Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: ubezpieczenie emerytalne ERGO.

Napisany przez honkytonk
Cześć wszystkim! Dziękuję z góry za odpowiedzi! Około 1,5 miesiąca temu (niestety) podpisałem ubezpieczenie emerytalne oparte na certyfikatach funduszy inwestycyjnych w ERGO. Głównie dlatego, że polecił mi je przyjaciel. doradca, który wtedy był obecny, zasypywałem pytaniami, aby nie nałożyć na mnie ukrytych opłat. Powiedział wtedy, że pobierane są TYLKO opłaty za pośrednictwo. Niestety w moim certyfikacie jest teraz coś o opłatach za pośrednictwo I sprzedaż. Dodatkowe roczne koszty w wysokości 77 euro, o których nic nie wspomniał. Dla mnie oznacza to, że kłamał mi odnośnie kosztów. Moje pytanie teraz brzmi, niestety minęła już mi termin na odstąpienie od umowy (nie miałem czasu, aby się tym zająć): czy jest zgodne z prawem, że zapewnił mi, iż pobierane będą TYLKO opłaty za pośrednictwo, a tak nie jest? Czy nie obowiązuje to, co mi obiecał ustnie? Wtedy sporadycznie zapisałem te pytania i odpowiedzi na kartce... Czy mogę unieważnić umowę? Dzięki, pozdrowienia, honkytonk

Napisany przez EasyD
Jeśli spojrzymy na to wszystko z prawnego punktu widzenia, wydaje się, że udowodnienie tego będzie prawdopodobnie bardzo trudne. Twoje osobiste notatki nie pomogą tutaj. Niemniej jednak powinniście wiedzieć, że koszty, o których mówisz, są standardowe. W skrócie, niezależnie od tego, czy mówimy o Ergo czy o dowolnym innym rodzaju ubezpieczenia, zawsze będą to koszty związane z zawarciem umowy i dystrybucją. Gdybym był tobą, zastanowiłbym się, czy to produkt jest tym, z którym się utożsamiam i który zbliża mnie do mojego celu.

Napisany przez Reibold
Cześć! Na pewno pośrednik miał na myśli opłaty związane tylko z zamknięciem, ponieważ są one podane jako jedna kwota w karcie informacyjnej produktu i obciążane razem na początku umowy. Nie nazwałbym tego celowym oszustwem. Jednakże, wyraźnie nie poinformował cię o tym, że każda polisa emerytalna ma również koszty stałe związane z zarządzaniem. To faktycznie jest zaniedbanie. Nie oznacza to jednak przedłużonego prawa do odstąpienia od umowy, jeśli otrzymałeś kartę informacyjną produktu przed podpisaniem umowy. Tam mogłeś dokładnie przeczytać te koszty do euro. Jeśli nie otrzymałeś tych dokumentów przed podpisaniem umowy, możesz zaskarżyć ten proces. W Twoim przypadku dochodzą też opłaty dla spółki funduszy, które wynoszą od 0,5 do około 2% rocznie w zależności od wielkości funduszu. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w szczegółowych dokumentach funduszu. Możesz w każdym przypadku zrezygnować z umowy. Jednak ERGO może domagać się opłaty za składki za pierwszy rok. Główne pytanie powinno dotyczyć tego, czy w ogóle potrzebujesz funduszowego planu emerytalnego i czy otrzymałeś odpowiednie fundusze w tej umowie. Pozdrowienia Alexander Reibold Broker ubezpieczeniowy i funduszy Neuburg an der Donau

Napisany przez honkytonk
Dziękuję za szybką odpowiedź! Wkrótce znowu spotkam się z moim doradcą, wtedy będzie wiadomo, jak można rozwiązać sytuację. Jednak koszty zakończenia w wysokości ponad 500 euro są dla mnie już raczej wyzyskiem... Wcześniej nie otrzymałem żadnych informacji pisemnych, ale to moja wina, ponieważ szybko wcisnął mi tę zgodę na rezygnację z wcześniejszej informacji i wtedy nie zrozumiałem, co oznacza podpisanie tego dokumentu. Wydaje się, że oboje macie rację, że to nie jest dla mnie odpowiednie. Chciałem po prostu zacząć oszczędzać trochę pieniędzy, ale trudno znaleźć dobre alternatywy. Ale książeczka oszczędnościowa prawdopodobnie wystarczy dla mnie na razie... Dziękuję bardzo, honkytonk

Napisany przez EasyD
Przepraszam, wyraziłem się w sposób niejasny. W żadnym wypadku nie chciałem twierdzić, że produkt nie jest odpowiedni dla Ciebie. W zasadzie ubezpieczenie emerytalne jest czymś dobrym. Większości Niemców można tylko zalecić, aby zaczęli odkładać na emeryturę jak najwcześniej. Ponieważ nie wiemy jeszcze, jakie były Twoje oczekiwania przy zakupie produktu i nie mamy żadnych informacji na temat Twojej konkretnej sytuacji, nie możemy powiedzieć, czy Ergo Rentenversicherung jest odpowiednia dla Ciebie. Osobiście uważam, że książeczka oszczędnościowa byłaby ostatnim miejscem, gdzie zainwestowałbym swoje pieniądze. Tak samo nie nazwałbym w ogóle opłaty za wydanie w wysokości 500 € lichwą. Co za darmo, to i niewiele warte. To, że nie zostałeś poinformowany z wyprzedzeniem o kosztach, pomimo zrzeczenia się roszczeń, budzi wątpliwości.

Napisany przez Reibold
Hej! Chciałbym jeszcze raz wyjaśnić pewną kwestię: Nie chciałem odradzać Państwu funduszu ubezpieczeniowego! Aby móc udzielić porady w tej sprawie, potrzebuję informacji na temat Państwa sytuacji i oczekiwań. Ogólnie uważam, że fundusz ubezpieczeniowy to sensowna forma oszczędzania na emeryturę, jeśli pasuje on klientowi. Dzięki temu osoba oszczędzająca w funduszach inwestycyjnych i zamierzająca kilka razy zmieniać je w ciągu czasu, może zaoszczędzić wiele podatku od zysków kapitałowych i prowizji za wejście na rynek, jeśli zrobi to w ramach jednej polisy. Ponadto istnieją korzyści podatkowe w momencie wypłaty zgromadzonej sumy po 60 roku życia oraz możliwość przekształcenia jej w comiesięczną dożywotnią rentę. Zazwyczaj dostępne są różne formy wypłaty z rocznym wzrostem lub bez niego. Koszty zawarcia i dystrybucji są zazwyczaj nieco wyższe niż bezpośrednie inwestowanie w poszczególne fundusze i zazwyczaj są one łączone na początku umowy i pobierane z pierwszych 60 składek. Jest to wada, ale często rekompensowana jest przez korzyści podatkowe i kosztowe. Problem pojawia się tylko wtedy, gdy umowę zrywa się po stosunkowo krótkim czasie. Wtedy ponosimy koszt za usługę, której nie wykorzystujemy. Aby w pełni skorzystać z korzyści, warto regularnie wpłacać składki przez cały okres umowy. Powinni Państwo zatem rozważyć, czy znajdziecie odpowiednie fundusze i opcje w polisie oraz czy możecie regularnie opłacać składki! Jeśli tak, to pozostawienie umowy może być uzasadnione. W celu podjęcia takiej decyzji zazwyczaj potrzebna jest szczegółowa konsultacja. Wygląda na to, że Państwo jej nie otrzymaliśmy i teraz powinniście zażądać jej od swojego pośrednika. Poproście o wyjaśnienie kwestii podatkowych oraz opcji funduszy. Książeczka oszczędnościowa nie jest formą lokaty! Nawet jako tymczasowe miejsce na pieniądze jest nieodpowiednia, ponieważ w przypadku nagłego wypłacenia pieniędzy odsetki zostaną odebrane z tyłu za 3 miesiące. Lepszym rozwiązaniem jest konto oszczędnościowe! Z poważaniem Alexander Reibold Pośrednik ubezpieczeniowy i funduszowy

Napisany przez ADMCI4
To zależy. Zależy od sposobu, w jaki opisujesz sprawę, są ci dawane obietnice, które nie są przestrzegane. W takim przypadku możesz pozwać pośrednika ubezpieczeniowego za błędną radę - jednak zawsze wiąże się to z ryzykiem (kosztowym). Możesz również skonsultować swoją polisę profesjonalistą; czy jest podatna na zakwestionowanie i czy istnieje możliwość jej rozwiązania. Opisany przez ciebie przypadek niestety nie jest wyjątkiem. Nawet po ostatnich zmianach w ustawie o umowach ubezpieczeniowych wielu ubezpieczycieli życiowych i rentowych jest dla ubezpieczonych niejasnych i nieprzejrzystych. Często przed zawarciem umowy składane są świetne obietnice, które potem nie mogą być spełnione. Jednak wciąż zbyt mało osób sprzeciwia się tej niesprawiedliwości - ubezpieczyciele są silniejsi niż jednostki. Obecnie istnieje jednak wiele zbiorowych pozwów, postępowań wzorcowych i grup roszczeniowych, do których jednostka może się przyłączyć, aby dochodzić swoich praw. Na przyszłość: Zawsze dokładnie czytaj drobny druk przed podpisaniem cokolwiek.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata