Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: Dlaczego ubezpieczenie zdrowotne nie pokrywa badań krwi jako profilaktyki?

Napisany przez ADMCI4
Kochani, byłam bardzo zaskoczona i właściwie przestraszona, gdy moja lekarka powiedziała mi, że może badać moją krew tylko pod kątem trzech określonych wartości. Wszystko inne nie zostanie rozliczone z ubezpieczenia zdrowotnego. Mam jednak bardzo wysokie wartości cholesterolu i zbyt wysokie ciśnienie krwi. Ponadto kilkakrotnie miałam powiększone węzły chłonne o niespecyficznym charakterze. Nigdy nie znaleziono nic konkretnego. Czy naprawdę trzeba najpierw zachorować poważnie, aby móc to potem potwierdzić we krwi? W końcu dla ubezpieczenia zdrowotnego wychodzi to drożej, niż gdyby pozwoliło się prowadzić profilaktykę. Jestem ubezpieczona obowiązkowo i uważam to za politykę dwóch klas społecznych. Czy ktoś jeszcze ma podobne doświadczenia? Christoph

Napisany przez 2Bolitho
Christoph65 pisze: ... Jestem ubezpieczony ustawowo i uważam to za politykę dwóch klas. Kto jeszcze ma takie zdanie? Christoph
Czyli prywatnym ubezpieczycielom ma być zakazane pokrywanie kosztów większego badania krwi niż w publicznym systemie ubezpieczeń zdrowotnych? Domniemam, że twoim problemem nie jest polityka dwóch klas, ale świadczenia publicznego ubezpieczenia zdrowotnego. Czy źle to zrozumiałem?

Napisany przez Naseweis
Cześć Christoph, Czy skontaktowałeś się już z Twoim ubezpieczeniem zdrowotnym? Lekarze też nie wiedzą wszystkiego! Pozdrawiam, Naseweis

Napisany przez MarkR
Naseweis pisze: Witaj Christoph, czy już skontaktowałeś się z twoją kasą chorych? Lekarze też nie wiedzą wszystkiego! Pozdrowienia, Naseweis
Do tego wskazówki mogę tylko się przyłączyć, ponieważ miałem dokładnie takie doświadczenie. Mój były lekarz rodzinny, po tym jak musiałem przejść z prywatnej na publiczną kasę, zawsze zaczynał od pytania, co w ogóle mógłby jeszcze zrobić czy raczej: co można rozliczyć z ubezpieczenia zdrowotnego. W końcu skontaktowałem się bezpośrednio z kasą i otrzymałem często zupełnie inne informacje. W międzyczasie znalazłem nowego lekarza rodzinnego, który porusza temat rozliczeń tylko wtedy, gdy jest to uzasadnione.

Napisany przez Mike Spezi
Cześć Christoph, z logiką nie zajdziesz daleko w ubezpieczeniu zdrowotnym. Pewnie masz rację, że koszty w przypadku choroby mogą być wyższe niż opłacanie odpowiednich badań profilaktycznych. Niestety istnieje wiele przykładów, gdzie katalog świadczeń stawiany jest ponad zdrowy rozsądek. Ale ja również mogę Ci tylko polecić, jak już moi poprzednicy, skontaktować się bezpośrednio ze swoim Ubezpieczeniem Zdrowotnym i poprosić o pokrycie kosztów. Jeśli to nie przyniesie rezultatu, nikt Ci nie zabroni samemu się podnieść do rangi pacjenta prywatnego i pokryć dodatkowe koszty za wyczerpujące badanie krwi. Ze względu na zdrowie, taka inwestycja byłaby dla mnie warta jednorazowego wydatku. pozdrowienia mike

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata