Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące innych form finansowania, leasingu, oszczędzania na budowę domu, narzędzi finansowych itp.

Re: Jak anulować umowę oszczędnościową?

Napisany przez Orka
Cześć, Potrzebuję dobrej rady. Mam dwie hipoteki. Raz 73.000,-€ i raz 43.000,-€. Dla obu pożyczek podpisałem umowę oszczędnościową w ramach finansowania zastępczego. Pierwsza umowa oszczędnościowa wygasa za nieco ponad 2 i pół roku. Aktualnie problemem dla mnie są raty związane z dwiema umowami oszczędnościowymi. Mam teraz także kredyt ratalny w wysokości 30.000 €, ponieważ wpłaty na umowy oszczędnościowe każdego miesiąca powodują lukę w moim budżecie - i te luki ciągle się kumulują. Gdybym teraz zerwał umowy oszczędnościowe, mógłbym spłacić większość kosztownych kredytów ratalnych, a wpłaty na umowy oszczędnościowe by zniknęły, co dałoby mi trochę oddechu. Jednakże umowy te miały być przeznaczone na finansowanie zastępcze, i być może problematyczne byłoby takie finansowanie w przyszłości - ale 2 i pół roku to jeszcze długi czas. Czy byłoby głupie czy rozsądne zerwać obie umowy, spłacić kredyty ratalne i uzyskać pewną elastyczność? Nawet jeśli stopy procentowe dla finansowania zastępczego są wyższe niż stopy procentowe z umowy oszczędnościowej? W kwestiach ekonomicznych nie jestem dobrze zorientowany i liczę na Wasze rady. Z poważaniem Orka

Re: Jak anulować umowę oszczędnościową?

Napisany przez k3006
Musisz pamiętać, że umowa oszczędnościowa mieszkaniowa staje się gotowa do alokacji dopiero wtedy, gdy oszczędzisz 50% sumy oszczędnościowej (w zależności od banku 40-60%)! To znaczy: umowa oszczędnościowa mieszkaniowa o sumie 50 000 staje się gotowa do alokacji dopiero po wpłaceniu 25 000, dopiero wtedy otrzymasz korzystny kredyt! Jeśli to nie dotyczy Ciebie, oszczędnościowa umowa mieszkaniowa jest nieprzydatna

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata