Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące innych form finansowania, leasingu, oszczędzania na budowę domu, narzędzi finansowych itp.

Re: Co powinienem wiedzieć przed finansowaniem samochodu kredytem?

Napisany przez ADMCI4
Cześć ludzie, Mam 32 lata i dotychczas nigdy nie miałem kredytu. W zasadzie jest to dobra sytuacja, ponieważ nadal nie potrafię przekonać się do pomysłu bycia zadłużonym. Mimo to postanowiłem kupić samochód i wreszcie coś porządnego sobie sprawić. Do tej pory moje stare graty musiały być naprawiane tak często, że teraz chciałbym mieć nowy samochód, który nie wymaga żadnych napraw na początku. Ponieważ jednak ta inwestycja jest bardzo kosztowna, umówiłem się na spotkanie w przyszłym tygodniu w moim banku, aby zapytać o kredyt na zakup samochodu. Teraz natknąłem się na to forum i bardzo się cieszę, że mogę zapytać o istotne informacje dotyczące kredytów. Co możecie mi doradzić? Pozdrowienia, Bruno

Re: Co powinienem wiedzieć przed finansowaniem samochodu kredytem?

Napisany przez 2Bolitho
OK, zacznę. Jestem znany z mojej niechęci do kredytów konsumenckich, do których zaliczam finansowanie samochodów. W moich oczach jeszcze gorsze ekonomicznie są tylko finansowania podróży. Przelicz sobie, ile cię wyniesie ten kredyt. W internecie są porównywarki cen, jak np. check24.de. Dzięki nim uzyskasz dobry przegląd i pojęcie o kosztach. Następnie zastanów się, jak długo chcesz jeździć tym samochodem i poszukaj odpowiednich modeli na autoscout24.de lub mobile.de. Wtedy będziesz miał orientację co do utraty wartości. Od tych kosztów odlicz ewentualne korzyści podatkowe lub oszczędności paliwa. Być może będziesz musiał wziąć pod uwagę koszty przeglądów w autoryzowanym serwisie w pierwszych latach. Przeprowadź podobne obliczenia dla dobrego używanego samochodu, ale bez kredytu, z ewentualnymi naprawami. W porównaniu zobaczysz i będziesz mógł oszacować koszty. Mam nadzieję, że nie odebrałem ci ochoty na nowy samochód. Musisz sam dla siebie dokonać oceny. O kredytach musisz wiedzieć tyle: to również produkty, które mają cenę. Jest ona zróżnicowana i wpływają na nią koszty obsługi. Warto porównywać. Twoje bank nie będzie doradzał, raczej będzie próbował sprzedać swój kredyt. (Zakup samochodu to nie inwestycja, lecz konsumpcja. Inwestuje się po to, by osiągnąć zysk. Z samochodem do użytku nie jest to możliwe. Chyba że jest on w jakiejś formie flotowy. Ale o tym nie było mowy.)

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata