Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Aktualne tematy do rozmów towarzyskich. Bez reklam.

Re: Tanie mieszkanie do wynajęcia - ale zbyt wysokie koszty remontu!

Napisany przez ADMCI4
Cześć tutaj Znalazłem bardzo korzystne mieszkanie do wynajęcia w centrum miasta. Jest także w bliskiej odległości od mojego miejsca pracy. Bardzo optymalna lokalizacja! Jedynym problemem jest to, że mieszkanie jest bardzo zniszczone i od co najmniej 30 lat nic w nim nie zostało zrobione. Chciałbym naprawić wiele rzeczy samodzielnie w domu. Czy mogę odliczyć to od czynszu lub obciążyć koszty wynajmującego? Nie chciałbym sam ponosić kosztów, ponieważ prawie wszystko w domu musiałoby zostać odnowione, jak podłogi, umywalki, tapety. Koszty te byłyby ogromne, których nie mógłbym pokryć z moją obecną pensją. Czy może ktoś mi pomóc. Dzięki i pozdrowienia. Johannes

Napisany przez marketmaker2
Przed wszystkim: Nie jestem ekspertem od prawa najmu. Niski czynsz najmu wynika oczywiście z stanu obiektu. Moim zdaniem niemożliwe jest obciążanie właściciela kosztami remontu bez wcześniejszego uzgodnienia. Na Twoim miejscu porozmawiałbym z właścicielem na ten temat, możliwe, że znajdziecie wspólne porozumienie (np. odnowisz mieszkanie, podczas gdy on pokryje koszty materiałów budowlanych; potem brak podwyżki czynszu). Właściciel nieruchomości zazwyczaj również dba o stan swojej posesji. Pozdrowienia, marketmaker2

Napisany przez ADMCI4
Na twoim miejscu zastanowiłbym się nad tym dwukrotnie. Właściciel nie musi pokrywać kosztów remontu. Przecież nie wynajmiesz tego nieświadomie, prawda? Prawdopodobnie dlatego jest oferowane tak tanio. Może uda Ci się wraz z kilkoma przyjaciółmi odnowić mieszkanie za niewielką cenę. Oczywiście możesz wcześniej porozmawiać z właścicielem i spróbować negocjować, abyście obydwaj pokryli połowę kosztów. Warto spróbować, prawda? Materiały nie są już tak drogie. Na rynku jest wiele produktów oferowanych po bardzo korzystnych cenach. Trzeba tylko dobrze poszukać! Oczywiście w takim przypadku powinieneś zawrzeć długoterminową umowę najmu. Właściciel nie powinien później wpadać na pomysł podniesienia ceny najmu po dokonaniu remontu. Cześć. Sven.

Napisany przez delgado
W każdym razie nie powinieneś bardziej zaciągać się z długami. Powinieneś rozważyć zatrudnienie eksperta, który zbada tę sprawę. Jeśli nie ma żadnych poważnych wad, powinieneś realnie zastanowić się nad tym, czy mógłbyś działać jako majsterkowicz. Oczywiście, jest to sensowne tylko wtedy, gdy nie zamieni się to w wieczne miejsce budowy. Myślę, że jeśli nieco się tym tematem zainteresujesz, będziesz w stanie to dobrze oszacować.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata