Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na tematy związane z pracą i zawodem.

Re: Samodzielność w przypadku niezdolności do pracy.

Napisany przez ADMCI4
Cześć społeczności.

Jestem inwalidką w stopniu 100% od 6 lat i otrzymuję rentę. Chcę założyć własny biznes, pracując zdalnie z domu.

Czy mogę to zrobić bez obaw o zagrożenie dla mojej renty, czy będzie mi coś obliczone?

Pozdrowienia, Leonie2

Napisany przez duskfall
Cześć,

to dość gorąca para, w którą się pchasz. ;p

Najlepiej skonsultować się z profesjonalistą (np. doradcą podatkowym) zanim podejmiesz decyzję.

Osobiście trudno mi sobie wyobrazić, że otrzymasz rentę, podczas gdy pracujesz na stanowiskach, gdzie zarabiasz więcej niż 400€/miesiąc.

Napisany przez Naseweis

Witam społeczność.

Jestem całkowicie niezdolna do pracy od 6 lat i
dostaję rentę.

Rentę z powodu niezdolności do pracy otrzymuje się, gdy nie można już wykonywać żadnej pracy. Czyli renta zostanie ci odebrana, jeśli będziesz działać samodzielnie.

Chcę zrealizować pomysł na biznes i pracować zdalnie z domu.

Czy mogę to zrobić bez obaw, nie zagrażając mojej renty, czy zostanie naliczona określona kwota?

Pozdrowienia, Leonie2

Ponadto należy pamiętać, że w przypadku samodzielnej działalności również zmieni się twoje ubezpieczenie zdrowotne, co oznacza wyższe składki niż w przypadku osób dobrowolnie ubezpieczonych.
Dodatkowo konieczne jest zarejestrowanie działalności gospodarczej w urzędzie miasta.

Pozdrowienia

Napisany przez ADMCI4
W przypadku takich pytań powinieneś koniecznie zasięgnąć profesjonalnej porady. Nie mogę sobie jednak wyobrazić, że pobierasz pełną rentę i jednocześnie prowadzisz własną działalność.

Ale jak już wspomniałem: lepiej zapytaj specjalistę.
Pozdrawia Cię SimbaX

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata