Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych tematów związanych z finansami.

Re: W jakiej dziedzinie mogę zaoszczędzić pieniądze na moich wydatkach?

Napisany przez ADMCI4
Cześć wszystkim........ stale staram się uważniej zarządzać moimi finansami. Niestety nie udaje mi się. Nawet jeśli myślę, że oszczędzam, bo naprawdę niewiele wydaję pieniędzy na odzież i inne rzeczy, to po chwili znowu mam duży debet. Nawet na jedzenie nie wydaję zbyt wiele. Jednak moja pensja jest powyżej wszystkich limitów dofinansowania, więc muszę wszystko opłacić sam i nie mogę ubiegać się o żadne świadczenia. Czy możecie dać mi kilka wskazówek, jak można jeszcze dobrze oszczędzać i jak zacząć? Pozdrowienia, Timm

Napisany przez EasyD
Możesz tutaj szczegółowo opisać wszystkie miesięczne wydatki i dochody. Wtedy najlepiej będzie można coś doradzić.

Napisany przez 2Bolitho
No cóż, tutaj jest już dość publiczne. Nie każdy lubi to robić. Ale warto dla siebie zanotować wydatki i przyporządkować je do określonych kategorii. Samo przez to tworzy się świadomość pieniędzy. Nie trzeba od razu prowadzić książki domowej każdego wieczoru. Jest to kontrowersyjne ze względu na ślady danych, ale jeśli płaci się wszystko kartą debetową, można bardzo dobrze śledzić wydatki pod koniec miesiąca. Można to również zrobić za pomocą OpenOffice, choć specjalne oprogramowanie, takie jak na przykład Starmoney, oferuje znacznie więcej wygody. Dodatkowo można sporządzić listę wszystkich stałych wydatków. Płatności roczne należy przeliczyć na miesiąc. Następnie odejmujemy wydatki od dochodów i wiemy, ile zostaje nam do życia. Następnie przejdźmy do optymalizacji. Czy płacę składki dla klubu, którego już dawno nie potrzebuję? Czy mogę przenieść płatności ubezpieczenia z miesięcznych na roczne? Czy płacę zbyt wysokie odsetki (debet)? Czy pieniądze bezużytecznie leżą na koncie bieżącym? ...

Napisany przez Birgit
Cześć, proponuję prowadzenie książki domowej (np. w formie arkusza Excel). Zapisuj w niej każdy pojedynczy wydatek. (nawet za bułkę czy kawę w drodze) Pod koniec miesiąca można zobaczyć, czy wszystkie wydatki były naprawdę konieczne, czy na co można byłoby zrezygnować. Jeśli zapisujemy tylko paragony z karty EC, znamy tylko całkowitą kwotę. Jednak nie wiemy, co dokładnie kupiliśmy. W rezultacie nie jesteśmy w stanie określić, na czym moglibyśmy zaoszczędzić. Birgit

Napisany przez 2Bolitho
Birgit pisze: Jeśli weźmiemy pod uwagę tylko paragony z karty EC, znamy tylko cenę całkowitą. Nie wiemy wtedy, co dokładnie kupiliśmy. Nie możemy więc ustalić, na co moglibyśmy zrezygnować.
Moim zdaniem kontrolowanie każdej pojedynczej wydatku jest przesadne. Nikt nie robi tego konsekwentnie przez dłuższy okres czasu. Dla mnie wystarczą kilka prostych kategorii wydatków: na Dom, opłaty dodatkowe, jedzenie i zakupy, rozrywka ...

Napisany przez Birgit
Cześć Bolitho, jeśli ktoś chce wiedzieć, gdzie może zaoszczędzić pieniądze, musi mieć przegląd swoich wydatków. W przeciwnym razie nie będziemy mogli zrozumieć, na co możemy sobie pozwolić. Birgit

Napisany przez 2Bolitho
zgadzam się z Tobą. System musi być także wygodny w użyciu. Po co oszczędzać koszty przez 2 miesiące, jeśli po 6 miesiącach wszystko wróci do starego, ponieważ było zbyt uciążliwe śledzić wszystko na bieżąco? Skrupulatna książka domowego budżetu w ogóle nie sprawdza się w moim kręgu znajomych. Dzięki systemowi „budżetowemu” mam nadzór nad moimi wydatkami od 10 lat i od razu zauważam, gdy jakiś obszar zaczyna wymykać się spod kontroli. Wtedy mogę przyjrzeć się bliżej. W ostatecznym rozrachunku każdy musi znaleźć swoją własną ścieżkę. Jednak podejrzewam, że ktoś, kto ma trudności ze swoimi finansami, nie będzie od razu notował wszystkich swoich wydatków od zera i opracowywał z nich jakiejś formy księgowości.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata