pięciu lat. (Na krótkoterminowe wydatki:
lokata terminowa.)
Postaraj się o jak najszersze rozproszenie. Przy małych kwotach na przykład poprzez
Fundusze inwestycyjne dywidendowe. (Na wspomnianym blogu znajdziesz informacje na ich temat). W takim przypadku rozpraszaj również inwestycje między różne fundusze!
3. Wykorzystaj czas między punktem 1. a 2., żeby nauczyć się o tej tematyce jak najwięcej, jakby finanse były teraz Twoim ulubionym hobby, a ty płonął z zapału... .
TO będzie najlepsza inwestycja w Twoim życiu!
4. Wszystkiego dobrego z okazji ślubu!! Niech to będzie najlepsza decyzja Twojego życia!!!
Uważam, że powinieneś to wyjaśnić. W innym wypadku może ktoś wysłać ci chłopaków w białych kitlach z długimi rękawami... .
Pozdrowienia, Paule