- pt cze 03, 2011 12:02 am
Cześć, Potrzebuję dobrej rady. Mam dwie hipoteki. Raz 73.000,-€ i raz 43.000,-€. Dla obu pożyczek podpisałem umowę oszczędnościową w ramach finansowania zastępczego. Pierwsza umowa oszczędnościowa wygasa za nieco ponad 2 i pół roku. Aktualnie problemem dla mnie są raty związane z dwiema umowami oszczędnościowymi. Mam teraz także kredyt ratalny w wysokości 30.000 €, ponieważ wpłaty na umowy oszczędnościowe każdego miesiąca powodują lukę w moim budżecie - i te luki ciągle się kumulują. Gdybym teraz zerwał umowy oszczędnościowe, mógłbym spłacić większość kosztownych kredytów ratalnych, a wpłaty na umowy oszczędnościowe by zniknęły, co dałoby mi trochę oddechu. Jednakże umowy te miały być przeznaczone na finansowanie zastępcze, i być może problematyczne byłoby takie finansowanie w przyszłości - ale 2 i pół roku to jeszcze długi czas. Czy byłoby głupie czy rozsądne zerwać obie umowy, spłacić kredyty ratalne i uzyskać pewną elastyczność? Nawet jeśli stopy procentowe dla finansowania zastępczego są wyższe niż stopy procentowe z umowy oszczędnościowej? W kwestiach ekonomicznych nie jestem dobrze zorientowany i liczę na Wasze rady. Z poważaniem Orka