- ndz cze 05, 2011 11:09 am
Cześć!
Po pierwsze, to jest mój pierwszy post na tym forum.
Od pewnego czasu zastanawiam się, czy potrzebuję ubezpieczenia od niezdolności do pracy.
Jestem bardzo sceptyczny, ponieważ uważam, że ubezpieczyciele oferują tylko produkty, które są dla nich opłacalne.
Jestem inżynierem i obecnie pracuję głównie przy biurku, programując mikrokontrolery. Jeśli chodzi o niezdolność do pracy, myślę, że jeśli nie będę w stanie już siedzieć przy biurku, to pewnie nie będę w stanie wykonywać żadnej innej pracy, i wtedy zadziałałoby ubezpieczenie od niezdolności do pracy.
Większość osób popierających ubezpieczenie od niezdolności zawodowej może uważać, że jestem naiwny, ale nie spodziewam się, że stanę się niezdolny do pracy, dlaczego? Radzę sobie całkiem dobrze ze stresem, a nie widzę się narażonego na inne zagrożenia niż zwykłe ryzyko zawodowe.
Ostatecznie ubezpieczenie od niezdolności do pracy wydaje mi się po prostu zbyt drogie. Przy minimalnej stawce wypłacane są tylko marne pieniądze.
Prawdopodobnie większość osób teraz pokręciłaby rękami z powodu mojej niewiedzy, ale dlatego właśnie pytam. Jednak fajnie byłoby, gdyby argumentacja poprzedzała odpowiedzi, a nie tylko uważam to za obowiązek lub co szósty jest niezdolny do pracy.
Z poważaniem
slossin