Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Jak zacząć?

Napisany przez Teufel32
Cześć, chcę wreszcie rozsądnie ulokować moje pieniądze. Obecnie oszczędzam miesięcznie 400€ na koncie oszczędnościowym w Cortal Consors (2,4%). W przyszłym roku cała oszczędzona suma zostanie przeznaczona na ślub. (Czy konto oszczędnościowe jest dobrym sposobem, aby po roku uzyskać możliwie największy zwrot z inwestycji?) Potem zaczynam od zera, ale nadal chciałbym co miesiąc lokować 200€? Ale jak najlepiej? Akcje, nieruchomości? Kto ma pomysł? Mogę też przemyśleć zainwestowanie 100€ w bezpieczne opcje, a ryzykować drugie 100€.... Cieszę się z porad i zaleceń Pozdrawiam

Napisany przez 2Bolitho
To związane z lokatami terminowymi. W końcu chcesz mieć pieniądze dostępne w określonym terminie.Przeczytaj to: Podsumowanie serii artykułów - Tworzenie własnej strategii majątkowej | Budowanie majątku z planem - Bogactwo z planemMyślę, że to rozwiąże niektóre pytania. Pytanie nie brzmi, w co inwestować, ale ile w co inwestować. Rozrzucenie pozwala osiągnąć większe bezpieczeństwo niż w przypadku pojedynczych inwestycji. Powinieneś polegać na sobie jako na swoim najlepszym ekspercie. Inni też nie wiedzą lepiej. Jednak zawsze powinieneś się informować przed dokonaniem inwestycji i nigdy nie inwestować pieniędzy w coś, czego nie jesteś pewien. A co w ogóle oznacza bezpieczeństwo i ryzyko? To tylko kategorie. Ja na przykład uważam, że książeczka oszczędnościowa jest bardzo ryzykowna, a inwestycja w akcje, czyli udział w przedsiębiorstwie, bardzo bardzo bezpieczna.

Napisany przez EuroPaule
Bolitho pisze: Ja, ja uważam, że książeczka oszczędnościowa jest bardzo ryzykowna, a inwestowanie w akcje, czyli udziały w przedsiębiorstwie, jest bardzo bardzo bezpieczne.
Cześć, Referat na temat budowy strategii budowania majątku zdecydowanie przekroczyłby tu ramy. Ale kilka myśli na temat Twoich pytań: lokata terminowa nie jest prawdziwym inwestowaniem kapitału. To parking dla pieniędzy, które aktualnie nie są potrzebne, ale nie mogą też być ulokowane, ponieważ niedługo będą potrzebne (lub jako rezerwa). Jeśli nie jest akurat kryzys finansowy, lokata terminowa przynosi stopę zwrotu w okolicach inflacji. Zazwyczaj nie można na tym zarobić. Nie wiem, czy można to już ponownie powiedzieć, ale fundusz pieniężny w normalnych czasach nie jest złą alternatywą... . Ponadto ważne jest, abyś zawsze miał na uwadze stosunek między stopą zwrotu a ryzykiem. Również ja mam ulubioną stronę na takie tematy i oto link do artykułu o stopie zwrotu i ryzyku. Na tym blogu znajdziesz pewnie jeszcze wiele intrygujących treści. Zdecydowanie polecam artykuł na temat efektu średnich kosztów. Plan oszczędzania w funduszach inwestycyjnych to zdecydowanie godna rozważenia opcja, jeśli się go właściwie wykonuje. Konkretna wskazówka: 1. Odkładaj całą kwotę na książeczkę oszczędnościową lub rachunek oszczędnościowy, dopóki nie zbudujesz tam rezerwy w wysokości około 3 pensji netto. Oprocentowanie jest tu drugorzędne. 2. Następnie rozpocznij właściwe budowanie kapitału. Inwestuj tam tylko pieniądze, których na pewno nie będziesz potrzebował w ciągu najbliższych pięciu lat. (Na krótkoterminowe wydatki: lokata terminowa.) Postaraj się o jak najszersze rozproszenie. Przy małych kwotach na przykład poprzez Fundusze inwestycyjne dywidendowe. (Na wspomnianym blogu znajdziesz informacje na ich temat). W takim przypadku rozpraszaj również inwestycje między różne fundusze! 3. Wykorzystaj czas między punktem 1. a 2., żeby nauczyć się o tej tematyce jak najwięcej, jakby finanse były teraz Twoim ulubionym hobby, a ty płonął z zapału... . TO będzie najlepsza inwestycja w Twoim życiu! 4. Wszystkiego dobrego z okazji ślubu!! Niech to będzie najlepsza decyzja Twojego życia!!! Uważam, że powinieneś to wyjaśnić. W innym wypadku może ktoś wysłać ci chłopaków w białych kitlach z długimi rękawami... . Pozdrowienia, Paule

Napisany przez 2Bolitho
EuroPaule pisze: Ostatnio aktualizowane przez admina: poliszynel Kocham bóg! Kłopot to ty
Tak właśnie jest. Tu jednak tylko chodziło o zwrócenie uwagi użytkownikowi, że to jego własna ocena, i że nie ma ogólnie obowiązującej definicji co jest bezpieczne, a co ryzykowne. Niemniej jednak oto w skrócie (jak już zauważyłeś): konto oszczędnościowe przynosi niskie odsetki, a inflacja jest obecnie bardzo wysoka. Skutek: utrata siły nabywczej. W aktualnym numerze Newslettera Börse am Sonntag jest właśnie interesujący artykuł na ten temat. Akcje to udziały w firmach. A jeśli mam udziały w firmach, to jestem również uczestnikiem wzrostu gospodarczego. A jeśli nie ryzykuję, inwestując tylko w jedno przedsiębiorstwo, ale rozkładam swoje pieniądze na różne firmy, branże i kraje, to zabezpieczam się przed całkowitą stratą. Ponieważ nawet jeśli jedna inwestycja przegra, inne zrekompensują tę stratę. Warto wiedzieć, że trzeba mieć cierpliwość. Kryzysy przychodzą i odchodzą. A jeśli jesteś przekonany do danej firmy, to możesz z nią przejść przez kryzys. Dwa polecane książki o inwestowaniu w akcje: https://ci4.pl/forum/viewtopic.php?t=7079 https://ci4.pl/forum/viewtopic.php?t=6473 A dla doświadczonych inwestorów polecam newsletter: https://ci4.pl/forum/viewtopic.php?t=7149

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata